İçindekiler
Bitki çayları, doğallığı ve lezzetiyle özellikle kış aylarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle son dönemlerde kilo vermeye yardımcı olarak anılan bitki çayları, vücudu hastalıklara karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren bir zırh niteliği de taşımaktadır.
Bitki çayının faydaları / zararları
Bitki çayların, içeriğindeki antioksidan miktarı sayesinde vücudumuza oldukça faydalıdır. Kışın, hastalık anlarında yanımızdan eksik olmayan Ihlamur, stresli anların yatıştırıcısı rezene, uykusuzluğun düşmanı Papatya, metabolizmayı hızlandırmasıyla meşhur Yeşil çay hem lezzetiyle hem de sıcaklığıyla adeta bir dost. Saymakla bitmeyen faydaları ve çeşitleriyle bitki çayları her zaman bu kadar faydalı olur mu peki?
İçerdiği bazı maddeler, bazı hastalıklara iyi gelse de kimi zaman bunun tam tersine neden olan bitki çayları da mevcut. Günlük 2 ya da 3 fincandan fazla tüketilen bitki çayları, vücudumuza yan etki yapabiliyor. Farkında olmadığımız rahatsızlıkları tetikleyebiliyor. Örneğin, hipertansiyon bulunan birinin Yeşil çayı fazla tüketmesi sağlık açısından riski durumlara yol açabilir. Kilo vermek için yapılan bitki çayı karışımlarında sıkça yer alan Sinameki de bir süre sonra bağırsak tembelliğinden, tümöre kadar birçok olumsuz etki yaratabiliyor.
Hamilelikte Bitki Çayları
Doğallığına güvenerek gönül rahatlığıyla içtiğimiz bitki çayları, iş hamileliğe gelince masumiyetini bir parça yitiriyor. Annelik iç güdüsüyle, bebeğiniz için en iyisini, en doğalını ve sağlıklısını isterken bazı bitki çayları gebelik için yüksek risk taşıyabiliyor. Bitki çaylarının birkaçı, sancıları tetikleyerek erken doğuma sebep olabileceği gibi, düşük yapma riskiyle de karşı karşıya bırakabiliyor anne adaylarını. Peki hangi bitki çaylarını içmeli, hangisinden uzak durmalı?
Hangisini içmeli / içmemeli?
- Zencefil: Bağırsak rahatsızlıkları, diyabet vb. birçok şeye iyi gelen zencefil aynı zamanda adet söktürücü etkiye de sahip. Bu bağlamda fazla tüketimi düşük riskini de arttıracaktır. Hamilelik süresince zencefil çayına ara vermekte fayda var.
- Adaçayı: Grip ve soğuk algınlıklarında bizlere eşlik eden adaçayı, ne yazık ki hamilelikte uzak durmamız gereken çaylar arasında yer alıyor. Kasılmaların artmasına sebep olabilen adaçayı, anne adaylarının tüketmemesi gerek bitki çayları arasında.
- Biberiye: Metabolizmayı hızlandırıp yağ yakmasıyla ünlü çaylardan biri olan biberiye, hamilelikte tercih edilmemesi gereken çaylardan biri.
- Lavanta: Normal şartlarda da kontrollü tüketilmesi gereken lavanta çayı, hamileliği olumsuz etkileyen çaylardan biri.
Bunların yanı sıra; safran, aloe vera, karanfil, tarçın, kimyon, ökseotu, kekik yağı, fesleğen yağı, akçaağaç içeren bitki çayları ve türevleri, gebelikte uzak durulması gereken şeyler arasında. Karışım halinde tüketilen çayların da gebelik süresince kullanılmaması doktor tavsiyelerinden biridir.
Tabi ki gebelik süresince de tüketilebilecek bitki çayları mevcut. Kuşburnu, papatya, rezene, yeşil çay, elma, ıhlamur, nane, limon gibi bitki çayları aşırıya kaçılmadığı sürece gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz çaylar arasında. Günde 2 ya da 3 bardak civarında tüketildiğinde olumlu etki sağlayan bu çaylar, her ihtimale karşı özel doktorunuzun bilgisi ve gözetiminde kullanılmalıdır.