Close

Bebek ve Çocuklara Yemek Hazırlarken Gıda Hijyeni

Bebek ve Çocuklara Yemek Hazırlarken Gıda Hijyeni

Bebek ve Çocuklara Yemek Hazırlarken Gıda Hijyeni

Hijyen, yapacağınız ya da girişeceğiniz hemen her konuda dikkat etmeniz gereken bir konudur. Özellikle bebek ve çocuklara yiyecek hazırlamaya kalktığınızda çoğu kişiye önemsiz gibi görünsede bu durumu ihmal etmemenizde fayda vardır.

Gıda hijyeni; besinlerin tüketilmeden önce yemeye uygun olup olmadığını, sizin sağlığınızı tehlikeye atacak herhangi bir unsur içerip içermediğini ortaya koyan bir kavramdır. Kimse tertemiz besinler yemek yerine hijyen bakımından dikkat edilmemiş yiyecekler yemeyi istemez. Ayrıca bunları evlatlarına yedirmeyi hiçten istemez. Bebek ve çocukların büyüklere göre daha hassas bir yapısı vardır. Genelde evde hazırlayacağınız meyve ve sebze pürelerini yapmadan önce bunları ılık bir suyla iyice yıkamanızda fayda vardır. Bu, üzerindeki bakterilerin çoğunun ölmesine yardımcı olacaktır.

Besin hijyeni konusunda maksimum sonuç almak istiyorsanız her şeyden önce suyla içli dışlı olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bebek ve çocuklara hazırlayacağınız çorbaların günlük olarak tüketilmesi önemlidir. Buna uyamadığınız takdirde, yiyecekleri bakteri üretmemesi için ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. İkinci verişinizde muhakkak ısıtmayı da ihmal etmemelisiniz. Taneli meyveleri fırça yardımıyla temizlemek bakteri temizliği açısından daha güzel sonuçlar meydana çıkarır. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeleri de kir ve kum bakımından daha iyi şekilde temizlemek için suya yatırmanız iyi olacaktır.

Tutunma ve Gelişim İçin Bebek Yemeği

Gelişim için bebek yemeği genel olarak önemli bir konudur. Bebek, bu yemeklerden aldığı vitamin ve mineraller sayesinde ileriki yaşlarına daha emin adımlar atmaya başlayacaktır. Bebek yemeği büyük insan yemeklerine göre daha dikkat edilerek hazırlanmalıdır. Bebeğin gelişimi için özellikle doğal ürünler tercih edilmelidir. Hazırlayacağınız yemekler çok uğraştırıcı olmamakla birlikte pratik ve sağlıklı olmalıdır. Bebeğinizin yaş aralığına göre tüketeceği besinlerde farklılık gösterebilir. Hatta bazı bebekler bulundukları yaştan daha büyük veya daha küçük gösterebilirler. Bu durum direkt beslenme şekillerine ve gün içerisinde aldıkları besin oranına göre değişir. Gün içerisinde yemek yeme sıklığı ve hangi çeşit besinler tükettiği de gelişiminde belirleyici faktörlerdir. Bebeğiniz bir yaşlarına geldiyse genellikle meyve ve sebze püresi ya da çorba gibi kolay yutabileceği besinler tüketmelidir. İki yaşına doğru ise daha taneli ürünler tüketmeye başlayabilir.

Bazı anneler bebeklerini daha sağlıklı büyütmek için yemek konusuna dikkat ederken bazı anneler ise henüz dünyaya gelmemiş bir bebeğin tutunması için ne yemeli gibi sorularla cebelleşiyor. Bebeğinizin hayata tutunabilmesi için tüketmeniz gerekenler;

