Close

Bebeklerde Ateş ve Öksürük İle İlgili Bilinmesi Gerekilen Her Şey

bebeklerde-ates-ve-oksuruk-ile-ilgili-bilinmesi-gerekilen-her-sey

bebeklerde-ates-ve-oksuruk-ile-ilgili-bilinmesi-gerekilen-her-sey

Genellikle yeni anne ve baba olmuş ebeveynlerde endişeli durumlar yaratan bebeklerde öksürük ve ateşdurumu hakkında bilgi toplamak isteyen ebeveynler, bir araştırma içerisine girerler. Bu doğal bir tepkidir çünkü yeni doğan bir bebeğin veya konuşma çağına geçmemiş bir çocuğun derdini anlatamıyor olması ebeveynlerde sorunu çözme konusunda gerginlik yaratır.

Bebeklerini yeni kucağına almış ebeveynler, özellikle ilk çocuklarına kavuşmuşlarsa, oldukça endişeli bir sürece girmişler demektir. Bebeklerin her tepkisini detaylıca inceleyen ve bu tepkiler aracılığıyla sorunlarına çözüm bulmaya çalışan ebeveynler, en ufak belirtide evham yapabilirler. Bu sebepten dolayı ebeveynlerin sıklıkla “bebeğim ateşlendi ne yapmalıyım?”, “çocuğum/bebeğim öksürüyor ne yapmalıyım?” gibi sorularına cevap bulmaya çalışmaları ve bu konuda endişeli bir tutum sergilemeleri normaldir. Bu yüzden, bu yazımızda bebeklerde ateş ve öksürük gibi konularda birçok akıl kurcalayan noktalara değineceğiz.

Bebeklerde Ateş Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Ateşlenme durumu, vücuda giren bakteri ve enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı bedenin vermiş olduğu gösteren bir tepkime durumudur. Vücut bu enfeksiyon ve bakteriye karşı savunma haline geçtiğinden dolayı vücut ısısı artar. Tıpkı normal bir insanın ateşlenmesi gibi bebeklerde de ateş gözlemlenir. Yenidoğanda ateş, enfeksiyon veya diş çıkarma gibi nedenlerden dolayı vücut ısısının belirli bir derecenin üzerine çıkmasıyla gerçekleşir.

Bebekte ateşlenmenin sebeplerinden bazıları şunlardır:

  • Gribal enfeksiyon
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Çok kalın kıyafetler giydirilmesi
  • Uzun süre güneş altında kalma
  • Çok fazla örtülme
  • Diş çıkarma
  • Bazı aşılar

Yenidoğan bebeklerde ateş sürekli ebeveynlerle olan temasından dolayı anında fark edilebileceği gibi, anlık yükselmeler de anne ve babaları korkutabilir ve bu konuda bilinçlenmek önemlidir. Yenidoğan vücut ısısı koltuk altından ölçüm yapıldığı takdirde 36,4 veya 37,4 derece arasındayken, kulaktan yapılan ölçümlerde değer en fazla 1 derece fazla göstermesi ideal olandır.

Subfebril ateş nedir sorusu özellikle diş çıkarma döneminde ebeveynlerin sürekli işittiği ve bu sebepten dolayı aklını oldukça kurcalayan bir sorudur. Subfebril ateş olarak adlandırılan ateş türünde genellikle değerler 36.5-37.8 derece arasında uzun süre devam etmesine denmektir. Bu ateş türü, bebeklerde genellikle diş çıkarma dönemlerinde görülmektedir ve ateşin yükselme eğiliminde olduğu sürece verilen bir addır.

Bebek ateşi değerleri genellikle ortalama ölçüm değerleri arasında değerlendirilir. Hafif ateş değeri 37-38 derece arasında çıkan değere verilen addır ve bunun birçok sebebi olabileceği gibi genellikle anlık kendisini gösteren bir durumdur. Yüksek ateş ise 38 derece ve sonrasını kapsayan değerlere denir. Genellikle bu ateş türü, bebeğin vücudunda bir enfeksiyon olduğunu işaret etmektedir. Bu ateş değerleri çocuktan çocuğa göre değişiklik gösterebilmekte olduğu ebeveynler tarafından unutulmamalıdır.

