Close

Ayurveda Nedir ve Ayurvedik Beslenme: Sağlığınıza Katkıları ve Eğitimleri

ayurveda massage alternative healing therapy.

ayurveda massage alternative healing therapy.

Tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarından biri olan Ayurveda, Hindistan’ın gelenekselleşmiş bir şifa yöntemidir. Günümüzden yaklaşık olarak 5000 yıl önce uygulanmaya başlanan yaşam bilimidir. Vücut bütünün tam anlamıyla zihin ve denge kuramlarında kalmasını sağlayarak kişinin kendi potansiyelini arttırmasına yardımcı olur. Çok eski bilgi birikimine dayalı bu yöntemin iki temel amacı vardır. Birincisi, fiziksel açıdan bedenimizle sağlıklı bir şekilde yaşamaktır. İkincisi ise, kendi potansiyelimizi arttırmaktır. Ayurveda nedir? Kısaca özetleyecek olursak, kendi sistemimizi kurup ruhumuzu iyileştirmektir. Ayurveda’nın içeriğinde, ne düşüneceği? nasıl davranılacağı? nasıl besleneceği? olmak üzere üç soru yer alır.

Ayurveda Beden Tipi

Ayurvedaya göre üç beden tipi vardır. Bunlar, “Vata”, “Pitta” ve “Kapha” dır. Bu vücut tipleri, kişinin kendisiyle ile ilgili bir sürü ipuçları verir. 3 farklı bu beden tipleri kişinin nasıl besleneceğinden yaşam tercihlerine kadar birçok bilgi verir.

  • Vata Vücut Tipi: Hava ve ether elementlerinin birleşiminden oluşan vata tipindeki vücutlar, hareket ve beden iletişimi ilkesini benimser. Biyoenerji olarak da adlandırdığımız vatalar insan bedeninin alt kısımlarında yer alır. Vata’nin fiziksel özelleri , dar yapılı, ince, uzun, zayıf, küçük gözlü, esmer, kuru tenli olarak sıralanabilir. Vata vücut tipine sahip kişiler, yaratıcı, enerjik, konuşkan, meraklı, birçok işi bir arada yürütmeyi seven kişilerdir. Bu tipe sahip kişiler, psikolojik olarak korku, endişe, anksiyete, panik atak gibi duygu durumlara daha yatkındır. Uyku sorunları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülür.
  • Pitta Vücut Tipi: Su ve ateş elementlerinden oluşur. Dönüşüm ilkesini benimser. Pittalar, göz, karaciğer, dalak, ince bağırsak, enzim ve kanda gözlenir. Beden yapılarına bakıldığında ortalama bir beden yapısına sahiptir. Gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığına ve bağışıklık sistemine yönelik hastalıklara meyillidir. Saç ve ten renkleri açıktır. Sıcağı sevmez. Güneşe karşı oldukça hassastır. Metabolizmaları hızlıdır. Yemek yemeyi sever. Duygusal olarak, lider ruhlu, hırslı, cesur, hedef odaklı kişilerdir.
  • Kapha Vücut Tipi: Su ve toprak elementlerinin birleşiminden oluşur. Yapı ve sağlamlık ilkesini benimser. Midenin iç kısmında, lenflerde, omurilik ve pankreasta etkisini gösterir. Kapha vücut tipine sahip kişiler, iri yarı, kemikli, yapılı kişilerdir. Metabolizmaları yavaş çalışır. Duygusal olarak, sevgi dolu, uyumlu, sakin olur. Aile ve arkadaşlık ilişkilerine çok önem verir. Bu kişilerin, hafızası oldukça kuvvetli olup 10 yıl öncesindeki bir anıyı kolay hatırlayabilir. Bu tip kişiler, ödem, diyabet, hazımsızlık gibi rahatsızlara yatkındır.

Yapacağınız Ayurveda testi ile kendi vücut tipinizi kolayca öğrenebilir, bu sayede neler yapmanız gerektiğine dair fikir sahibi olabilirsiniz.

Ayurveda’nın Faydaları Nelerdir?

Ayurveda, kişinin zihnen ve bedenen korunarak yeni hastalıkların ortaya çıkışını engellemek üzerine kurulmuştur. Ayurveda eğitimi almayı düşünüyorsanız eğer, motivasyonunuzu yükseltmeniz için sırasıyla faydalarını sizler için derledik:

