Close

Hamileliğin 13. Haftası – 13 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 13. Haftası - 13 Haftalık Gebelik

Hamileliğin 13. Haftası - 13 Haftalık Gebelik

Bebek anne karnındaki gelişimini tamamlarken bir yandan kendisini doğuma hazırlamaktadır. Hamileliğin 13 haftası itibariyle 2.trimesterte başlamıştır. Bebeğin ağırlığı ve boyu 12.haftaya göre artış göstermektedir. Hamileliğin 13. Haftasında bebeğin tüm organları ve bütün vücut sistemleri oluşmuştur ayrıca hala gelişim göstermeye devam etmektedirler. Bebek hızla kendisini geliştirirken hamilelik sürecinin ise sadece üçte birisi tamamlanmıştır.

HAMİLELİĞİN 13.HAFTASINDAKİ ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Hamileliğin ikinci ayını geride bırakan ve üçüncü aylık dönemine giren anne hamileliğin en rahat dönemine adımını atmıştır. Bu değişiklikler çerçevesinde bazı anneler bu değişimlerin birkaçını deneyimlerken bazı annelerde ise farklı değişikler gözlenmektedir. Hamileliğin 13. Haftası ile annede daha belirgin bir karın oluşurken, karın kaslarında ağrılar artmaya başlayacaktır.

Diş eti hassasiyeti ve diş etlerinde kanama görülebilir. Aynı şekilde mide hassasiyeti yaşanabilmektedir ve hazımsızlık sorunu gündeme gelebilir. Ciltlerde koyulaşma, el ve ayaklarda şişme yine 13.haftada annede yaşanan değişiklerdendir. Ayrıca sabah yaşanan bulantılar ve bu değişimin yanında aşerme ihtiyacı anneye eşlik edecektir. Son olarak vajinal akıntı şiddeti artabilmektedir. Akıntıda koku ve renk değişimi saptanırsa doktora başvurulmalıdır.

HAMİLELİĞİN 13.HAFTASI VE KARIN BÜYÜKLÜĞÜ

  1. haftada anne karnı tamamen fark edilecek şiddette değildir. Gebeliğin ilk aylarından 13.haftaya kadar olan süreçte 13.haftada yeni yeni karın büyüklüğünün belirginleştiğini söylemek mümkündür. Hamilelik öncesinde rahim leğen kemiklerinin arasında konumlanmaktadır ve 12. haftadan itibaren leğen kemiği üzerine çıkmaya başlamaktadır. Leğen kemiğinin üzerine çıkan ve büyümeye başlayan rahim kasık kemiklerine çıkarak 13. haftada belirginleşmeye başlamıştır. Ana sebebi budur.

HAMİLELİĞİN 13.HAFTASINDA BEBEK ULTRASON GÖRÜNTÜSÜ

Bebek 13. haftada ultrason görüntüsünde artık seçilebilir bir portre çizmektedir. Bebek artık yaklaşık olarak 7-8 cm uzunluğundadır ve 22-25 gram ağırlığındadır. 13 haftalık bir bebek anne karnında ki ultrason görüntüsünde artık yüzü, vücudu, kol ve bacaklarıyla insan formuna evrilecektir. Başı vücuduna göre daha küçük kalacak, önceki haftalara ve göre başın vücuda oranı üçte bir oranında görülecektir. Ayrıca ultrason görüntülerinde bebeğin hareketlerini net bir şekilde seçerken reflekslerini de fark edeceksinizdir. Size gülümseyecek, kol ve bacaklarını hareket ettirecek, baş parmağı ağzına geldiğinde baş parmağını bile emecektir.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI VE CİNSİYET KAVRAMI
HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI VE CİNSİYET KAVRAMI

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI VE CİNSİYET KAVRAMI

Hamileliğin 13.haftasında cinsiyet kavramından bahsetmek yanlış olmayacaktır. Bebeğin cinsiyet kavramı 12.hafta itibari ile belli olmaya başlamaktadır. Aslında 8. Hafta ile genital organlarının farklılaşması ve cinsiyet kavramını oluşturan bebeklerin cinsiyetlerini öğrenebilmek için büyümelerini beklememiz gerekmektedir. 13 haftayı tamamlamış bebeğin cinsiyetini söylemek mümkündür fakat net bir sonuca ulaşmak için 16.hafta beklenmelidir. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla cinsiyetlerinin belirlenmesi daha geç olmaktadır. Bunun nedeni ise kız bebeklerdeki kordon bağının erkek görüntüsü oluşturmasıdır.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASINDA BESLENME KAVRAMI

