Close

Hamilelikte diyet

Hamilelikte diyet

Hamilelikte diyet

Hamilelikte diyet nedir ve nasıl olmalıdır? Hamile diyeti nedir? Nasıl yapılır? Gebelik sürecinizde sağlıklı bir diyet yapabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, şimdi sizlere hepsinden bahsedeceğiz. Sağlığınızı bozmadan hamilelikte diyet yapmanız mümkündür. Merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Sağlıklı bir diyet, herhangi bir zamanda sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır, ancak hamileyseniz veya hamileliği planlıyorsanız özellikle hayati önem taşır. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmek bebeğinizin gelişmesine ve büyümesine yardımcı olacaktır. Özel bir diyet yapmanıza gerek yoktur, ancak sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu doğru besin dengesini elde etmek için her gün çeşitli yiyecekler yemeniz önemlidir.

Hamilelikte diyeti sağlıklı tutmak? Yediğiniz yiyeceklerden vitamin ve mineral almak en iyisidir, ancak hamileyken ihtiyacınız olan her şeyi aldığınızdan emin olmak için folik asit takviyesi almanız gerekir. Önemli olanın sizin ve bebeğinizin sağlığı olduğunu lütfen unutmayınız.

 “2 kişilik yemeye” gerek yok

Hamilelikte diyet
Hamilelikte diyet

Muhtemelen normalden daha aç olduğunuzu göreceksiniz, ancak ikiz veya üçüz bekliyor olsanız bile “2 kişilik yemek” zorunda değilsiniz. Hamilelikte diyet sürecinde (eğer böyle adlandırmak istiyorsak) Her gün sağlıklı bir kahvaltı yapmaya çalışın, çünkü bu, yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerde atıştırmaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Sık sık yemek sağlıklı beslenme çok zengin, çok sık kesmek daha yemek farklı gıdalar miktarlarının değiştirilmesi anlamına gelir. Hamilelikte diyetinizin dengesini düzeltmek için uzmandan yardım alabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli bir diyet elde etmek için ne yediğinizin ne kadarının her besin grubundan gelmesi gerektiğini gösterir. Her öğünde bu dengeyi sağlamanıza gerek yoktur, ancak dengeyi bir hafta boyunca hamilelikte diyet sürecinde doğru yapmaya çalışın.

Hamilelikte diyet
Hamilelikte diyet

Hamilelikte beslenme

Hamilelikte beslenme süreci nasıldır? Proteinler? Süt ile ilişki? Aslında hamilelikte beslenme ile ilgili her türlü ayrıntıya değineceğiz. O yüzden güzelce yerleşin!

Hamilelikte meyve ve sebzeler

Bol miktarda meyve ve sebze yiyin, çünkü bunlar vitamin ve minerallerin yanı sıra sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilecek lif sağlar. Her gün taze, dondurulmuş, konserve, kurutulmuş veya meyve suyu içeren çeşitli meyve ve sebzelerin en az 5 porsiyonunu yiyin. Her zaman taze meyve ve sebzeleri dikkatlice yıkayın.

Hamilelikte nişastalı gıdalar (karbonhidratlar)

Nişastalı gıdalar önemli bir enerji kaynağı, bazı vitaminler ve liflerdir ve çok fazla kalori içermeden kendinizi tam hissetmenize yardımcı olur. Bunlara ekmek, patates, kahvaltılık gevrek, pirinç, makarna, erişte, Mısır, darı, yulaf, tatlı patates ve mısır unu dahildir. Cips yiyorsanız, yağ ve tuzda daha düşük fırın cipsleri için gidin.

Bu yiyecekler yediğiniz yiyeceklerin 3’ünden biraz fazlasını oluşturmalıdır. Rafine nişastalı (beyaz) yiyecekler yerine, kepekli makarna, kahverengi pirinç gibi kepekli veya daha yüksek lifli seçenekleri seçin veya derileri patateslerin üzerine bırakın.

Hamilelikte diyet
Hamilelikte diyet

Hamilelikte Protein

Her gün protein açısından zengin yiyecekler yiyin. Protein kaynakları şunları içerir:

  • Fasulyeler
  • Baklagiller
  • Balık
  • Yumurtalıklar
  • Et (ancak karaciğerden kaçının)
  • Kümes hayvanları
  • Fındık

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Yağsız et seçin, cildi kümes hayvanlarından çıkarın ve et pişirirken fazla yağ veya yağ eklememeye çalışın. Eti sağlıklı bir şekilde yeme hakkında daha fazla bilgi edinin. Kümes hayvanlarının, hamburgerlerin, sosislerin ve kuzu eti, sığır eti ve domuz eti gibi bütün et parçalarının tamamen buharlaşana kadar çok iyice pişirildiğinden emin olun. Pembe et olmadığını ve meyve sularının içinde pembe veya kırmızı olmadığını kontrol edin.

