Close

Mide gazı neden kaynaklanır?

Mide gazı

Gaz sancısının ne kadar şiddetli ve rahatsız edici olduğunu bilmeyen yoktur. Vücutta biriken gaz bulunduğu yerde sıkıştırarak gerginlik, ağrı ve kramplara neden olur. Gaz sancısı sıklıkla bağırsaklarda görülmekle birlikte midede de görülebilir.

Mide gazı birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Çok hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek gibi alışkanlıklar hava yutmanıza neden olur. Bu hava ise midede birikerek gaz sancısına dönüşebilir. Mide asidinin işlevsel problemleri, sindirilmesi güç gıdaların tüketimi, gaz yapabilecek besinlerin(soğan, bakliyatlar, lahana, kuşkonmaz, yüksek oranda nişasta içeren lifler) tüketimi midede gaz oluşmasının diğer nedenleri arasındadır. Bütün hastalıklarda olduğu gibi stres ve hareketsizlik etiyolojik birer etken olarak sayılabilir.

Mide gazından kurtulmak için sorunun neden kaynaklandığını tespit etmek daha doğru olacaktır. Gaz, yanlış beslenmeniz sonucunda mı oluşuyor, hızlı yemek yeme veya yemek yerken sürekli konuşma gibi alışkanlıklarınız mı var diye kendinizi sorgulayın. Sakız çiğnemenin de hava yutmanıza, dolayısıyla midede gaz oluşmasına neden olabileceğini unutmayın. Eğer gaz probleminiz bu durumlardan birinden kaynaklanıyorsa değiştirmeniz gereken noktalar bunlar olacaktır. Diyetinizde sindirilmesi zor, gaz yapıcı besinleri azaltın. Yemek yeme sürenizi uzatarak yemeğinizi acele etmeden yiyin. Sonrasında ise problemin çözüldüğünü göreceksiniz. Buna ek olarak besinleri daha sağlıklı şekilde pişirmeye dikkat edin. Haşlamak, fazla yağ ve baharat kullanımından kaçınmak sindiriminizi rahatlatacaktır.

Mide gazının hassasiyet duyduğunuz bir yiyecekten kaynaklanabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, glutenli yiyeceklere duyulan hassasiyet, bu besinleri sindirememe hastalığı olan çölyak hastalığına sahipseniz, sık sık midenizde şişkinlik ve gaz problemleri yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumdan şüphelenildiği takdirde veya geçmeyen mide gazı problemlerinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Kullanabilecek bazı ilaçlar gazın vücuttan atılımını sağlar, mideyi rahatlatır. Gazın oluşmasını engelleyen ilaçlar da bulunmaktadır. Sürekli devam eden gaz problemlerinde bu ilaçların düzenli kullanılması yardımcı olabilir.

Mide gazından kurtulmak için deneyebileceğiniz bazı doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bebeklerde de oldukça sık tercih edilen ve gerçekten rahatlatıcı bir etkiye sahip olan rezene  mide gazınızı geçirmek için deneyebileceğiniz bir alternatif. Papatya veya melisa çayları  stresinizi azaltmaya yardımcı olarak bu sebeple oluşacak gaz sancılarının önünü kesebilir. Ayrıca melisa çayının sindirim sistemini düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Bu yönden de sindiriminize yardımcı olup, gaz problemlerinizi askeriye indirecektir. Zencefil kökü yine melisa gibi sindirim enzimlerini arttıran, dolayısıyla sindirimi kolaylaştıran bir madde olduğundan tercih edilebilir. Bütün bu önerilere rağmen en doğrusunun bir gastroenteroloji uzmanına görünmek olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top