  • Beden algınızın farkına vararak bedeninizle iletişim kurmayı sağlar.
  • Biyoenerjilerinizin zinde ve dengede kalmasını sağlar.
  • Hayat kalitenizi arttırır.
  • Hastalıklara karşı koruma sağlar.
  • Ayurveda uygulamalarında beslenme çok önemlidir. Ayurvedaya göre beslenme en güçlü ilaçtır. Ayurveda beslenme listesi ile sağlıklı ve iyi yaşamın adımları atılarak fiziksel ve zihinsel iyileşme görülür.
  • Ayurveda beslenmede öne çıkan baharatlardan zencefilin bağışıklık ve sindirim sistemine olumlu etkileri vardır. Karın ağrısı, şişkinlik irritabl bağırsak sendromu gibi mide ve sindirim bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Tarçın, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı etkin bir koruma sağlar. Kan şekerini dengeler. Kalp-damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Kimyon, Antimikrobiyal özellikte olup toksinlere karşı uyarı niteliğindedir. Kansızlığın tedavi edilmesinde yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır. Kişniş, kansere karşı savunma sağlar. Kalbi korur. Sindirim sistemi üzerindeki etkisi büyüktür. Vücuttan ağır metallerin atılmasında etkilidir. Zerdeçal, vücuttaki enfeksiyon ve mikroplara karşı bariyer oluşturur. Bağışıklık sistemini düzenler. İltihap ve inflamasyonu önler. Beyindeki hücrelerin yaşlanmasını önler. Sarımsak, potansiyeli yüksek güçlü bir antioksidandır. Vücudunuzdaki anormal gidişatı düzenler. Kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Tansiyonu dengeleyerek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Karanfil, doğal bir ağrı kesici özelliğine sahiptir. Ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Dikkat dağınıklığını önler. Göz sağlığı için önemli bir yer teşkil eder. Cilt yenileyici özelliği vardır. Çeşitli bitki ve baharatları toplu bir şekilde içeren Ayurveda çayı, sindirim problemlerini en aza indirmeyi amaçlar. Stresi azaltarak beyin hücrelerini iyileştirir. Vücutta yer alan toksinleri temizleyerek yüksek bir arınma sağlar. Cilt sağlığını destekler. Enerjiyi arttırır. Soğuk algınlığına ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir. Ateş düşürücü etkisi vardır. Uyku düzeninizi iyileştirerek kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı olur.
Spices Ayurveda turmeric cinnamon anise on a dark background
Spices Ayurveda turmeric cinnamon anise on a dark background

Ayurveda Yaşam Biliminde Önemli Püf Noktalar ve Uygulamaları

  • Güne bir bardak ılık su ile başlangıç yapmak.
  • Hızlı ve acele bir şekilde yemek yememek.
  • Öğünleri atlamamayı alışkanlık haline getirmek.
  • Buzlu yiyecek ve içeceklerden kaçınmak.
  • Sabah tazeliğini derinden hissetmek için erken kalkmak.
  • Ayurveda da öne çıkan tarçın, nane, zencefil, kimyon, kişkiş, sarımsak, zerdaçal gibi baharat ve otları mutfağınızdan eksik etmemek.
  • Haftada bir oruç tutmak.
  • Sindirim sistemini zorlayıcı besinler yememek. (Ağır, yağlı vb.)
  • Gereğinden fazla yemek yememek.
  • Akşam yemeğini çok geç kalmadan 17:30-19:30 arasında yemek.
  • Zihni aktifleştiren Pitta dönemi gelmeden gece saat 10:00 ‘dan önce uyumak.

Yukarıda verilen maddeler Ayurvedik nedir? sorusuna en temel yanıt olarak verilebilir.

Ayurvedik Beslenme Nedir?

Ayurvediğin ne demek olduğunu anladığınıza göre Ayurvedik beslenme nedir? Bu tür uygulamalarda ne tür bir beslenme tipi uygulanmalıdır? , sorularını ele alalım. Beslenme kişilerin sağlığını olumlu veya olumsuz yönde etkileyen önemli konulardan biridir. Tıbbi bir ilaç olarak kabul edilen ayurvedik beslenme, vücut ve beyin uyumunu yüksek seviyeye çıkarır. Bu beslenme şeklindeki temel amaç, vücudun ve organların dengesini bozmadan kendi bedenini rahatsız etmeden en iyi şekilde beslenmektir. Yiyecekler, tamasik, ragozik, satvik olarak ele alınmıştır. Konserve ürünleri, katkı maddesi içeren besinler, bekletilmiş yemekler, baharatsız etler, beyaz un, tuz ve şeker tamasik yiyecek olarak adlandırılır. Bu tür yiyecekler, zihninizin duruluğunu azaltarak sizi depresif bir ruh haline sokar. Rajozik yiyecek olarak adlandırılan brokoli, karnabahar, alkol, çok acı, tuz, şeker içeren baharatlı keskin kokulu besinler sizi tembelliğe ve uyuşukluğa sürükler. Uykusuzluk yapar. Satvik beslenme ise, zihni tazeleyen, hafif ve sağlıklı bir şekilde beslenme demektir. Satvik beslenmede beden ve zihin temizlenir. Satvik yiyeceklere örnek olarak, zeytinyağı, kuru kayısı, taze sebze ve meyveler, Hindistan cevizi yağı, bal, fındık, baklagil, tahıl örnek verilebilir. Bu besinler, vücudumuzda kolay bir şekilde sindirilerek yaşam enerjimizi olumlu yönde etkiler. Kişiye, mutluluk, neşe, enerji verir. Ayurvedaya göre Vata özelliğine sahipseniz soğuk, acı ve çiğ yiyeceklerden kaçınmalısınız. Karanfil, tarçın, adaçayı, Vataya özgü baharatlara örnek olarak verilebilir. Pitta özelliğine sahipseniz, ekşi ve tuzlu tatlardan ziyade tatlı ve acı tatlar tercih etmelisiniz. Yasemin, nane, lavanta, rezene, Pitaya özgü baharatlar arasında yer alır. Kapha özelliğine sahipseniz, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ardıç, karanfil, tarçın, Kaphaya özgü baharatlar arasında yer alır.

 

 

 

 

 

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top