  • Öncelikle bol miktarda su içmeyi ihmal etmemelisiniz. İnsan vücudunun yüzde yetmişi suyla kaplıdır ve vücudunuzu zinde tutmanın en etkili yollarından biri su tüketmektir.
  • Omega 3 bakımından yüksek değerlere sahip besinler tüketmelisiniz. Bir diğer tanımıyla doymamış yağ asidi içeren besinler bunlara örnektir. Avokado, somon, kabuklu çerezler ve zeytinyağı gibi.
  • Protein ağırlıklı yiyecekler de yapım ve onarım bakımından vücudunuzda oldukça etkili bir işleve sahiptir. Protein bakımından zengin yiyecekler üreme sisteminizdeki hormonları canlandırırken aynı zamanda yumurta hücrelerinin olgunlaşmasında da etkili bir aracıdır.
  • Karbonhidrat ağırlıklı besinlerde bebeğin tutunmasında oldukça yardımcıdır fakat bunların yararlı karbonhidratlar olmasına dikkat etmelisiniz. Arpa, yulaf, mercimek, pancar ve nohut gibi besinlerle çeşitlendirilebilir.
  • Çinko açısından yüksek değerlere sahip ürünler de hormon değerlerinizi düzene sokarak bebeğinizin tutunma şansını arttırmaya yardımcı olacaktır.
  • Olmazsa olmaz, günlük belli porsiyon dahilinde yenilen taze meyve ve sebzeler de üreme sağlığınızı olumlu yönde etkileyerek tutunma için yararlı olacaktır. Bu besinlerin hormon içermeyip organik olmasına dikkat etmenizde de fayda var.
Yemekte Zorluk Çıkaran Yemeyen Bebekler
Yemekte Zorluk Çıkaran Yemeyen Bebekler

Yemekte Zorluk Çıkaran Yemeyen Bebekler

Çoğu anne bebeğinin düzgün yemek yemeyip iştah problemi çekmesinden şikayet eder. Bebeklerine ne verirlerse yemelerini ve o yemeği sevmelerini beklerler. Nasıl ki sizlerin tadını beğenmeyip hoşlanmadığınız bazı yiyecekler oluyor, aynısı bebekleriniz içinde geçerlidir. Sevmesenizde vitaminini ve yararlarını almak için bu yemekleri bazen zorlada olsa yemelisiniz.

Yemeyen bebek anneleri zorlasa da buna kolay yoldan çözüm üretilebileceği unutulmamalıdır. Bebeğiniz yemeğin tadını beğenmediği için ya da dikkatini başka şeylere verdiği için yemekten kaçıyor olabilir. Bunun için bebeğinize uygun yemek ortamı yaratmalısınız. Etrafına oyuncaklar veya renkli nesneler koyarak dikkatini oraya vermesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede yemeğin tadını pek algılamayacak ve verdiğiniz her kaşığı yiyecektir. Yani bebeğinize bir oyun ortamı yaratmanız artık sizlere de yedirme bakımından zorluk çıkarmayacaktır.

Yemeyen bebekler besin değerleri bakımından eksik kaldıklarında gelişimlerini sağlıklı bir şekilde devam ettiremeyebilirler. Yemeklere sırt çevirmemesi için ona yemekleri sevdirecek ve onun ilgi duymasını sağlayacak hareketler yapabilirsiniz. Bunu zoraki bir durum olarak algılamaktansa yemek vakti geldiğinde eğlenecek bir aktivite yapacağını bilmeli. Mesela televizyona karşı oturup onun dikkatini çekecek çizgi film ya da renkli belgeseller açtığınızda muhtemelen oraya odaklanacaktır. Bu da bebeğinizin yediği yemeği unutturup televizyona dalıp gitmesine neden olacaktır.

Hijyen Bakımından Sirkeli Suyla Yıkanmak

Anneler bebeklerine ek gıdaya geçme döneminde oldukça hassas yaklaşırlar. Bu dönemde ne yedirilmesi gerek ve bebeklere hangi meyveler verilir sorusu ilk sıralarda yer alıyor. Bebekler ilk ek gıdaya geçiş adımını meyvelerle birlikte atarlar. Her meyve ilk geçiş aşaması için uygun değildir. Bu sebeple dikkat edilmesinde fayda var. Meyve tercih edilmesinin sebebi ise bebeklerin daha kolay hazmedebilecek olmaları. Bu meyveler özellikle mevsimine göre seçilmelidir. Çilek ve kivi gibi meyveler bebeğinizde alerjiye sebep olabilir. Mandalina ve portakal gaz sorunu ve mide yanması yapabilir. Bu meyveler bebekte diğerlerine göre etkisini biraz daha olumsuz şekilde hissettirir. Mesela sindirimi kolay olan meyvelerden;

  • şeftali,
  • elma,
  • muz,
  • armut,
  • avakado

bebeğiniz için özellikle tercih etmeniz gereken başlıca ürünlerden sadece birkaçıdır. Bebeğinize her gün bir meyveyi tattırın ve alerjisi olup olmadığını gözlemleyin.

