Close

Bağırsak Düğümlenmesi

 

Bağırsak düğümlenmesi bağırsakların birbiri içerisine girmesine denilir.Bağırsak tıkanıklığı durumu bağırsağın içerisinde bulunan maddelerin bağırsak kanallarında rahatça ilerleyememesi durumudur. Burada kan akışı düzenli oluşmadığından içeri çekilmeler meydana gelir ve bölge canlılığını kaybeder. Düğümlenme olan bağırsaktaki dokularda zedelenme oluşur ve bu bölgede şişlik, hassasiyet, kan dolaşımında bozukluk meydana gelebilir. Bunun beraberinde hassaslaşan dokularda delinme ve ya enfeksiyon riski görülebilir. Bu durumun sonucunda sıvı kaybı oluşur ve hemen müdahale gerektirir. Bu rahatsızlık çocuklarda 6-9 ay aralığında sıklıkla görülür.  

Bağırsak düğümlenmesi neden oluşur?

Hastalığın oluşumu hakkında henüz net bir bilgiye erişilememiştir. Çoğunlukla viral enfeksiyonların sebep olduğu bunu sonucunda lenf düğümleri ve kitlelerin bağırsağın içerisine girdiği durumlarda bağırsak düğümlenir. Hasta ilk olarak üst solunum yolu enfeksiyonu olmuş olabilir ve bunun sonucunda lenf bezlerinde şişmeler oluşur. Bağırsakların düğümlenmesi ile bölge canlılığını kaybeder ve şişme, ödem ve şiddetli ağrılar görülür. Bağırsak ağrılarıyla birlikte kramplar da yaşanabilir.

Bağırsak düğümlenmesi kendini nasıl belli eder?

Bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi şiddetli karın ağrısının görülmesidir. Bu ağrıyla birlikte huzursuzluk, kusma, kanlı ishal eşlik eder. Dışkılamada incelme görülür. Bebeklerde bu durum çoğunlukla çocuğun şiddetli ağrılardan dolayı bacağını sürekli karnına çekme durumu oluşur. Bebekler şiddetli ağrılarla birlikte halsizleşilir.Bebeklerde görülen bu rahatsızlık farklı şekilde de kendini gösterebilir olabilir. Şüphelendiğiniz bir durumla karşı karşıya kalırsanız mutlaka bir hekime gösteriniz. Rahatsızlığın yetişkinlerde sebepleri ise;

  1. Normalden daha geniş bağırsağın olması

     2. Ameliyat, yaralanma sonrasında bağırsakta oluşan enfeksiyonun görülmesi

     3. Bağırsakların anormal şekilde büyüme görülmesi

     4. Bağırsağın karın duvarından ayrılması

     5. Kronik olarak yaşanan kabızlık

   6. Hamilelik

Yetişkinlerde bağırsak düğümlenmesi genellikle 65 yaş üzerinde gürülür.

Bağırsak düğümlenmesi nasıl teşhis edilir?

Hasta şikayetleri doğrultusunda ilk karın grafisi çekilip, hastada oluşan rahatsızlığın delinme yada enfeksiyon olup olmadığı bu şekilde anlaşılabilir. İç içe geçmiş olan bağırsaklar ultrasonografi ile bakılır. Gerekli şekilde incelenen hasta kolon grafiği ile de inceleme yapılabilir hatta kolon grafisi yapıldıktan sonra düğümlenen bağırsakların bir kısmında düzelmeler görülür.

Bağırsak düğümlenmesi nasıl tedavi edilir?

Öncelikle hastada oluşan şikayetlerin giderilmesi gerekir. Bunun için hastada görülen kusma durumu varsa önce midesi sonda yardımıyla mide ve bağırsakların dizilerin tümü boşaltılır. Damar yolu açılarak buradan hasta sıvı antibiyotik enjekte edilir. Daha sonra baryumlu kolon grafisi uygulanır. Bu tedavi hem hastanın incelenmesinde hem de tedavisinde kullanılır. Teşhis sırasında düğümlenen bağırsaklarda düzelmeler görülebilir. Ancak eğer hastanın bağırsaklarında delinme varsa bu yöntemler hastada uygulanmaz ve sakıncalı olabilir. Delinme durumda cerrahi müdahale ile dokularını kaybeden bölüm çıkarılır. Hasta bağırdak hareketleri düzene girene kadar bekletilir ve beslenmesi için damardan sıvı verilerek süreci geçirir. Her zaman için erken teşhis hasta ve rahatsızlığın önlenmesi için önem arz eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top