Hamilelikte diyet nedir ve nasıl olmalıdır? Her hafta 2 porsiyon balık yemeye çalışın, bunlardan 1 tanesi somon, sardalya veya uskumru gibi yağlı balıklar olmalıdır. Balık ve kabuklu deniz hayvanlarının sağlığa yararları hakkında bilgi edinin. Hamileyken veya hamile kalmayı planlarken köpekbalığı, kılıç balığı ve marlin de dahil olmak üzere kaçınmanız gereken bazı balık türleri vardır.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Hamileyken, kirletici maddeler (toksinler) içerebileceğinden, Somon, alabalık, uskumru ve ringa balığı gibi haftada 2 porsiyondan fazla yağlı balık bulundurmaktan kaçınmalısınız. Salmonella riski olduğu için çiğ veya kısmen pişmiş yumurta yemekten kaçınmalısınız.

Hamilelikte beslenme nasıl olmalıdır? Hamile kadınların köpük, mayonez ve sufle dahil olmak üzere çiğ veya kısmen pişmiş yemekten kaçınmaları önerilir. Yumurtalar beyaz ve yumurta sarısı sertleşene kadar pişirilmelidir.

Hamilelikte süt ürünleri

Süt, peynir, fromage frais ve yoğurt gibi süt ürünleri hamilelikte önemlidir çünkü sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve diğer besinleri içerirler. Yarı yağsız, yüzde 1 yağ veya yağsız süt, az yağlı ve az şekerli yoğurt ve az yağlı sert peynir gibi mümkün olan her yerde az yağlı çeşitleri seçin.

Soya içecekleri ve yoğurtlar gibi süt alternatiflerini tercih ediyorsanız, şekersiz, kalsiyum takviyeli versiyonlara gidin. Hamilelikte beslenme sürecinde, pastörize edilmemiş peynirler de dahil olmak üzere hamilelikte kaçınmanız gereken bazı peynirler vardır.

Hamilelikte diyet
Hamilelikte diyet

Yağ, şeker veya her ikisinde de yüksek gıdalar

Şekerli yiyecekler ve içecekler genellikle kalorilerde yüksektir ve bu da kilo alımına katkıda bulunabilir. Şekerli yiyecek ve içeceklere sahip olmak da diş çürümesine neden olabilir. Yağ kalorilerde çok yüksektir, bu nedenle çok fazla yağlı yiyecek yemek veya çok sık yemek kilo almanıza neden olabilir. Çok fazla doymuş yağ yemek, kanınızdaki kolesterol miktarını da artırabilir ve bu da kalp hastalığı geliştirme şansınızı artırır.

Yağ ve şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekleriniz varsa, bunları daha az sıklıkta ve az miktarda alın. Hamilelikte beslenme sürecimde doymuş yağları azaltmaya çalışın ve bunun yerine bitkisel yağlar gibi doymamış yağ bakımından zengin az miktarda gıdaya sahip olun.

Hamilelikte sağlıklı atıştırmalıklar

Öğünler arasında acıkırsanız, tatlılar, bisküviler, cipsler veya çikolata gibi yağ veya şeker oranı yüksek atıştırmalıklar yememeye çalışın. Bunun yerine, aşağıdaki gibi daha sağlıklı bir şey seçin:

  • Rendelenmiş peynirli küçük sandviçler veya pide ekmeği, yağsız jambon, ton balığı püresi, somon veya sardalye, salatalı
  • Havuç, kereviz veya salatalık gibi salata sebzeleri
  • Az yağlı, az şekerli meyveli yoğurt, sade yoğurt veya meyveli, kepekli pide ekmeği veya sebze çubukları ile humus
  • Yemeye hazır kayısı, incir veya kuru erik
  • Sebze ve fasulye çorbaları
  • Küçük bir kase şekersiz kahvaltı gevreği veya sütlü yulaf lapası
  • Sütlü içecekler
  • Taze meyve
  • Tost veya küçük bir fırında patates üzerinde pişmiş fasulye
  • Küçük bir dilim malt somunu, meyveli çay keki veya bir dilim kızarmış meyve ekmeği

Hamilelikte diyet sürecinde atıştırmalıkları seçerken, size yardımcı olması için yiyecek etiketlerini kullanabilirsiniz. “Yeşil, kehribar, kırmızı” kodunun hızlı bir şekilde daha sağlıklı seçimler yapmanıza nasıl yardımcı olabileceği de dahil olmak üzere gıda etiketlemesi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hamilelikte beslenme sürecinde ayrıca yumurta, kümes hayvanları, hamburger, sosis ve kuzu eti, sığır eti ve domuz eti gibi bütün et kesimleri gibi bazı yiyeceklerin tamamen buharda pişene kadar iyice pişirildiğinden emin olmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top