Kadınların hamile kalma dönemleri adet dönüsüyle ilgilidir. Menstural döngü kanamanın başladığı gün başlar. Kadının yumurtası sürekli olarak aktif değildir. Dolayısıyla hamile kalınabilecek süreç de bu döngüye bağlıdır.
En uygun hamile kalma dönemi
En uygun hamile kalma dönemi ise adet döngüsünün orta dönemidir. Düzenli olarak regl olan bir kadında regl kanaması başladıktan 14-15 gün sonrasıdır. Âdeti düzenli olmayan kadınlarda ise bir sonraki adet kanamasından 14 gün önceye denk gelecek şekilde hesaplama yapılabiliyorsa bu dönem en uygun dönem olacaktır.
Yumurtlamaya hazırlanan vücutta adeta spermin rahim içerisine doğru rahatça hareket edebilmesi için hazırlık yapılmaktadır. Bu günlerde rahim ağzı (serviks) ve vajinal salgılarında artış yaşanarak, sıvıların daha akışkan hale gelmesi sağlanır.
Hamile kalma şansınızı artırmak bu döngüyle alakalıdır. Yumurtlama döneminden 3 gün öncesi ile 3 gün sonrası çiftler iki günde bir cinsel ilişkiye girerlerse ihtimal atacaktır. Her gün ilişkiye girilmesi sperm sayısını ve kalitesini düşürecektir. Kadın, erkeğin boşalımından sonra 15 dakika kadar sırt üstü uzanmalıdır. Sonuç alınamayan durumlarda doktora başvurulabilir.
Adet kanamasının olduğu günler ile bu günlerden 3 gün önce ve 3 gün sonraki dönemlerde hamile kalma ihtimali çok düşüktür. Ancak çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlerin yine de bu günler de korunmaları uygun olmaktadır. Çünkü bazen bazı kanamalar yumurtlamayla ilgili olmamaktadır.
Hamile kalma şansının en yüksek olduğu zaman ise adet döngüsü bitiminden itibaren sayılarak 10. ve 19. günler arasıdır. Cinsel ilişkiden sonra kadının hemen yataktan kalkmaması ve vajinayı yıkamamak da hamile kalma şansını artıran faktörler arasındadır. Normal bir süreçte çift bir sene kadar korunmadan ilişkiye giriyor ve buna rağmen çocuk sahibi olunamıyorsa doktora başvurmak gerekli olabilmektedir.
Anne olmayan hazırlanan kadınların ise en az bir yıl öncesinden doktora başvurarak bazı testleri yaptırması önemlidir. HİV, Hepatit B, C, kızamıkçık ve anemi gibi rahatsızlıkları varsa bunların gebe kalmadan en az 6 ay öncesinde tedavi edilmiş olmalıdır. Bir de anne adayı alkol veya sigara gibi zararlı tüketim alışkanlıklarına sahipse planlı gebeliklerde yine bu alışkanlıklar terk edilmeli, gerekli durumlarda tedavi edilmelidir.