Close

21 Gün Kuralı: Alışkanlık Kazanma Süresi ve İpuçları

Daily fun habit!

Daily fun habit!

Hayatınıza koyduğunuz engeller, korkularınızı ve kendinize olan güvensizliğinizi aktive ederek. beyninize olumsuz sinyal gönderir. Düşünce ve niyetinizin gücü ne kadar yüksek ise kendi farkındalığınızı yaratarak istediğiniz bir yaşama daha kolay kavuşmanız o kadar kolay olur. Bir alışkanlık edinmek için değişimin var olduğunu kabul etmek gerekir. Var olanı geliştirme kabiliyetiniz olasılıklar gibi daima sınırsızdır. Hayat kalitenizi yükseltecek alışkanlıklar, içinizdeki yaratıcılığı ortaya çıkarır. En büyük başarıları genel rutinlerle elde edildiği unutulmamalıdır. Bir şey alışkanlık haline getirmek kaç günde bireyin yaşamına etki eder? Zihnin bir alışkanlığı otomatiğe bağlama süresi 3 haftadan sonra başlayarak kişinin yaşamına dahil olur. Günümüzde çok sık duyulan, kişisel gelişim severlerin ağzından düşürmediği, pozitif bilimin desteklediği bir kavram olan 21 gün kuralı, bir alışkanlık kazanmak için, 21 gün boyunca aynı derecede o eylemin yapılması gerektiğini vurgulayan bir sistemdir. Peki 21 günlük kuralı nedir? Kişiye ne gibi olumlu avantajlar kazandırır?

  • Yeniden öğrenmeyi teşvik eden beynin yeniden programlanmasını sağlayan yöntem.
  • Kişinin dönüşümünü sağlayan kişiye olumlu alışkanlıklar kazandıran yüksek çekim yasası.
  • Kötü alışkanlıkları yok etmek için kullanılan bir kural.
  • Bireyin bir şeye alışma ve onu hayat rutinine geçirme süresi.
  • Kendi kendinizi geliştirmek ve yeni bir şeyler öğrenmek için gereken süre.
  • Bireyin bu süre zarfında rutine bağlama ve alışkanlık kazanma süresi.
  • Bireyin yaşam kalitesini arttıran yöntem.

Alışkanlıklar Beyinde Nasıl Oluşur?

A mixture of letters of the alphabet with the word habits.
A mixture of letters of the alphabet with the word habits.

Alışkanlık kaç günde kazanılır? Bireyin bu alışkanlığa olan dirayeti ne kadardır? Alışkanlıklar, insan beyninde 20 günde gelişim gösterir. 20 gün boyunca aynı şeyi yapan bir insan 21 günde bu durumu alışkanlık haline getirir. Tekrar edilen davranışlar, bireyin bilinç altına yerleşerek beyine bu davranışı yapması gerektiği mesajını verir. Sürekli olumsuz, kötü düşünen bir insan bu düşünce biçimini takıntı yaptığı ve her gün düşündüğü için beynine bu olumsuz düşünce alışkanlığını öğretir. Beyinde bunu artık öğrendiği için sürekli kötü düşünmemize ve kaygılanmamıza sebebiyet verir. Kötü bir alışkanlığı yeni ve olumlu bir alışkanlığa dönüştürmek elbette mümkündür. Bu durumu, kişinin niyeti, sabrı ve irade gücü etkiler. Şimdinin gücü anın imkansızlarını yok ederek kişinin farkındalığını artırır. Yemek yemeden önce ellerinizi yıkamak, eve geliş yolumuzu bulmak, sabah kalkar kalkmaz elimizi yüzümüzü yıkamak, düşünmeden yapılan amaca yönelik eylemin dışında beyine öğretilen rutin alışkanlıklardır. Ne kadar çok tekrar o kadar beyine bu davranışı yapması gerektiğini vurgular. Yeteri kadar uyumak, bol miktarda su içmek, sabahları spor yapmak, abur cubur tüketmemek gibi bir amacınız var ise bu eylemlerin alışkanlığa dönüşebilmesi için günlük rutinlere bağlanması gerekir. İyi bir keman çalmak istiyorsanız çalışmayı rutine bağlamanız gerekir. Her gün keman çalmayı alışkanlık haline getirirseniz başarıda hızlı bir şekilde peşinizden gelir. Unutmayın ki . Bir alışkanlık kazanma başarıyı getirir. Örneğin, kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz. Her gün kendinizin belirlediği sayfa sayısı kadar kitap okuyarak 20. gün sonunda bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz. Ya da çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak istiyorsunuz her gün düzenli bir şekilde bu alışkanlığı tekrarlayarak 21. günde çocuğunuza bu alışkanlığı kazandırmış olup artık el yıkama gibi rutin bir eylem olarak beynine öğretmiş olursunuz. Eğer siz 20 gün boyunca düzenli bir şekilde hedefinize odaklı eylemlerinizi gerçekleştirseniz 21. günde istediğiniz alışkanlığa sahip olabilirsiniz. Kendinize ait bir alışkanlık takip çizelgesi hazırlamanız hedefinize bir o kadar yaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Bir alışkanlık kaç günde kazanılır? sorusuna yanıt verirken şunu da unutmamak gerekir. Zihne neyi öğretirsek duygularda yansıması yaşanır. O yüzden panik atak tedavilerinde, ruhsal hastalıklarda, okb takıntı durumlarında da 21 gün kuralı tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Bir Alışkanlık Kaç Günde Bırakılır?