Bebeklerin ve Çocukların Ateşi Nasıl Ölçülmeli
Bebeklerin ve Çocukların Ateşi Nasıl Ölçülmeli

Bebeklerin ve Çocukların Ateşi Nasıl Ölçülmeli?

Bebeğin vücut ısısının normalden daha fazla olduğu fark edildiği anda anne veya baba tarafından bebeğin ateşi ölçülmelidir. Bu ölçümün en sağlıklı olanı, dijital termometre kullanılmasıdır. Normalde önerilen cam termometrelerin sıcaktan dolayı kırılma ihtimalinden dolayı kullanılması çok önerilmez. Öncesinde anne veya baba kendi ateşini ölçüp, termometrenin doğruyu gösterdiğinden emin olmalı ve daha sonrasında bebeğin ateşini ölçmesi daha sağlıklı olacaktır.

Bebeklerde ateş ölçümü genellikle koltuk altından veya ağız ve kulak gibi bölgelerden yapılmalıdır. Bebeğin ateşi ölçülürken dikkat edilmesi gerekilen noktalar vardır. Bunlardan birisi, yenidoğan bebeklerde kulaktan ateş ölçme tekniği çok doğru sonuç vermediğidir. En doğru yöntem olan ağızdan ateş ölçmek için termometre bebeğin dilinin altına yerleştirerek, ağzının kapatılmasıyla olur. Koltuk altından ölçüm yapılırken mutlaka ölçüm yapılacak yerin nemli olmadığı kontrol edilmelidir. Nemli koltuk altı ateşin daha yüksek çıkmasına sebep olacaktır.

Bebeğimin ateşi var.” diyen ebeveynlerin bu gibi durumlarda endişelenmeleri normaldir. Ateşlenme halinde bebekte görülecek belirtilere örnekler şu şekildedir:

  • Huzursuzluk
  • Uyuyamama
  • Halsizlik ve uyuşukluk
  • Alın ve vücutta sıcaklık
  • Ağlama
  • Yanaklarda kızarıklık

Endişelerinden dolayı ebeveynlerin akıllarında ateşlenen bebeğe ne yapılır? sorusunun olması normaldir. Öncelikle bebeğin sakin ve rahat olması önemlidir çünkü ağlama vücut ısısının düşmesini yavaşlatacaktır. Kalın giydirilmediğine ve üzerinin örtülmemesine dikkat edilmelidir. Soğuk su, ateşi bir anda düşüreceğinden dolayı yapılmaması önerilir ve bunun yerine ılık duş aldırmak daha sağlıklı olacaktır. Bebeğin ateşinden dolayı vücutta yaşanacak sıvı kaybını su veya emzirme yardımıyla engellenmesi gerekir.

Genellikle normal bir tepkime olan ateşlenme durumunun tehlikeli sonuçları da olabileceği unutulmamalıdır ve tehlikeli görülen durumlarda mutlaka bir doktor yardımına başvurulmalıdır.

Bebeklerde Öksürük
Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde Öksürük

Yenidoğan bebeklerde öksürük birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bebek öksürmesi hakkında araştırma yapan ve “Bebeğim öksürüyor ne yapabilirim” şeklindeki sorularına yanıt arayan anne ve babalar için ilk öneri, bebeklerinin öksürme sıklıklarına dikkat etmeleri olacaktır. Çünkü öksürmek üst solunum yolunda biriken balgam, toz veya besin parçalarına karşı verilen oldukça doğal, alışılmış ve  sık görülen bir reflekstir. Öksüren çocuk genellikle anne ve babaları çok endişelendirse de bu aslında bir savunma mekanizmasıdır. Üst solunum yolunu temizlemek için bebeklerde de öksürük refleksi devreye girecektir.

Özellikle ilk 6 aydaki bebek ebeveynleri öksürük konusunda daha dikkatli olmalıdır. 2 aylık, 3 ve 4 aylık bebeklerde öksürme şikayeti ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. 4 aylık bebeklerde görülen öksürük ve hırıltı, genellikle bronşlara dolan balgamlardan kaynaklanmaktadır. Bu sebepten dolayı bebek henüz gelişmemiş üst solunum yollarından dolayı hızlı nefes alırken hırıltıya benzer sesler çıkarabilir. Bu aylarda öksürmenin sebeplerinden birisi de reflü olabilmektedir.

