İçindekiler
En önemli nokta gün boyu yeterli su içtiğinizden emin olmaktır. Emziren bir annenin günde en az üç litre suya ihtiyacı vardır. Pek çok anne, emzirme döneminde kendisini normal zamana göre daha aç hisseder-ki bu akla yatan bir durumdur çünkü anne bebeğinin beslenme düzenine göre ilerleyen vücut ritmine sahip olacaktır. Annenin diğer dönemlere göre emzirme döneminde günde sadece 200 ile 500 kalori arası fazla besin tüketmesi vücut enerjisi için yeterli olacaktır.
İhmal etmeyin!
Gün içinde atıştırmalık olarak da olsa mutlaka meyve, sebze, tüm tahıllar ve lifli gıdalardan tüketin. Özellikle sizi doğum sonrası sendromlarından koruyacak olan demir içerikli gıdaları günlük beslenmenize mutlaka ekleyin. Günlük C vitamini ihtiyacınızı portakal, domates ya da doğal meyve sularından karşılayarak hamilelik sonrası yaraların ve çatlakların onarılmasına büyük katkıda bulunacaksınız.
Yağ tüketimi nasıl olmalıdır?
Yemeklerde kullanacağınız doymuş yağlardan olan margarin ve tereyağını biraz sınırlayıp bebeğiniz ve sizin için daha sağlıklı olan sıvı yağlardan zeytinyağı, ayçiçeği, fındık, avokado yağlarını tercih edebilirisiniz.
Kolay atıştırmalıklar
Yeni bebek sahibi olmuş anneler, kendi beslenmelerini yapılacaklar listesinin en sonuna atabilir, hatta öğünlerini unutarak atlayabilirler. Bu durumlar için kurtarıcı ve en önemlisi sağlıklı olan şu besinleri tercih edebilirler. Ev yapımı sandviç, kuru meyveler, kepekli unla yapılmış çorba, yumurtalı veya peynirli tost, tercihen içine yulaf ezmesi koyabileceğiniz bir kâse yoğurt.
Alkol tüketimi ve diğer bazı riskli durumlar
Emzirme döneminde tüketilen her besin gibi alkol de bebeğin hücrelerine nüfuz edeceği için uzmanlar bu dönemde alkolden uzak durulmasını öneriyor. Bunun yanı sıra kafein tüketimi 300 miligramdan fazla olmaması bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için önem taşıyor.