Close

Bebeklerde Konuşma ve Dil Gelişimi

Anne ve babaların en fazla merak ettiği konulardan biri, bebeklerinin ne zaman konuşacağıdır. Bu süreçte, çocuğunuzun işitsel gelişimini göz önünde bulundurmak gerekir. İşitsel gelişim, bebek daha anne karnındayken iç kulağın gelişimiyle başlar. Yavrunuz, henüz altı aylıkken anne karnının dışındaki sesleri duyabilir ve bu seslere karşılık verebilir.

Doğumun gerçekleşmesinin hemen ardından bebeğiniz, anne ve babasının dışında çevrede bulunan bütün sesleri ayırt etmeye başlar. 0-4 aylıkken ebeveynlerinin seslerini tanır ve güvende olduğunu hisseder. 4-7 aylıkken bazı harfleri söylemeye başlar (p,b,m gibi). 9 aylıkken, farklı tonlarda sesler çıkarabilir. 12. ayın başından itibaren ise sizin konuşmalarınızı takip edebilir ve eksik de olsa birkaç kelime söyleyebilir. Özetle bebeğiniz; ilk net sözcüklerini 9-12 aylıkken söyleyecektir. Bebekten bebeğe bu durum değişmekle beraber, ortalama tablo bu şekildedir.

Bebeklerde Dil Gelişimi Nasıl Desteklenmeli?

Dil gelişimi, bebekler için son derece önemli bir konudur. Bebekler, yeryüzüne bu yeteneğin tohumlarını içlerinde barındırarak gelirler. Önemli olan ise bu yeteneğin ebeveynler tarafından ne ölçüde desteklendiğidir. Konuşma aşamasını etkileyen bazı faktörler bulunur. Bunların başında, bebeğin yetiştiği ortam ve sosyal çevre gelir. Eğer iş yoğunluğunuz sebebiyle çocuğunuzla yeteri kadar iletişim kuramıyorsanız, aile üyelerinden bir başkasına veya bakıcınıza bu görevi vermelisiniz. Bebeğiniz ilk yaşlarında son derece açık bir algıyla çevresini inceler ve dinler. Bu sebeple, doğduğu andan itibaren onunla konuşmanız çok önemlidir. Söylediklerinizi anlamıyor olsa bile konuşmalısınız. Bu durum, yavrunuzun dil gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Dikkat edeceğiniz bir diğer husus da ev içerisindeki konuşma şeklinizdir. Birçok ebeveyn, bebeği ile “bebeksi” bir şekilde ve kelimeleri yuvarlayarak konuşur. Oysa çocuğunuzun ana dilini doğru öğrenip konuşabilmesi için ev içerisinde normal konuşma dilinin kullanılması gerekmektedir. 

Bebeğim Neden Konuşmaya Başlamadı?

Bebekler ortalama olarak 9-12 ay arasında ilk kelimelerini söylemeye başlarlar. Takip eden 6 ay içerisinde de birkaç kelimeden oluşan anlamlı cümleler kurmayı öğrenirler. Bazı sebeplerden dolayı, bebeğinizde çok daha erken veya geç konuşma durumları gözlenebilir. Bu sebepler, çoğu zaman telaşlanmayı gerektirecek sebepler değildir fakat konuyla ilgili endişeniz fazlaysa bir uzmana danışarak ilerlemeniz daha uygun olacaktır. 

  • Konuşmada yaşanan gecikmeler; bebeğinizin duygusal zeka gelişimi, sağlık durumu, cinsiyeti ve stres durumu gibi faktörlere göre çeşitlilik gösterebilir.
  • Bebeğiniz, 15. ayını doldurmuş olmasına rağmen kelimeler halinde konuşmaya başlamadıysa, işitme testi için doktorunuza başvurabilirsiniz. 
  • Eğer bebeğiniz, herhangi bir işitme problemi olmamasına rağmen konuşmuyorsa, ev ortamınızı ve aile yaşantınızı gözden geçirmelisiniz.
  •  Çok kalabalık bir aile yapınız varsa ve bebeğiniz sürekli yoğun ilgiye maruz kalıyorsa bu durum, üzerinde stres oluşturmuş olabilir. Böyle durumlarda, çocuğunuz kendini güvende hissedene kadar yalnızca anne ve babasıyla iletişimde olacağı bir ortama alınmalıdır. Sonrasında, aşama aşama eski sosyal ortamınıza dönmeniz, çocuğunuz için daha uygun olacaktır. 
  • Bu gibi sebeplerin dışında, genetik faktörler de göz ardı edilmemelidir. Birinci dereceden akrabalarınız arasında; bir ya da birden fazla, konuşmada gecikme yaşayarak büyüyen aile üyeniz varsa bu durumdan şüphelenebilirsiniz. 
  • Fakat sebep her ne olursa olsun, çocuğunuzun gelişimi esnasında güvenini kıracak tüm olumsuz yargı ve tepkilerden uzak durmalısınız. Gerekirse, bir uzmandan yardım alarak süreci yönetebilirsiniz. 
  • Uygun görülen durumlarda doktorunuz, konuşma ve dil terapileri ile çocuğunuzdaki konuşma problemini yenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top