İçindekiler
Ek gıda süreci anne sütünden farklı bir besinin tadına ilk kez bakma sürecidir. Bu süreci en sağlıklı ve kolay şekilde atlatabilmek için doğru adımlar atmak bebeğin gelişimi için son derece önemlidir. Bu konuda yapılan genel hata bebekleri erken ek gıdaya başlatarak, anne sütünden mahrum bırakmaktır. Son derece hatalı olan bu konuda, önemli olanın bebeğin ek gıdayla doyması değil; 1 yaşına kadar temel besini olan anne sütüyle doyarken diğer besinlerin de tadına alışmasıdır.
Hem uzman çocuk doktorlarının hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda ısrarla belirttiği bilimsel gerçek, bebeklerin ilk 6 aylık süre içinde sadece anne sütü almalarının gerekliliğidir. Diğer bir deyişle yeni doğan bir bebeğin alması gereken tek gıda annesinin sütüdür. Doğumdan sonra anne sütü haricinde bir damla su bile verilmesinin gerekli olmadığını söyleyen uzmanlar, her bebeğin anne sütü ile beslenebilme hakkının olduğunu savunurlar.
Erken Ek Gıda Geçişi
Her bebek ilk 6 ay boyunca anne sütüne muhtaçtır. Ancak bazı sağlık problemleri nedeniyle annenin emzirme döneminde sütünün azalması ya da kesilmesi durumu olabilir. Böyle durumlarda dahi ek besinlere geçilmeden, anne sütüne en yakın formüle sahip olan bebek maması kullanılmalıdır.
Sağlıklı bir gelişim ve büyüme süreci için anne sütü alan bebeklerde birtakım sağlık sorunları görülürse ancak ek gıdaya doktor kontrolü ile erken başlanabilir. Eğer şu durumlar varsa,
- Çeşitli sebeplerden dolayı annenin sütü azalmışsa ve bebek mama almaya başlamışsa,
- Bebek ayına göre olması gereken kilo değerinin altında seyrediyorsa,
- Yapılan kan testleri sonucu demir eksikliği görülmüşse doktor onayı ile ek gıdaya 5. ay sonunda başlatılabilir.
Ek Gıdaya Erken ve Geç Başlamanın Zararları
Bebeklerde ek gıdaya erken başlamanın zararları olabilir. Özellikle doğumdan sonra dahi gelişimini devam ettiren mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organları, anne sütünü kolayca sindirebilir. Ancak bu organlardaki besin emilimini sağlayan enzimler yeteri oranda gelişmemişse, erken ek gıda döneminde sindirim sorunları görülebilir.
- Bunların dışında erken ek gıda ile birlikte alınan kadı gıdalar, böbrek sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar arasında en sık görülen böbreklerde üre ve sodyum birikmesidir.
- Yine sindirim sistemi tam olarak gelişmediği için erken ek gıdaya başlanırsa, yaşamın ilerleyen yıllarını etkileyen çoklu besin alerjisi gibi sorun da yaşanabilir.
- Tüm bunlara karşın ek gıdaya geç başlamanın zararı olarak ilerleyen zamanlarda demir eksikliği sorunun tetiklendiği görülür.
- Benzer şekilde ek gıda dönemine geç başlayan bebeklerde, büyüme süreci için gerekli olan besin değerleri tam olarak karşılanamadığı için gelişimsel bozukluklar görülebilir.
- Yine bebekte ayına göre olması gereken kilo ve boy gibi değerlerde düşük birimler görülebilir.
Özetle, ek gıdaya geçiş için beslenme amaçlanmamalı, bebeğin besinlerle ilk tanışma süreci olan tadım aşamaları 6. aydan itibaren başlamalıdır. Ebeveynler sanılanın aksine ek gıdaya başlama tarihi olarak kendi gözlemlerini değil, doktorun testleri sonrasında onayını beklemelidir.