Annenin her haftada ve ayda olduğu gibi hamileliğin 13. haftasında da bebeğin sağlıklı ve düzenli gelişimi için alması gereken besinler vardır. Bebek ihtiyacı olduğu vitaminleri ve besinleri annesinin aracılığı ile alacağı için anne hamilelik boyunca dengeli ve sağlıklı bir diyet ile beslenmesi oldukça önemlidir. Hamileliğin 13. haftasına baktığımızda anne kalsiyum ve demir ağırlıklı beslenmelidir. Bunların yanında sağlıklı bir şekilde karbonhidrat tüketmesi gerekmektedir. Anne sağlıklı bir gün geçirmek için ihtiyacı olan enerjiyi almalıdır ve yorgunluk ve halsizlik gibi belirtileri minimuma indirmelidir. Hamilelik boyunca alınması gereken besin grupları ise; protein, kalsiyum, folik asit, demir, lif ve C vitaminidir.

HAMİLELİKTE 13. HAFTA VE AYLIK KAVRAMI
HAMİLELİKTE 13. HAFTA VE AYLIK KAVRAMI

HAMİLELİKTE 13. HAFTA VE AYLIK KAVRAMI

Hamilelikte 13. Hafta ile birlikte 9 aylık hamilelik süreci 3 trimestera ayrılmaktadır ve hamileliğin ikinci trimesterı başlamıştır. Her trimester 3’er aydan oluşmaktadır. Sonuç olarak anne 13. Hafta ile birlikte gebeliğinin 4. Ayındadır ve ilk 3 ayı geride bırakmıştır.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASINDA BEBEK GELİŞİMİ

Hamileliğin 13. Haftasındaki bebek gelişimini tam olarak küçük bir insan formuna ulaştırmıştır. 13. haftada bebeğin derisi tüylerle kaplıdır. Vücudu tüylerle sarılı olan bebeğin bir kısmı doğmadan önce, diğer bir kısmı ise doğduktan sonra dökülecektir. Bebeğin testis ve yumurta oluşumu tamamen oluşmuştur. Eli ve yüzü tamamen belirginliğine kavuşmuş, gözleri yüzün ortasına gelmeye başlamıştır. 13. Haftada bütün organlarını ve vücut sistemlerini oluşturan ve geliştiren bebek, besin ve vitamin ihtiyacını anne karnındaki göbek kordonu ile sağlarken bir yandan da içinde bulunduğu amniyon sıvısını yutmaya başlamıştır. Sindirim sistemi sayesinde bebeğin yuttuğu amniyom sıvısı sindirilerek idrar yolu ile birlikte vücuttan uzaklaştırılmaktadır.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASINDAKİ BEBEK GÖRÜNÜMÜ

Kolları, bacakları ve elleri oluşan bebek ultrasonda tamamen bir insan formunda görülmeye başlanmıştır. 13. haftasındaki bebek görünümü bir limon büyüklüğünde ve boyutundadır.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI VE BEBEK KALP ATIŞI

Hamileliğin 13. haftasında bebek kalp atışı önceki haftaya göre birazda olsa yavaşlayacaktır. 13. Haftalık bebeğin kalp atış hızı dakikada 120 ve 160 atım arasında değişmektedir.

