Close

Tüp bebek tedavisi için en doğru zaman ne zamandır?

Çocuk sahibi olmak birçok çiftin hayalidir fakat bazıları bu hayale ulaşamamaktadır.Birçok şey doğru olsa dahi ufacık bir sorun çocuk sahibi olmanıza engel olabilir. Böyle bir durumda birçok insana umut veren, hayaline kavuşturan tüp bebek yöntemine başvurabilirsiniz.

Tüp bebek tedavisine başlayabilmek için öncesinde bir süreç yaşanması gerekmektedir. 1 yıl boyunca verimli cinsel ilişkiler yaşanmasına rağmen gebelik oluşmuyorsa, bir uzmana başvurarak bir takım test ve tahliller yapılmalıdır. Kadının menstrual döngüsünün düzenine, rahim içinde herhangi bir sorun olup olmadığına ve hormon seviyelerine bakılırken, erkeğin meni örneği alınarak spermlerin sayı ve kalitesine bakılır. Bu sayede gebeliğin  oluşmasını engelleyen durum ortaya çıkarılmış olur ve uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Tüp bebek tedavisine başlamak için öncesinde birçok kez denenmesine rağmen gebeliğin oluşmadığından emin olmak gerekir. Genç ve yeni evli çiftler için bu deneme sürenin 1-1.5 yıl olması önerilir. Fakat bazı durumlarda tüp bebek yöntemine başvurmak için daha aceleci davranmak gerekebilir. Yani tüp bebek tedavisi görmek için en doğru zaman gibi kesin bir zaman olduğu söylenemez, doğru zaman kişi ve durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Kadın ve erkeklerde tıbbi destek almaya ihtiyaç duyulan durumlar değişkenlik göstermektedir. Erkekler için; ailesinde infertilite(kısırlık)problemi olması, erken boşalma veya ereksiyon problemi yaşanması,kimyasal veya radyasyonlu ortamda çalışılması(sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyen etmenlerdir), testis problemi olması veya kriptorşizm(inmemiş testis) hastalığı öyküsü infertilite uzmanına başvurulması gereken durumlardır. Kadınlarda yaş önemli bir etkendir. 35 yaşından ileri yaşlarda hamile kalma ihtimali giderek azaldığından, 1 yıllık bekleme süreci 6 aya çekilmiştir. 40 yaştan sonrası için ise bu rakam 3 olarak belirtilmektedir. Yumurta rezervlerinde problem olması, menstrual döngünün düzensiz seyretmesi, ektopik gebelik olarak adlandırılan dış gebelik, pelvik enfeksiyon veya ailede infertilite öyküsü bulunması kadınlar için doktora başvurma sebepleridir. Batın içi herhangi bir operasyon yaşanmış olması da tüplerin tıkanıklığına veya yapışıklıklara neden olabileceği için gebeliğe engel olabilir. Bu anlamda hastalardan geniş bir anamnez alınmalı ve her detay göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı durumlarda diğer hiçbir nedene ihtiyaç duyulmaksızın direkt olarak tüp bebek tedavisine başvurulmalıdır. Cinsel yolla bulaşabilecek HIV ve Hepatit gibi hastalıklarda partneri korumak amacıyla, genetik yoluyla aktarılabilecek hastalıkların bulunması durumunda ve kanser tedavisi görülmesi halinde çocuk sahibi olabilmek için tüp bebek tedavisigörmek gerekmektedir.

Gebeliğin oluşmasını engelleyen bazı durumlar ilaçlarla veya diğer yöntemlerle tedavi etmek mümkündür. Örneğin, rahim içinde herhangi bir yapışıklık var ise ve buna bağlı olarak gebelik oluşamıyor ise yapışıklıkların laparoskopik olarak açılması sonucunda problem çözülebilir. Polikistik over sendromunda ve tiroid hastalıklarında ilaç kullanımıyla gebe kalınabilir. Sperm sayısının sınırda olması durumunda aşılama yöntemiyle gebelik sağlamak mümkündür. Fakat tüplerin tamamen kapalı olması, yaşın ilerlemiş olması(özellikle kadınlar için) ve erkeğin spermi bulunmaması veya sayıca 5 milyonun altında olması durumunda tüp bebek dışında alternatif tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 15 günlük bir süreci kapsar. Bu süreçte kadının yumurtasının istenilen olgunluğa ulaşması beklenir, çeşitli ilaçlar kullanması sağlanarak tedavi desteklenir. Erkekten ise sperm hücresi alınması gerekmektedir. Anne adayının olgunlaşmış yumurtası alınarak erkeğin spermiyle bir araya getirilir ve 4-6 saat içerisinde döllenmesi sağlanır. Anne adayının yumurtasının istenilen olgunluğa ulaşmış olması tedavi için önemli bir unsurdur.Döllenmeyi takip eden 2 ila 5 gün arasında embriyo transferi gerçekleştirilir. Tüp bebek tedavisiçiftler için zor ve yıpratıcı bir süreç olduğundan,psikolojik destek alınması faydalı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top