İçindekiler
Kadınlar genellikle düğün, tatil, iş seyahati gibi özel zamanlarında adet dönemini geciktirmek isterler. Genelde bu tür durumlar için adet geciktirici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların yapısında progesteron olduğu için, rahmin iç yapısını etkiler ve kanamanın önüne geçer. Ancak tabii ki bu adet geciktirici ilaçlar, yumurtlamayı etkilemez.
Adet geciktirici ilaçları kullanmak aslında çok kolaydır. Oral olarak alınan bu ilaçlar için önemli olan ilacı alma zamanıdır. İlaç almak için en ideal zaman regl döneminden 3 gün ya da 5 gün öncesidir. İlaç sektöründe farklı isimlerde geciktirici ilaçlar olduğu için ilacın cinsine göre kullanımı değişir. Örneğin, bazı ilaçlar günde 2 kez kullanılırken; bazıları 3 kez alınır.
Tabii ki bu ilaçların kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir. Aksi halde ilaç içeriğinde yer alan yüksek miktardaki progesteron hormonu adet düzensizliği başta olmak üzere başka ciddi problemlere neden olabilir.
Adet Geciktirici İlaçların Yan Etkileri
Adet geciktirme özelliği olan ilaçlar alındığında, kadın vücudunda oluşan değişimler de kişiden kişiye farklılık gösterir. Genel olarak sanki adet görülüyormuş gibi göğüslerde şişkinlik, gerginlik, hafif kasık ağrısı gibi bulgular görülür. Tüm bu bulgulara rağmen adet görülmez.
Adet geciktirici ilaçların kullanım zamanı en fazla 10 gün olmalıdır. 10 günü aşan kullanım durumlarında vücutta daha fazla ödem oluşmaya başlar, bu da kişiye ciddi oranda rahatsızlık verir. Hapın kullanımı durdurulduğunda görülen ilk adet, normalden çok daha uzun sürebilir. Gelen kanama miktarı da normalden fazla olabilir. Normal şartlarda bu tarz ilaçların yıl içerisinde 2 kereden fazla kullanılması önerilmez.
Adet geciktirici ilaçlar konusunda bildirilen en büyük şikayet, ilk adet döneminin oldukça sancılı geçtiği yönündedir. Vücut, normal döngüsüne kısa sürede dönemediği için oluşan bu fazla ağrı normal karşılanmalıdır. Tabii ki bu durum görecelidir ve kişinin bünyesi ile ağrı eşiğine göre değişiklik gösterir.
Adet geciktirici ilaçlar kullanılırken, normal kanama görülmese de yer yer lekelenme olduğu da bildirilmiştir. Bu lekelenme durumları da normal karşılanabilir. Bazı adet geciktirici haplar bir takım kişiler için uygun değildir. Bunlar:
- 40 yaşını aşmış kadınlar,
- Akciğer embolisi yaşayanlar,
- Karaciğer hastalıkları olan kadınlar,
- Meme kanseri olan ya da şüphesi ile tedavi gören kadınlardır.
Doğum Kontrol Hapları ile Adet Geciktirici İlaç İlişkisi
Normal zamanda doğum kontrol hapı kullanan kadınların adet geciktirici ilaç kullanmaları ve bitiminde yeni döngüye ulaşmaları daha kolaydır. Kullanılan doğum kontrol kutusu bitip de yeni kutuya başlarken 1 hafta ara vermeleri gereken dönem vardır. İşte o bir haftalık süre atlanmaz ve hemen yeni kutuya başlanırsa, regl dönemi ertelenmiş olacaktır. Tekrar adet döneminin başlamasını isteyen kadınlar ara verirler, 2-3 gün içerisinde yeniden regl olabilirler. Böyle kullanımda adet döngüsünün pek fazla etkilenmediği gözlenmiştir.