Close

Bebek Yıkama Yöntemleri

Yenidoğan ya da henüz birkaç aylık bebekleri yıkarken daha özenli davranmak gerekir. Çünkü bebeklerin ciltleri ve kemik yapıları oldukça hassastır. Vücutları suya ve sabuna çok alışkın değildir. Onların hassas vücudunu korumak için adeta bir pamuğu sarıyormuşçasına davranmak gerekir. Bu yazıda yenidoğanlar ve bir yaşından küçük olanlar için bebek nasıl yıkanır sorusuna aradığınız tüm cevapları bulacaksınız.

Bebek Yıkama Sıralaması

·         Bebeğin, suyun hazırlanmasını beklerken üşümemesi için öncelikle suyu hazırlayın.

·         Bebeğinizin yağını, kıyafetlerini, bezini ve pamuklu havlusunu uygun bir yere hazırlayın.

·         Suyu, dirseğinizle ya da bilek içinizle kontrol edin. Suyun ılık olması gerekir.

·         Bebeğinizin kıyafetlerini dikkatlice çıkarıp bebek küvetinin üstündeki fileye yatırın. Bebek küvetinin evinizde muhakkak bulunması gerekir çünkü bu küvet bebeğinize özel olduğu için yetişkinlerin banyo yaptığı alanlardan alınabilecek bakterilerin önlenmesine yardımcı olur. Küvette mutlaka file olmalıdır. File sayesinde bebeğinizi boğulma durumundan korumuş olursunuz. Ve yine bu sayede pis su aşağı iner, bebeğiniz bu pis suya temas etmemiş olur.

·         Bebeğinizi banyo yaptırırken odanın sıcak olması oldukça önemlidir. Ayrıca odada açık pencere ve açık kapı bulunmamalıdır.

·         Bebeğinizin ilk banyosunda hiçbir şekilde su ve sabun kullanmamalısınız. Fakat diğer banyolarında bebekler için olan şampuan ve sabunları kullanabilirsiniz. Fakat bunları kullanırken de aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz. Bu malzemeler bebeğinizde alerjik reaksiyon gösterirse hemen değişimlerini yapmalısınız.

·         Bebeğinizi yıkarken yanınızda biri olursa işler daha hızlı ve kolay ilerler. Fakat yalnız olmanız durumunda da bir elinizle bebeğinizi tutarken diğer elinizle de suyun dökümünü gerçekleştirebilirsiniz. File olduğundan bu işlem, bir nebze olsun kolay olabilir.

·         Sabun ve şampuanı bebeğinizin yüz bölgesine değdirmemeye özen göstermelisiniz.

·         Bir kez saç ve bir kez vücut sabunlanması yeterlidir.

·         Bebeğinizin banyosu sona erer ermez hemen kurulamalı, yağlamalı ve giydirmelisiniz.

·         Yağlama işleminde masaj yapmalısınız. Bu işlem, bebeğinizin gaz çıkarmasına ve iyi bir uyku çekmesine yardımcı olur.

·         Yağlama işlemi için bebek yağını tercih edin ve aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

·         Eğer şartlarınız uygunsa bebeğinizi yazın haftada 3 ya da 4 kere banyo yaptırmanız büyümesine ve rahatlamasına katkı sağlar.

Yenidoğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?

Yenidoğanlar, eskiden, hastaneden çıkmadan önce sağlık görevlileri tarafından yıkanırdı. Fakat son yıllarda yenidoğanların en az 3 gün yıkanmaması öneriliyor. Çünkü anneden bebeğe kalan bakterilerin, bebeğin yeni dünyasına ayak uydurmasında faydalı olduğu ve bebeği ilk andaki zararlı bakterilere karşı koruduğu düşünülüyor. 3. günden sonra ise bebeğinizi yukarıda anlatıldığı şekilde yıkayabilirsiniz.

Yenidoğan Banyosu İçin Gerekenler:

·         Bebek küveti

·         Küvet filesi

·         Bebek sabunu, şampuanı ve yağı

·         Bebek lifi

·         Tas, kova ve ılık su

Banyo Sonrası İçin Gerekenler:

·         Bebek yağı

·         Pamuklu havlu

·         Bez

·         Kıyafetler

·         Çok ince ve yumuşak telli tarak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top