Genellikle doğal görülen bu refleksin bazı ciddi sorunların da belirtisi olabileceği belirtilmelidir. Bunlar:

  • Alerji
  • Bahar nezlesi
  • Soğuk algınlığı
  • Pasif içicilik
  • Astım veya bronşit
  • Enfeksiyonlar

Bebeklerde öksürük için ne yapmalı sorusu bebeğinde öksürük sorunu olan birçok ebeveynin araştırdığı bir konudur. Alınabilecek basit önlemlerle bebeğin öksürüğü kesilebileceği gibi, sorunun büyüklüğüne göre bebeklerde öksürük tedavisine başlanması da gerekebilir. Bebeklerde öksürüğü ne geçirir sorusunun yanıtlarından birisi, özellikle yattığı odanın nemli olmasına dikkat edilmesidir. Kış aylarında sürekli olarak yanan petekler ortamdaki havanın nemini kurutmaktadır. Bu sebepten dolayı bebeğin boğazı çok daha çabuk tahriş olur ve öksürme refleksi çokça gerçekleşir. Aynı zamanda yastığın biraz yükseltilmesi bebeğin daha rahat nefes almasını sağlayacaktır.

Öksürme, bebeklerde kuru öksürük ve balgamlı öksürük şeklinde iki farklı şekilde kendisini gösterebilir. Birçok sebepten kaynaklanan bu öksürük tipleri üst solunum yolu rahatsızlığı habercisi olabileceği gibi odanın havasız kalması veya enfeksiyon gibi sebeplerden de kaynaklanmaktadır. Bu öksürme türleri birkaç gün sürebildiği gibi geçmesi bir ayı da bulabilir. Bebeklerde öksürük için endişelenen ebeveynler, bebeklerin ateşi olup olmadığını da kontrol etmesi gerekir. Çünkü öksürmeyle beraber görülen öksürme genellikle enfeksiyondan kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde görülen öksürme türleri:

  • Krup öksürük
  • Balgamlı öksürük
  • Kuru öksürük
  • Psikojenik öksürük
  • Boğmaca öksürük
Bebeklerde Kuru Öksürük
Bebeklerde Kuru Öksürük

Bebeklerde Kuru Öksürük

En sık görülenlerden biri olan bebeklerde kuru öksürük, genellikle kış aylarında görülmektedir. Bunun en temel sebebi mevsim geçişlerinden dolayı oluşabilecek alerji, nezle ve grip gibi hastalıklardır. Kuru öksürük en çok yenidoğan bebeklerde görülmektedir ve kuru öksürük kronikleşmeye başladığı takdirde bir doktor kontrolüne götürülmelidir.

Bebeklerde kuru öksürüğe ne iyi gelir ve ne geçirir sorusu için doktor kontrolü ve ilaç kullanımı dışında uygulanabilecek bazı doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi buhar terapisidir. Banyoda sıcak suyu açarak, bebeğin boğazının nemlenmesini ve daha kolay nefes alması sağlanabilir. Boğazda biriken mukus gibi durumlar için içeceği suya, birkaç damla pekmez veya bal ekleyip içirmeniz de rahatlatacaktır.

Bebeklerde Balgam

Bebeklerde öksürük ve balgam bir arada görülebilir. Öksürmeyle beraber balgam gelmesinin sebebi bebeklerin solunum yollarının çok gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Bu şekilde toz, mikrop veya enfeksiyon tarzı maddelere çok daha savunmasız kalırlar. Bebekte balgamlı öksürük neden olur sorusunun cevabı ise bu mikropların birikerek burun tıkanıklığı ve mukus birikimi oluşmasıdır.

Boğazında biriken iltihabı atmaya çalışan bebekte balgamlı öksürük başlar. Bebeklerde balgam, yetişkinlerdeki gibi kolay dışarı çıkmayacağı için yapılması gerekilen şeyler vardır.