Çoğu anne bebeklerinin ilk ek gıdaya geçiş dönemi olduğu için meyvelere hijyen bakımından son derece titiz yaklaşır. Genellikle meyveler ılık suyla yıkanıp bakterilerden kolaylıkla arınabilecek haldedir. Buna ek olarak sirkeli suyla yıkanmak meyvelerin bakteri ve kirlilik oranı iyice düşürmektedir. Meyveler sofranıza gelmeden önce birçok aşamadan geçer. Daha topraktayken birçok ilaca ve koruyucuya maruz kalırlar. Bunların yanında doğanın gereği olarak böceklere de ev sahipliği yaparlar. Bize ulaşana kadar yolda da temiz olmayan havaya temas edebiliyorlar. Bunun için meyveleri sadece suda yıkayıp bebeğine yedirmeyi sağlıklı bulmayan aileler, sirkeli suda beklettikten veya sirkeli suyla yıkadıktan sonra bebeklerine gönül rahatlığıyla meyvelerini yediriyorlar.

Sağlıklı Bir Büyüme Evresinde Bebekler İçin Yemekler

Anneler bebeklerinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için onların özellikle yeme ve içmelerine dikkat ederler. Bebeklerine ne kadar çok besin çeşitliliği sunarsa daha sağlıklı olacağını düşünür. Bebekler için yemek yapmak kolay gelebilir fakat bebeğe her öğün benzer şeyler yedirmek hem onu yemekten soğutabilir hem de hep aynı besin değerini almasına neden olur. Bu da vücudunun ihtiyaç duyduğu diğer besin değerlerini alamaması anlamına gelir. Her öğün kolaylıkla yapabileceğiniz ve çeşitlilik bakımından minik bebeğinizin de damak zevkini geliştiren birçok tarif bulabilirsiniz. Bu tarifler hem sizi zorlamayacaktır hem de bebeğinizin yeni tatlar almasına imkan verecektir.

Bebekler için yemekler çok küçük oldukları için onlara anlamlı gelmeyebilir. Ne yediklerini anlamayabilir hatta sevip sevmediklerini bile bilmeyebilirler. Onlara kolaylıkla sindirebilecekleri pilavlı semizotu yapabilirsiniz. Bu demir bakımından bebeğinizin ihtiyacını karşılayacaktır. Patatesleri rendeleyip yumurtayla karıştırdıktan sonra tost makinesinde tost haline getirebilirsiniz. Bu bebeğinizin günlük karbonhidrat ve protein alımı için yeterli olacaktır. Kıymayla ufak köfteler hazırlayabilirsiniz. Bu bebeğinizin hem gözüne hem de midesine çok güzel hitap edecektir. Bunun bir değişik versiyonu olan balık köftesi de özellikle balığın tadına alışamamış bebekler için çok uygun. Balığın kılçıksız yerlerini yoğurarak top haline getirebilirsiniz. Bebeğiniz bu sayede bunu farklı bir yemek sanarak balık olduğu düşüncesinden de uzaklaşacaktır. Demir bakımından zengin yedirebileceğiniz bir diğer yemek de kıymalı ıspanaktır. Bu da sindirimi oldukça kolay olan sebze yemeklerinden biridir. Bunlar dışında kereviz, mücver, şehriye gibi birçok yemeyi daha bebeğiniz için hazırlayabilirsiniz.

