Close

Bebek Ve Doğum Haftası

 

Bebek bekleyen herkesin en çok merak ettiği konulardan biri, doğumun ne zaman olacağıdır. Tüm ev halkı bu özel günü sabırsızlıkla bekler. Bu tatlı telaşlı bekleyiş sırasında, doğum günü için önceden hazırlıklar yapılır. Peki, sağlıklı bir bebek kaç haftalık olduğunda doğar? Bu sorunun cevabı uzmanlar tarafından açıklamış. Anormal bir durum olmadığı sürece; sağlıklı bir anne adayının, hamileliğinin 38 ile 41. haftaları arasında doğum yapması beklenir. Bazı kaynaklara göre bu sağlıklı süreye 37 ve 42. haftalar da dahil edilebilir. Hamileliğin son zamanlarında anne ve bebek için risk oluşturan bir durum yoksa, 39. haftaya kadar bebeğin anne karnı içinde tutulması tavsiye edilir. Uzmanlar bu sürenin, bebeğin tüm gelişimlerini eksiksiz tamamlayabilmesi için en uygun süre olduğu düşünür. 37. haftadan önce ya da 42. hafta sonrasında gerçekleşen doğumlar erken ya da geç şeklinde nitelendirilir. Hem erken doğum hem de geç doğum kendine göre bazı riskler taşısa da doğum sonrasında alınan tedbirler sayesinde bebek ve anne için hayati risk büyük ölçüde ortadan kaldırılır. Hamilelik süreci boyunca doktorunuzdan alacağınız tavsiyeler de doğumu, beklenen günde yapabilmeniz için ortam hazırlar. 

Erken Doğum Belirtileri

Düzenli olarak gideceğiniz doktor muayeneleri, doğum zamanına büyük ölçüde netlik kazandırır. Hamileliğiniz başladığı günden itibaren, doktorunuzun size vereceği takvimi takip ederek tüm kontrollerinizi zamanında olmalısınız. Son ay içerisinde, ultrason görüntüleriniz ve genel durumunuz göz önünde bulundurularak doktorunuz tarafından tahmini bir zaman dilimi belirlenir. Uzman kişi tarafından size bildirilen zamana göre doğum hazırlıklarınızı yapabilirsiniz. Fakat yine de kendi bedeninizdeki değişimleri gözlemlemeniz tavsiye edilir. Çünkü bebeğiniz daha erken gelmeye karar verebilir. Erken doğum, birtakım belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Şiddetini arttırarak uzun süre devam eden kasılmalar
  • Sırt ve bel bölgesinde aniden hissedilen ağrılar
  • Adet dönemine benzeyen kasılma ve sancı hissi
  • Karında kramp
  • Bağırsaklarda kramp veya ishal
  • Soğuk algınlığına benzer belirtiler
  • Vajinal akıntının renk ve dokusunda değişme
  • Hafif kanamalar ve vajinal lekelenme
  • Suyun gelmesi

Hamileliğinizin son ayında bu belirtileri yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden en yakın hastaneye gitmeniz gerekiyor demektir. Kramp ve ağrılarla başlayan belirtiler, ilk sırada gözlemlenecek belirtiler olduğundan; vücudunuzdaki değişimleri sürekli olarak gözlemleyerek erken teşhis konulmasını sağlayabilirsiniz.

Erken Doğum Nasıl Geciktirilir?

Düzenli doktor muayeneleri yanında kendinizi gözlemleyerek alacağınız tedbirler, zamanında gerçekleşecek bir doğum için atılacak en büyük adımlardır. Tüm bu tedbirleri almanıza rağmen erken doğum belirtileri göstermeye başlarsanız, derhal doktorunuza danışmanız gerekir. Erken doğumda risk teşhisi, doktorunuz tarafından yapılacak vajinal muayene ile belirlenir. Bu muayenede rahim ağzı açıklığı ölçülür. Rahim ağzında herhangi bir açılma ya da yumuşama olmuşsa doktorunuz tarafından sıkı takibe alınırsınız. Bu takiplerde bebeğin kalp ritmi ve rahimdeki kasılmaların şiddeti düzenli aralıklarla ölçülür. Gerekli görülen durumlarda, kasılmaları önlemek için magnezyum sülfat gibi ilaçlar tavsiye edilir. Eğer erken doğuma, anne vücudundaki bir enfeksiyonun sebep olduğu düşünülür ise antibiyotik tedavisine başlanabilir. Annenin yatak istirahatinde bulunması da erken doğumu geciktirmek için alınacak tedbirlerin başında gelir. Ayrıca, hamilelik boyunca kilo alımının kontrol altına alınması da çok önemli. Yeterli kilo alımı sağlanamadığında bebeğin tutunması güçleştiğinden, erken doğum gerçekleşebilir. Sigara, uyuşturucu gibi zararlı madde kullanımı ve yoğun stres, erken doğuma sebep olan faktörlerdendir. Hayatınızı mümkün olduğunca stabil bir düzene sokarak, sağlıklı bir doğum için kendi adımlarınızı atabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top