Bir alışkanlık kaç günde bırakılır? 21 kuralı, yeni bir alışkanlık kazandırmaktan ziyade var olan kötü alışkanlıklarınızı da bırakmanızda etkili bir yöntemdir. 21 gün boyunca sahip olduğunuz kötü alışkanlığın yerini iyi bir alışkanlıkla yer değiştirmeniz, sağlık açısından size oldukça fayda sağlayacaktır. Değiştirme metodu ile hayatınıza sağlıklı bir giriş yapabilirsiniz. Örnek verecek olursak, her akşam televizyon karşısında yediğiniz atıştırmalıkların yerini bir bardak su ile değiştirmeniz ve bunu 21 gün tekrarlamanız, televizyon karşısında abur cubur yeme alışkanlığınızı yok edip size su içme alışkanlığı kazandıracaktır. Ya da bir anksiyeteniz var sürekli yemek yeme ihtiyacı hissediyorsunuz. Böyle bir durumda hemen yemek yeme ihtiyacınızı, yoga veya meditasyonla değiştirmeniz, hem gereğinden fazla yemek yememenize hem de anksiyete sonucu oluşan kaygılarınızı meditasyon ve yoga ile minimum seviyeye indirmenize yardımcı olacaktır. Aynı durum sigara alışkanlıklarında da geçerlidir. Sigaranın yerine koyacağınız bir şey 21 gün boyunca tekrar edilirse sigaranızı bırakmaya yardımcı olacaktır. Bir şeye alışma süresi, irade ve zihin arasındaki yüksek bağlantı ile güçlenir. Bu güç, günler geçtikçe beyine yerleşir. Mesela, uzun süreli zihninize takılıp kalan, geviş getirme olarak da nitelendirilen sürekli zihninizde beslediğiniz çok düşünmek gibi bir alışkanlığınız var. Zihninize yapışan bu alışkanlıktan kurtulmak için, belirsizliğe tahammül seviyenizi arttırarak günler boyu egzersizler yaparak olumsuz düşünce alışkanlığınız giderilebilir. Zihne düşüncelerin gelmesi gayet sıradan ve olması gereken bir durumdur. Duyguların değişebilir olduğunu kabul eden bir insan güçlü bir çekim bağlantısına sahiptir. Bu durumun doğal olarak algılanması zihni susturmanın en önemli basamağı olarak kabul edilir. Olumsuz düşünceyi olumluya dönüştürmek ve bunu bilmeden yapmak önemli bir adımdır. Bunu sürekli kendinize hatırlatırsanız, duyguların geçici olduğunu bilirseniz ve bunu rutin bir şekilde yaparak alışkanlık haline getirirseniz gözle görülür bir iyileşme görürsünüz. Bildiği şeyleri yapma eğiliminde olan beynin öğrendiği alışkanlıklardan vazgeçmek için 21 gün yeterli midir? Bir alışkanlığı ne kadar iyi yapmak istiyorsanız o kadar tekrar gereklidir. Yeni bir davranış edinmek, eski davranışı bırakmaktan çok daha kolaydır. Bu nedenle kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçmek için tekrar ve irade mekanizmasının gelişmiş olması gerekir. Değişimden korkmadan, mucize kavramının farkına vararak bilinçli bir şekilde yapılan tekrarlar 21-90 gün aralığında hayat akışına etki ederek olumlu sonuçlar verir.

Mucize Akışı: Alışmak Kavramı

Alışmak ile ilgili sözler her yerde karşınıza çıkmıştır. Hatta farkında olmadan bunu güzel diye sosyal medyanızda paylaşmış bile olabilirsiniz. Paulo Coelho ‘nun “Alışmak ayrı, halinden memnun olmak ayrı.” sözünden de anlaşıldığı üzere alışkanlık yarattığınız davranışlarla, sizi mutlu eden alışkanlıklar ayrı bir çizgide incelenir. Bir örnek verecek olursak, sigara içen bir insana sigarayı bıraktırmak oldukça zordur. Çünkü o mutlu olduğunu sanır. Değişimden korkar. Oysa halinden memnun değil, sigara içmeye alışmıştır aslında. Ona sigarayı bırakmak imkansız gibi gelir. İmkansızların içinde de bir imkan vardır.  Alışkanlık nasıl kazanılır? diye karmaşık bir çözüme gitmeden önce, kendinizin farkına vararak isteme ve niyet gücünüzü aktifleştirerek 21 günden itibaren hayatın doğal akışında size yarar sağlayacak olumlu alışkanlıklar elde edebilirsiniz. 21 gün kuralı ile hayatınıza yön verebilirsiniz.

 

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top