İçindekiler
Amniyosentez nasıl yapılır?
Gebelikte bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısından anne karnına giren ince bir iğne yardımıyla örnek alınması işlemine amniyosentez denir.
Alınan sıvıyı bebek birkaç saat içerisinde tekrar üretebilir. Bebek hakkındaki tüm bilgilerin kaynağı olan bu sıvı aynı zamanda bebeğin genetik yapısı hakkında bilgi veren canlı hücreleri de içerir.
Amniyosentez ne zaman uygulanır?
Kromozom anomalisi ve genetik bozukluk tanılarının konmasını sağlayan amniyosentez işlemi hamileliğin 10-24. haftalarına kadar esnetilebilir.
Fakat çoğunlukla, bebeğe ait hücrelerin uygun miktar ve olgunlukta olduğu gebeliğinizin 16-18. haftalarından itibaren uygulanabilir.
Amniyosentez kimler için ve hangi durumlarda uygundur?
- 35 yaş ve üstü anne adayları,
- Akrabalarda kromozom anomalisi görülmesi,
- Düşük tekrarları,
- Anne adayının daha önce anomalili bebek doğurması,
- Ayrıntılı ultrasonda bebeğinizde anomali tespit edilmesi,
- Tarama testlerinden -ikili test, üçlü test gibi- birinde yüksek risk gözlemlenmesi,
- Ebeveynlerden en az birinin kromozom bozukluğu taşıyıcılığı yapması,
Durumlarında bebeğinizin herhangi bir genetik bozukluğa -down sendromu gibi- sahip olması muhtemeldir ve bu anne adaylarına amniyosentez önerilebilir.
Çoğul gebelikte amniyosentez uygulanabilir mi?
Amniyosentez, çoğul gebeliklerde de uygulanması sakıncalı olmayan bir tanı testidir. Ayrıntılı ultrason kullanılarak bebeklerin konumları belirlenir ve her bebekten ayrı olacak şekilde sıvı örneği alınır.
Bebeğe herhangi bir zararı olmayan indigokarmen adlı renkli boya örnek alındıktan sonra bebeğe verilir. Diğer bebeğin amniyosentez uygulaması sırasında renkli sıvı gelmesi durumunda yanlış kesede olunduğunu görmek amacıyla yapılan bir işlemdir.
Sıradaki bebekten gelen sıvı berrak ise amniyosentez işlemine devam edilir.
Aynı kesede bulunan ikiz bebekler durumunda renkli boya işlemi ile ayırım yapılamayacağından en uzak iki nokta belirlenip amniyosentez ile bebeklere ait gen bilgilerini verecek olan hücrelere erişilir.
Amniyosentez sonucu oluşabilecek riskler
Ayrıntılı ultrasonun mümkün olmadığı durumlarda, anne adayının karnına yapılan birden fazla deneme girişi bebeğin ölme riskini yükseltebilir.
Amniyosentez işlemi sonucunda enfeksiyon riski nadir olarak görülebilir.
Amniyon sıvısının kana geçmesi ve anne adayının solunum damarlarını tıkaması durumu çok seyrek olarak görülse de amniyosentez uygulamasının riskleri arasındadır.