İçindekiler
Doğumdan sonra endişeli ve üzgün bir ruh hali yeni anne olmuş bireylerin yüzde yirmisini etkileyen evrensel bir problem. Postpartum depresyon olarak adlandırılan doğum sonrası depresyonu isim olarak az bilinmesine karşın anneler üzerinde gösterdiği bir takım belirtilerle kendini ele veriyor. Onu daha yakından inceleyerek, onunla nasıl baş edileceğini öğrenin…
Postpartum depresyon nedir?
Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra birkaç gün ile birkaç hafta arasında sürebilen ağlama atakları, endişeli ruh hali, uyuyamama ve sürekli değişen ruh hali ile kendini belli eden bir hastalıktır. Her anne için farklı sendromlar göstererek ortaya çıkan bu rahatsızlık, aşağıda belirlenen maddelerden 3 veya daha fazlasını kendisinde hisseden annelerde kendini belli ediyor.
Enerjisini tamamen bitmiş hissetme hali
Umutsuz ve çaresizlik hissi
Suçlu, değersiz ve aşırı yalnızlık hissi
Eskiden yapmaktan hoşlanılan hobilere karşı ilgi yitirme
Konsantrasyon güçlüğü ve karar verememe hali
Sürekli ölüm düşünme ve intihar girişimi
Uykuya dalmakta ve uyanmakta aşırı zorlanma
Postpartum depresyonu üstesinden gelmenin yolları
Yeni anne olmanın heyecanı bazen sorumlulukların altından kalkmak konusunda endişeler doğurur. Güne başlarken gerçekçi ve mantıklı hedefler koyarak başlayın. Büyük bir yapılacaklar listesi tasarlamak yerine küçük küçük hedefleri tamamlayarak hem zihninizi hem de ruh sağlığınızı sakinleştirin. Aile ve arkadaşlarınızın sizin yanınızda olmalarına izin verin, sizi dinleyip size destek olmalar en güzel terapiniz olabilir. Kendinizi iyi hissettiren aktiviteler edinin. Gününüzün kısa bir parçasını bunlara ayırmanızın aslında zaman kaybı olmaktan ziyade zamanınızın daha kaliteli geçmesini sağladığını göreceksiniz. Beslenmenizi dengeli bir şekilde yapmanız da sizi depresyon riskinden önemli derecede koruyacaktır. Yapılan bazı araştırmalara göre balık ve yumurtadan karşılanabilen Omega-3 yağ asitlerinin doğum sonrası depresyon belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir.
Postpartum Depresyonu Tedavisi
Doğum sonrası depresyonu diğer psikiyatrik rahatsızlıklar gibi bir anda olmayan fakat diğer hastalıklara kıyasla çok daha kolay sonuç veren bir hastalıktır. Bu yüzden gerektiğinde tedavi olmayı ertelemeyin. Doğum sonrası depresyonu psikologlardan sağlayacağınız psikoterapi yardımıyla veya psikiyatristinizin önereceği emzirme döneminde kullanılmasında sakınca olmayan antidepresanlarla çözülebilir.