13. HAFTASINDA OLAN BEBEK VE ANNE KARNINDAKİ HAREKET KAVRAMI

  1. haftasında olan bebek ve anne karnındaki hareket kavramı bebek oldukça küçük olduğu için hissedilmesi mümkün değildir fakat 13. haftalık bebek anne karnında hareket etmektedir. Kol,parmak ve bacak gelişimini oluşturan bebek kas ve kemiklerinin güçlenmesi ile birlikte anne karnında birçok hareket yapar ve anne karnında yer değiştirir. Çoğu refleksler sayesinde gerçekleştirilen bu hareketleri annenin hissetmesi için bebeğin 17. Haftaya gelmesi ile birlikte başlayacaktır.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI VE KİLO KAVRAMI

Tüm hamilelik süresince 11-16 kilo arasında alınan kilolar dengeli ve sağlıklıdır. Hamilelikte kilo süreci vücut endeksine bağlıdır. ZAYIF: VKE 18.5’tan az ise 13-18 kilo arasında, AŞIRI KİLOLU: VKE 26-29 arasında ise 7-11 kilo arasında, ORTALAMA: VKE 18.5-26 arasında ise 11-16 kilo arasındadır. Bu verileri göz önünde tutarak kendinize göre hesaplama yapmanız mümkündür.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASINDA GERÇEKLEŞEN ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER
HAMİLELİĞİN 13. HAFTASINDA GERÇEKLEŞEN ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASINDA GERÇEKLEŞEN ANNEDEKİ DEĞİŞİMLER

Hamileliğinizin 13. haftasında annede gerçekleşen değişiklikleri sıralayacak olursak ilk olarak ikinci trimestrin ilk haftası 13. haftada başlayacaktır. Böylelikle ilk hamilelik belirtileriniz hafifleyecektir ve azalacaktır. Göğüsleriniz büyüdükçe ağırlaşacaktır ve bu evrede bebeğin doğumuna daha çok fazla zaman olsa da süt kanallarınız bebek emzirmeye hazırlanacaktır. Kolostum adı verilen sıvı göğüslerinizde üretilecek, bu sıvı besinlerle dolu bebeğinizi besleyecek sağlıklı ve yararlı bir sür haline dönüşecektir. Bu süreçte ağırlaşan göğüslerinize karşı telsiz sütyen kullanımı tavsiye edilmektedir. Ayrıca vajinal akıntınız artacaktır. Renk ve koku değişiminde doktorunuza mutlaka başvurunuz. Bu akıntının sebebi östrojen artışından kaynaklanan pelik bölgedeki kan dolaşımınızın hızlanması ile doğru orantılı olarak artacaktır. Artan vajinal akıntı doğum kanallarındaki enfeksiyonları önlemek ve oradaki bakteri sayısını dengeleyerek bebeğe daha sağlıklı bir ortam yaratacaktır. Son olarak hamileliğin 13. haftasında libidonuz yükselebilir. Hamileliğiniz boyunca cinsellik konusunda istekli ve arzusuzlukla gitgeller yaşayacaksınız. Bedeninizi dinlemeyi ve kendinizi bu konuda önemsemeyi asla unutmayın.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI VE ANNE ŞİKAYETLERİ

1)ÇATLAKLAR

Hamileliğin en sıkıcı ve anneyi korkutan bir konuda çatlaklardır. Her kadın hamilelikte mutlaka çatlak oluşumu yaşamaktadır. Çatlak oluşmaması birazda annenin ne kadar sağlıklı beslendiğine ve besin içeriklerine bağlıdır. Çatlak oluşumunun başlıca sebebi ani kilo almaktır bunun yanında gerektiğinden fazla kilo almakta çatlak oluşumu için birebirdir. Hamileliğin sadece 13. Haftasında değil, hamilelik süreci boyunca beslenme konusuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte oluşan çatların önüne geçmek için doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Doktorunuz kremlerle size çözüm yolu bulmaya çalışacaktır fakat burada annelerinde çatlakların önüne geçmesi için yapabileceği çözüm yolları vardır. Anne adayı bol su içerek ve bol sıvı tüketerek metabolizma çalışma hızını arttırmalıdır. Ayrıca anne antioksidan değeri yüksek olan besinleri tüketmelidir ve hamilelik dönemi boyunca bol proteinli yiyecekler yemeye dikkat etmelidir, anne bol proteinli besin tüketmeye ne kadar dikkat ediyorsa, yağlı yiyecekleri de tercih etmemelidir.

Hamileliği yaz aylarına gelen denk gelen anneler ise güneş ışıklarından uzak durmalıdır. Unutmayın ki güneş ışınları çatlaklara neden olmaktadır. Anne istikrarlı ve düzenli kilo almaya dikkat ederken, doktorun verdiği egzersizleri ise birebir yapmalıdır.

