Close

Bebeklerde 6 Ay Aşıları

 

Bebekler; doğdukları andan itibaren, dünyanın kendileri üzerindeki etkilerine açık hale gelirler. Annelerinin karnındayken solunum, beslenme gibi ihtiyaçları göbek kordonu sayesinde giderilir. Yeryüzüne attıkları ilk adım ise onları bu bağdan koparır ve diğer vücut fonksiyonları aktifleşir. Önceleri sadece sizinle bağı olan bebeğiniz, artık tüm dış dünyayla etkileşim halindedir. Siz, her ne kadar kanatlarınızı minik yavrunuz üzerine gerseniz de bazı görünmez hastalıkların önüne geçemeyebilirsiniz. Bu görünmez hastalıklar, hassas bünyeli bebeğiniz için hayati riskler oluşturabilir. Hepatit, su çiçeği, çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıklar bu risklere örnek olarak gösterilebilir. Bu gibi hastalıklardan korunmanın en etkili yolu ise aşılardır. Doktorunuz tarafından belirlenen takvime göre aşılanan bebeğiniz, hastalıklardan uzak kalarak gelişimine sağlıklı bir şekilde devam eder.  

6 Aylık Bebeklere Yapılması Gereken Aşılar

Bebeğiniz 6. ayını doldurduğunda yaptırmanız gereken 3 çeşit aşı bulunur. Bu aşılar şunlardır:

  1. Hepatit B aşısı 3.dozu.
  2. DaBT-İPA-Hib 3.dozu.
  3. Çocuk felci aşısı (OPA) 1.dozu. 

Bu aşılardan Hepatit B ve DaBT-İPA-Hib aşıları; içerdikleri ölü virüsler ile bebeğinizin bünyesinin, düşmanını tanımasını sağlar. Çocuk felci aşısı içerisinde bulunan, hastalık yapma gücü azaltılmış canlı virüsler de benzer görevi görürler. Bebeğiniz; gerçek hastalık mikrobu ile karşılaşmadan, zayıflatılmış olanları tanır. Böylece, gelecekte hastalık ile savaşması durumunda; çoktan bağışıklık kazanmış bedeni, savaşı çok daha rahat kazanır. Aşılar, uygulandıkları ilk gün bebekte oluşabilecek ufak yan etkiler haricinde, uzun süreli hiçbir zarar vermez. Bu yan etkilere; uygulama bölgesinde kızarıklık, kaşıntı ve ağrı örnek verilebilir. Bu gibi durumlarda, bebeğinizi sakinleştirmek ve dikkatini başka yönlere çekmek etkili olacaktır. Bebeğin aşı bölgesiyle oynaması iyileşme sürecini uzatacağından, gerekli tedbirleri almak süreci kolaylaştırır.

6. Ay Aşısı Bebeği Hangi Hastalıklardan Korur? 

Bebeklerde; vücutta büyük hasarlar bırakan tehlikeli hastalıklar, genellikle virüs ve bakteri kökenli olanlardır. Bebeğiniz 6. ayının sonuna geldiğinde olması gereken bu üç aşı, minik bedenini bazı hastalıklardan korumasını sağlar. Karaciğer ve siroz kanserine sebebiyet verebilen bulaşıcı Hepatit B virüsü, Hepatit B aşısı sayesinde çocuğunuz için bir risk olmaktan uzaklaşır. Beşli karma aşı olarak bilinen DaBT-İPA-Hib aşısı ile, çocukluk döneminden itibaren görülebilen beş tehlikeli hastalığın önüne geçilir. Bu hastalıklar difteri, boğmaca, tetanoz, hib ve çocuk felcidir. Son olarak; 6. ay sonunda uygulanan OPA ile, çocuklarda beyin ve omuriliği istila ederek çocuk felcine sebep olan virüsün etkisi kırılır. Tüm bu aşılar; doktorunuz tarafından belirlenen aşı takvimine uyduğunuz sürece, bebeğiniz üzerinde büyük ölçüde koruyucu etki sağlar. Fakat tüm diğer yöntemler gibi, aşılama yönteminde de hastalıklara karşı %100 koruyuculuk olamayacağını unutmamak gerekir. Diğer faktörleri de göz önünde bulundurularak, alınacak tedbirleri arttırıp aşının çocuğunuz üzerindeki olumlu etkisine katkıda bulunabilirsiniz.  

6. Ay Aşıları Hangi Yollarla Uygulanıyor? 

Aşı denildiğinde, ebeveynlerin en hassas noktalarından biri de aşının uygulama yöntemi olmaktadır. Doktorlar tarafından mümkün olduğunca ağız yoluyla damla şeklinde aşılama tercih edilmektedir. Fakat bazı durumlarda etken maddenin vücuttaki etkisini artırmak için doğrudan kas içine enjeksiyon yapmak gerekebilir. 6. ay aşılarında ise uygulama yöntemleri şu şekildedir: 

  • Hepatit B aşısı:

Koldan kas içerisine enjeksiyon yöntemi uygulanır.

  • DaBT-İPA-Hib:

Bebeğin vücut büyüklüğüne göre, kol veya bacaktan kasa doğrudan enjeksiyon yöntemi uygulanır.

  • Çocuk felci aşısı (OPA):

Ağız yolu ile damla şeklinde uygulama yapılır.   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top