Ek Gıda Yemeyen Bebekler ve Sebze Yemeyen Çocuklar
Ek Gıda Yemeyen Bebekler ve Sebze Yemeyen Çocuklar

Ek Gıda Yemeyen Bebekler ve Sebze Yemeyen Çocuklar

Birçok anne bebeğinin ek gıdaya geçiş aşamasında sıkıntılarla karşılaşıyor. Bazı bebekler ek gıdayı reddediyor ve yemek yemiyor. Ek gıda yemeyen bebekler sizi endişelendirmesin çünkü çoğu anne bu sorunla karşılaşıyor. Böyle bir problemle karşı karşıya kaldığınızda bebeğinize yemeği yedirmek için artı bir çaba göstermeyin. Yemeği itiyorsa ve kafasını çeviriyorsa yapmanız gereken sadece ona zaman tanımak. Ağzına zorla yemek tıkmaktansa önüne tabağını koymayı deneyebilirsiniz. Bu sayede bebeğinize onu keşfetme imkanı vermiş olursunuz. Tabağı kavraması, içindeki yemeğe dokunması, onu kendi eliyle ağzına götürmesi, yemeği koklaması bir süre sonra onun hoşuna gidecektir ve önündeki yemeğe ilgi duymasını sağlayacaktır.

Bazı çocuklar ek gıda dönemini verimli geçirmekle birlikte sonrasında ağızlarına sebze sürmemeye başlarlar. Annelerin endişeye kapıldığı ve acaba sebze yemeyen çocuğa ne yapmalı gibi soruları da akılda merak uyandırmaya başlar. Bu süreçte çocuğunuzla ters düşmek yerine her zaman onu sebze sevmeye teşvik edici hareketlerde bulunmanız gerektiğini unutmamalısınız. Eğer çocuklar direk sebzeyi görünce kaçıyorsa sebzeleri farklı şekillere sokup önlerine sunabilirsiniz. Hatta sebzeleri zararlı olmayan, kendi hazırladığınız renkli soslara bulayarak servis edebilirsiniz. Bu çocuğunuzun oldukça ilgisini çekecektir. Aynı zamanda bazı sebzeleri humus tarzı mezelerle birleştirip yedirmeye çalışabilirsiniz. Bazı sebzelerin tadı daha kötü olduğu için bunların üzerine çocuğunuzun sevdiği herhangi bir peyniri eritip dökebilirsiniz. Bu sayede ona güzel gelen peynir tadı kötü gelen sebze tadıyla örtülecektir.

Çocuklara Yemek Alışkanlığı Kazandıracak İpuçları

Çocuklara yemek yedirmek bazen anneleri aşırı zorlayan bir hale gelebiliyor. Bazen çocuklar yemeğin tadını beğenmediği ya da bir huzursuzluğu olduğu için yemek yemese de, bu durumlarda bile annenin yaptıklarına bağlı olarak bu durum kolayca atlatılabilir.

  • Her zaman için çocuğunuza övüp yedirmeye çalıştığınız şeyi sizde yemelisiniz. Bu durum çocuğunuzu yemeye teşvik edecek bir davranıştır. Ona yememesi ya da içmemesi gereken şeyleri söyleyip kendiniz tükettiğinizde pek tutarlı davranış sergilememiş olursunuz.
  • Sırf yemek saati gelip masaya oturttuğunuz için önüne koskoca bir porsiyon koyup hepsini yedirmeye çalışmamalısınız. Bu çocuğa hem çekici gelmez hem de yemekten uzaklaştırır. Bunun yerine yemeği onun yiyebileceği şekilde küçük porsiyonlar halinde ve ilgisini çekebilcek tabaklarla sunmaya özen gösterin.
  • Her zaman için yemek yediğiniz yer belli olsun. Bir gün mutfakta diğer gün oturma odasında yemek yedirmemelisiniz. Bu alışkanlık kazandırmak açısından önemlidir.
  • Bazı öğünleri eğlenerek birlikte hazırlamaya çalışın ve çocuğunuza yemek konusunda eşlik edin.
  • Sağlıklı olmak kaydıyla ona istediği yemeği seçme şansı verin. Önüne koyduğunuz yemeği illaki siz yedirmeye çalışmayın ve onun dokunmasına olanak tanıyın.

Çocuklara yemek konusunda yapabileceğiniz ve uygulayabileceğiniz sınırsız tüyo var. Yemek çeşitliliğinden yemeği yediği ortama kadar her şey çocuğu etkileyen bir faktördür. Sizin düzenlemeleriniz ve ufak tefek farklılaştırmalarınız sonucu her çocuğun yemek yemeyi bir zevk haline getireceğinden emin olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top