Ebeveynlerin uygulayacabileceği Bebeklerde balgam çıkarma yöntemleri örnekleri şu şekildedir:

  • Ilık suyun içine birkaç damla limon damlatıp, bal ekleyerek bebeklere içirildiğinde, bebeğin balgamı atması kolaylaşacaktır.
  • Balgam atmaya çalışan bebeğin bol su tüketmesi gerekir.
  • Çörek otu ve ıhlamur balgam sökmeye yardımcı olan doğal yollardandır.
  • Okaliptus yağı ile bebeğin sırtına masaj yapılması, bebeği rahatlatacaktır.
  • Pekmez ve tereyağına bir miktar ılık su ekleyip bebeğinize içirebilirsiniz.

Bu önlemler uygulanırken bebeğin kaç aylık olduğu ve neleri tüketip, tüketemeyeceği ebeveynler tarafından değerlendirilmelidir. Örneğin; 6 aylık bebekte öksürüğü geçirmek için bu listedeki bazı besinler tüketilmemesi gerekirken, 1 yaş öksürüğü tedavisi sırasında gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Bebeklerin balgam atması genellikle öksürme refleksiyle gerçekleşmektedir. Fakat fazla iltihap durumunda öksürmeyle beraber bebeklerin balgamlı kusması durumu görülmektedir. “Bebeğim balgamlı kusuyor” şikayetinde bulunan anne ve babaların bu yüzden endişelenmelerine gerek yoktur. Yüz üstü çevirip, sırtına masaj yaparak bebeğin kusmasını sağlamak bebek için daha rahatlatıcı olacaktır.

Yenidoğan bebeklerde balgam veya 2 aylık bebeklerde balgam çok fazla karşılaşılan bir durum değildir. Fakat karşılaşıldığı takdirde yüz üstü tutarak sırtına hafifçe masaj yaparak bebeğin balgamını atması daha kolay bir hale getirilebilir.

Bebeklerde balgamlı öksürük genellikle astım veya bronşit gibi hastalıklarda görülmektedir. Bu sebepten dolayı, özellikle genetik bir hastalıksa, mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.

Bronşit Olan Bebeklere Ne Yapılmalı
Bronşit Olan Bebeklere Ne Yapılmalı

Bronşit Olan Bebeklere Ne Yapılmalı?

Akciğerlerde bronşiol adı verilen hava keseciklerinin iltihaplanmasıyla oluşan bronşit, genellikle 2 yaş altı çocuklarda görülmektedir. Mevsimlere ve havaya göre şiddeti değişen bu hastalık, hem bebekler hem de ebeveynleri için oldukça zor bir hastalıktır. Belirtileri genel olarak şu şekildedir:

  • Nefes darlığı
  • Hırıltı
  • Ağrı
  • Düşük ateş
  • Boğaz ağrısı

Bu ciddi ve tehlikeli hastalığın bir an önce teşhis edilip, tedaviye başlanması önemlidir. Bu yüzden bebeğin nefes darlığı çektiği fark edildiği an doktora başvurulmalıdır. Bu önlem hastalığın yayılmasını önleyecektir.

Doğru tedaviyle bebek büyüyüp, akciğerleri geliştikçe bu hastalıktan kurtulabilir. Bu süreçte uygulanacak bazı doğal yollar etkili olacaktır. Eğer çocuğunuz yeterince büyükse zencefil ve zerdeçal semptomları ve iltihabı azaltmada oldukça etkili olacaktır. Öksürük tedavisinde kullanılan bal, alerjik reaksiyonlar gösterebileceğinden dolayı sadece bir yaşından büyük bebeklere önerilmektedir ve boğaz iltihabını da oldukça rahatlatacaktır.

Tedavi süresince dikkat edilecek en önemli şey evin havasının nemli olmasıdır. Özellikle bebeğin uyuduğu odada mutlaka nemlendirici bulundurulmalıdır. Nemlendirici yerine kalorifer peteğinin üzerine bir bardak su da bırakılması, uyku sırasında odanın havasının nemli kalmasını sağlayacak ve burun tıkanıklığı veya nefes darlığı gibi şikayetleri de rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top