Close

Boş gebelikte yaşanabilecek 6 belirti

Boş gebelikte hakkında bilmemiz gereken önemli bilgiler nelerdir? Kalitesiz yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan kromozomal anomalilerden kaynaklanır.Boş gebelik Embriyosuzdur.Sadece kese ve plasenta vardır. Kalp atımları duyulmaz. Böyle olması nedeniyle halk arasında su gebeliği olarak da adlandırılır.

Boş gebelik nedir?

Boş gebelik, sperm tarafından döllenmiş yumurtanın oluşturduğu zigotun embriyoya dönüşememesidir. Annenin rahminde kese ve plasenta oluşur. Plasenta embriyosuz kesenin içinde büyümeye devam eder. Bu nedenle gebelik testi olan Beta-HCG testinin sonuçları plasentanın büyümesiyle eş zamanlı yükselir.

Boş gebeliğin belirtileri nelerdir?

  • Bebeğin varlığının hissedilememesi,
  • İdrara çıkma sıklığında değişikliğin olmaması,
  • Gebelikte embriyo annenin bütün enerji kaynaklarını kullandığından yorgun hissedilir fakat boş gebelikte anne günlük enerjisini korur.
  • Gebeliğin en önemli sorunu olan mide bulantısı görülmez.
  • Anne adayı normal adet görebilir.
  • Düşük belirtileri görülür. Bunlar; ağrı, kanama, kramplardır.

Boş gebelik tanısı nasıl konur?

Boş gebelik tanısını koyabilmek için, Beta-HCG testi yanıltıcı olur. Bu nedenle daha gelişmiş tanılama yöntemi kullanılmalıdır. Ultrason cihazıyla annenin rahmi görüntülenir. Kese ve plasenta ultrasonografide görülür. Embriyoya rastlanmaz.

Boş gebelik nasıl sonlandırılır?

Genellikle gebeliğin 7 ila 12. haftalarında kendiliğinden düşüğün gerçekleşmesi beklenir. Daha erken fark edilirse düşüğün gerçekleşmesi beklenmez, hekim tarafından erken müdahale ile boş gebelik sonlandırılır. 12. haftaya ulaşmış fakat düşüğün gerçekleşmediği boş gebelikte kürtaj yöntemi ile boş gebelik yine sonlandırılır.

Boş gebelik hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler nelerdir?

Boş gebelik, annenin hayatını tehlikeye atmaz. Plasentanın büyümeye devam ediyor oluşu hormonal dengede sorunlarla karşılaşmaya neden olabilir. Boş gebeliğin kürtaj yöntemiyle sonlandırılması daha sağlıklı olabilmektedir. Daha sağlıklı demenin nedeni düşük sonucunda, gebelik ürünlerinin tamamının atılımı sağlanamamış olabilir. Gebelik ürünlerinin tamamının atılmamış olması, anne sağlığını olumsuz yönde etkiler ve yeni olacak gebelikte risk grupları oluşturabilir.

Yeniden oluşacak gebelikte boş gebelik görülür mü?

Boş gebelik, sık karşılaşılan bir durumdur. Düşükler neredeyse %50 sini oluşturur. Fakat sağlıklı yumurtalar ve spermler birleşirse sağlıklı bir zigotun oluşması boş gebeliğin oluşma riskini düşürür.  

scroll to top