2)ŞİŞKİNLİK VE GAZ PROBLEMİ

Hamileliğin 13. Haftasında başlayan ve giderek şikayet arttıracak bir konuda şişkinlik ve gaz problemleridir. Şişkinlik hamilelik dönemi boyunca devam edecektir fakat anne şişkinliğin geçici bir durum olduğunu bildikçe bu durum anneyi rahatlat ve süreç daha kolay çözümlenecektir.

Hamilelikte şişkinliğin başlıca nedeniz kabızlık ve bağırsak problemidir. Konunun çözümlenmesi ve bu sürecin daha az sancılı geçmesi için: bağırsak hareketleri düzenli ve her gün yapılmasına dikkat edilmelidir, günde üç öğün yemek yemek yerine öğün sıklığınızı arttırarak az az ve sık sık yemek yeme düzenin oturtturulması, sık sık ve az az yemenin yanında yavaş ve ağır yemek yemeye özen gösterilmelidir, bu noktada hızlı yemek yemek şişkinliğe sebep olacaktır, bu beslenme düzeninin yanında şişkinliğe neden olan ve gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalıdır. Soğan kızartması, karnabahar, lahana, fasulye, bulgur gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca gerginlik ve stresli ortam veya durumlarda anne adaylarında şişkinliğe sebep olmaktadır. Aşırı gaz sıkışması hissediyor iseniz ılık suya limon sıkarak tüketebilirsiniz. Anlık olarak sizi rahatlatacaktır. Limon tansiyon düşmesine sebep olmaktadır. Eğer tansiyon probleminiz varsa bu konuya dikkat edilmelidir.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

Hamileliğin 13. Haftasında ikinci trimesteri başladığı için, 13. Hafta ile birlikte bebekte konuşma yeteneği için kullanacağı ses tellerinin oluşumuyla birlikte seslerin ayırt edilebilme algısı bu dönem içinde başlar ve tamamlanmaktadır. Hamileliğin 13. Haftasında olan anne adayı kendini daha iyi hisseder ve hamilelik sürecini tamamen kabullenmiş durumundadır. Vücudu tamamen hamileliğe uyum göstermeye başlamıştır ve bulantı, kusma gibi şikayetler bu haftada seyrekleşerek azalmaya başlamıştır. Zamanla ve gittikçe büyüyen rahminiz bu dönemde idrar kesesine baskı yapmaya başlayacaktır, sık sık tuvalet ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Hamileliğinizin 13. Haftasında artık yavaş yavaş yan yatmaya alışmalısınız. Yan yattığınız sürece bebeğiniz daha fazla oksijen alacaktır. Ayrıca böbrekleri baskı altında kalmayacaktır. 13. Haftalık hamilelik süresiyle karnınız belirginleşmeye başlayacaktır. Çatlak önleyici kremler kullanmaya başlayabilirsiniz ve sağlıklı beslenmeye ve günlük tüketeceğiniz su miktarına dikkat etmelisiniz.

Hamileliğinizin 13. Haftasında tatile çıkma planı yapıyorsanız, hamileliğinizin son üç ayında yolculuk ve şehirlerarası yolculuklara izin verilmez, bu süreci göz önünde bulundurmalısınız.

HAMİLELİĞİN 13. HAFTASI VE ANNEYE TAVSİYE

Hamileliğinizin 13. haftasında karnınız büyümeye başlayacaktır. Kendinizi iyi hissettirecek ve bebeğinizi ve sizi rahat hissettirecek, konforlu giysiler tercih edin. Bu dönemde daha az bulantı yaşayacaksınız ve kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz. İkinci ve üç aylık dönemin rahatlığını ve keyfini bol bol sürdürün, dinlenmenize önem verin. Sevdiklerinize bol bol zaman ayırın, sağlıklı ve size iyi hissettirecek besinler tüketmeye özen gösterin. Bol bol bebeğiniz ile konuşun, ses telleri ve ses algılı oluşmaya başlayan bebeğiniz sizi tanıyacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top