Close

Hamilelikte Tetanoz Aşısı

 

Anne adayının ve bebeğinin yaşayabileceği olumsuzluklara karşılık tetanoz aşısı yapmak alınabilecek bir önlemdir. Hamileyken yaptıracağınız tetanoz aşısı vücudunuza girebilecek bir tetanoz bakterisine karşı antikor oluşturur. Bu sebeple aşı olmanız durumunda vücudunuz ve bebeğiniz bu bakteriye karşı korunur. Tetanoz aşısı olan anne adayı doğum sırasında herhangi bir olumsuzluğa karşı bebeğini koruma altına almış olur. Tetanoz aşısı olmak isteyen anne adayları bağlı bulundukları Aile Sağlığı Merkezlerine giderek aile hekimi doktoruna bu aşıyı yaptırmak istediğini beyan ederek aşı olabilirler. Tetanoz aşısı olacak anne adaylarının dikkat etmesi gerekenler;

  • Gebeliğin 12 haftası tamamlandıktan sonra aşı olunabilir.
  • Doktor gerekli gördüğü durumlarda ikinci doz aşı yaptırmalıdır.
  • Anne adayı hamile kaldığında son 10 yıl içinde aşı yaptırmamışsa mutlaka aşı yaptırmalıdır.

Hamileyken Tetanoz Aşısı Yaptırmak Riskli mi?

Hamileyken yaptırılacak tetanoz aşısı anneyi ve bebeğini tetanoz bakterisi riskinden korur. Anne adayı hamileliğinin 12. haftasından sonra tetanoz aşısı olabilirler. Doktorları gerekli gördüğünde 2. 3. Veya 4. Doza kadar aşı yaptırabilir. Doktorunuzun belirlediği dozları yine doktorun belirlediği periyotlar çerçevesinde yapmak yaşanabilecek bir olumsuzluğa karşı anne ve bebeği koruyacaktır. 

Tetanos aşısı bazı durumlarda olumsuz yan etkiler gösterebilir. Bu durumda yaşanabilecek bazı yan etkiler;

  • Ciltte kızarıklık
  • Hafif ateş
  • Baş dönmesi
  • Ağrı belirtiler arasında sayılabilir.

Farklı belirtilerin de olabileceği düşünülebilir. Bu sebeple belirtiler görüldüğü andan itibaren anne adayı mutlaka hastaneye gitmelidir.

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Faydaları Nelerdir?

Hamileyseniz ve tetanoz aşısı yaptıracaksanız mutlaka doktorunuzun tavsiyeleri üzerine belirlediği doz ve günde aşınızı yaptırın. Doktor gerekli gördüğü durumda anne adayına farklı doz uygulamaları yapabilir. Aşı olacak anne adayları mutlaka gebelikten 12 hafta sonra aşı olmayı ihmal etmemelidirler. Doğum sırasında oluşabilecek bir aksilik sebebi ile bebek ve anne sorunlar yaşayabilir. Tetanoz bakterisi sinir hücrelerinde tahribata sebep veren bir bakteri olduğu için vücuda girdikten sonra sonuçları ölümcül olabilir. Bu sebeple anne adayı doktorundan veya uzamının da gerekli bilgiler ışığında tetanos hakkında bilgi alarak aşısını olmalıdır. Hamilelikte tetanos aşısı faydaları;

  • Erken doğum riskini azaltır.
  • Enfeksiyonları önler.
  • Ölü doğum gibi risk faktörlerinden bebeği korur.
  • Yeni doğan enfeksiyonlardan bebeği korur.
  • Bebeğe aşı sayesinde antikorlar tarafından direnç sağlanır.

Bu sebeplerle hamilelikte aşı olmasında yarar vardır. Uzmanlar tetanoz aşısı yaptırmayı anne adayları için gerekli görmektedir. Hem bebeği hem de anneyi koruyarak, bebekte kan yolu ile yararlı antikorlar sayesinde aşı bebeğe fayda sağlamaktadır. Böylece bebek doğduktan 6 ay sonraya kadar ki süreçte direnç kazanarak hastalıklara karşı korunmuş olacaktır. Anne adayları hamileliğin 12. Haftasından sonra kendilerine uygun dozda belirlenen tetanoz aşısını mutlaka olmalıdır. Gebelik süresince, tetanoz aşısı ilk dozu aldıktan 4 hafta sonra yapılabilir. Doktor gerekli gördüğü sürece 3. Doz bir önceki aşıdan 6 ay sonra, 4. doz bir önceki aşıdan en az 1 yıl sonra yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top