Close

Bebeklerde Göbek Fıtığı

Bebek ağladığında, öksürdüğünde ya da gerildiği zamanlarda göbek deliği çevresinden dışarı doğru bir şişkinlik olabilir. Göbek deliği olarak bilinen bölge aslında anne karnındaki bebeğin kan damarlarının kordon aracılığı ile bağlandığı yerdir. Doğumdan sonra göbek bağı düşer ancak göbek deliği tamamen kapanmayabilir.  Böyle durumlarda göbek deliği çevresindeki halkanın bir araya getirilemediği yani ortaya toplanamadığı durumlarda az miktarda bir bağırsak göbek deliğinden dışarı çıkabilir. Bu durum bebeklerde göbek fıtığı olarak adlandırılır. Göbek fıtığı ağlama ve öksürme zamanlarında göbek bölgesinde dışarı çıkan bir çıkıntı şeklinde kendini gösterir.

Diğer fıtıklara oranla çok daha az tehlikeli olan göbek fıtığı, aslında bebek altıncı ayına gelmeden kendiliğinden kapanır. Ancak bazı durumlarda fıtık giderek kapanmazsa, çocuk beş yaşına girene kadar devam ederse ve zamanla engel oluşturmaya başlarsa operasyon gerekebilir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göbek bölgesinde oluşan kitle her ne kadar endişe yaratsa da tıbbî açıdan genellikle sorun çıkarmaz. Küçük boydaki delikler, doğumdan birkaç ay sonra kapanırken; büyük deliklerin iyileşme süreci doğum sonrası iki yıla kadar devam edebilir.

Göbek fıtığı sorunlarında bel sargıları, yapışkan uçlu bantlar yada yara bandı gibi malzemelerin kullanılması artık güncelliğini kaybetmiş tedavilerdendir. Herhangi bir etkisi olmadığı gibi uzun süreli kullanımda deriyi tahriş edebilirler.

Bebeklerde göbek fıtığının nedeni tamamen doğuştandır. Bu noktada yanlış inanışa göre bebekteki ıkınmanın, gaz sancısının ya da ağlamanın karın basıncını artırdığı yönündedir ancak bu bilgi doğru değildir. Göbek fıtığının temel nedeni, göbek deliği çevresindeki dokuların oldukça ince yapıya sahip olmasıdır.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulur?

Doğumdan sonra düşmeyen göbek öncesinde dışarı fırlayan çıkıntılar göbek fıtığı ile karıştırılmamalıdır. Göbek fıtığı, bebeğin ağladığı durumlarda dışarı fırlar, normalde göbek durup dururken dışarı fırlamaz. Ancak bazı durumlarda doktora başvurulması gerekir:

  • Göbek fıtığında aniden büyüme başladıysa,
  • Fıtık içeri itildiği zaman girmiyorsa,
  • Göbek çevresi çok fazla kızarmış ve hassaslaşmışsa,
  • Bebekte kusmaya neden oluyorsa.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi 

Pediatric doctor wearing baby stethoscope

Bebekte göbek fıtığı görülmesi durumunda, halk arasında para koyma ya da bez ile sarma gibi inanışlar olsa da bilimsel anlamda bunların hiçbir geçerliliği yoktur. Öte yandan göbek fıtığı için bitkisel ya da kimyasal ilaç kullanımının da fıtığa bir etkisi bulunmaz. Tam tersi bu yanlış uygulamalarda göbek bölgesi enfeksiyon bile kapabilir. Doğumdan sonra bebeğinizde göbek fıtığı olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir uzman doktora başvurmanız gereklidir. Doktorunuz göbek fıtığının o anki durumunu değerlendirecek ve tedavisi konusunda izlenmesi gereken yolu söyleyecektir.

Genellikle bebeklerde göbek fıtığı 3 santimden küçükse doğumdan sonra kısa zaman içerisinde kendiliğinden geçebileceği gibi 3 yaşına kadar da iyileşmesi beklenir. Fakat göbek fıtığı normalden daha büyükse (3 santimden fazla) ya da tedaviye cevap veremeyecek durumda ise operasyona karar verilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top