Close

Bebeği En Doğru Emzirme Teknikleri

 

Bebeğin anneyi emmesi, bebeğin bağışıklık sistemini hiçbir maddenin güçlendiremeyeceği şekilde güçlendiriyor, anne ile aralarındaki ilişkiyi daha özel kılıyor ve bebeğin daha sağlıklı büyümesini sağlıyor. Bebeklerin ilk gıdası olan anne sütünün etkisi, ömür boyu devam ediyor. Emziren anneler doğum sonrasında hem fiziksel açıdan hem de psikolojik açıdan çok kuvvetleniyor.

Emzirme işleminin en doğru pozisyonlarda ve tekniklerle yapılması, anne ve bebek sağlığı adına çok önemli. Anne sütü ile beslenmek bütün bebekler için çok önemlidir. Doğum sonrası anne ve bebek sağlıksal problemleri yoksa, ilk yarım saatin içinde, bebek emzirilmelidir. İlk saatlerde yapılan bu emzirme “ilk ağız” olarak bilinen bir emzirmedir. Bu emzirme, bebeğin sütte bulunan kolostrum sütünü alması için çok büyük önem taşır.

İlk ağız sütü, bebeğin bağışıklık sistemine inanılmaz bir katkı sağlar. Prebiyotik ve probiyotik açısından bağırsaklarda iyi bakteriler ortaya çıkarır. Bebeklerin alerji, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.

Bebek Hangi Memeden Emmeli?

Bebek, beslenme vakti geldiğinde sadece bir memedeki sütü tamamen tüketmelidir. Emzirme bitmek üzereyken, doğru yağı ve kaloriyi zengin sütü alacak ve karnı doyacaktır. Her öğün için bir göğsü kullanmak bebeğin sütün faydalarından tam olarak yararlanması için önemlidir. Bazen bebek, emmeye başlar başlamaz sütteki tüm kaloriden, yağdan faydalanabilir iken, bazen kaloriyi ve yağı alması sütün sonuna kalabilir. Eğer bir öğünün içinde iki göğüs de verilirse, bebek sadece ön sütten alacağı için yeterli yağı ve kaloriden mahrum kalmış olabilir.

En Doğru Emzirme Teknikleri

> Anne kendini en rahat hissettiği şekilde oturmalı, sırtı ve beli yastıkla desteklenerek rahatlatılmalıdır. Anne, bebeği tuttuğu kolunun altına yastık koymalı ve kolunu yormaktan kaçınmalıdır.

> Bebek emzirilirken vücuda yakın olmalıdır. Bebek emzirilirken başı ve vücudu aynı doğrulukta olmalıdır.

> Bebeğin vücudu tamamiyle anneye bakmalıdır. Bebeğinizle karın karına olmalısınız.

> Bebek eğer doğru pozisyonda tutulmuyorsa, bebeğiniz pozisyonundan dolayı emmek istemeyecek ve memenizi daha çabuk bırakacaktır.

> Bebeğiniz emerken dudakları dışarı bakmalıdır. Bebek memenizde bulunan kahverengi kısmın tamamını ağzına almak zorundadır. Yanakları şiştiğinde ve çenesi göğsünüze değdiğinde doğru şekilde emdiğinin göstergesidir.

> Eğer emerken yutkunma sesi dışında bir ses çıkmaktaysa, yanakları çukur şeklini aldıysa ve çenesi göğsünüze değmiyorsa bu bebeğinizin doğru emmediğini gösterir.

> Bebeğiniz memenizin sadece ön kısmını emerse, damağı ve dudaklarıyla memenizi ezeceği için, memenizde çatlaklar oluşabilir.  Memenizde çatlaklar oluşursa, göğsünüz  acır ve bebeğiniz tam bir emme işlemi gerçekleştiremez.

> Bebeğinizi emzirmeden önce memenizde bir dolgunluk ya da sertlik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer elinize sertlik geldiğini hissederseniz mutlaka sıcak uygulama yapmanız gerekir.

> Sıcak uygulama yapıldıktan sonra bebeğinizi emzirip, soğuğa yakın bir uygulama daha yapmalısınız.

> Eğer elinizle göğsü boşaltmak zorunda kalırsanız, elinizi bol sabunlu su ile dezenfekte ettikten sonra emzirme esnasında göğsünüzü içeriye doğru bastırarak bırakmalısınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top