İçindekiler
Kış aylarının en çok tercih edilen sebzelerinden olan lahananın sarması da sofraların vazgeçilmez yemekleri arasındadır. Faydaları saymakla bitmeyen lahanayı sarma olarak yapmak istiyorsanız kolları sıvayın. Emek gerektiren bir yemek olan beyaz lahana sarması yoğurtla birlikte sofralarınızda iyi bir ikili olabilir.
Kalorisi çok düşük olan lahana, diyetlerin de vazgeçilmez sebzelerindendir. Lif oranı oldukça yüksek olan beyaz lahana, çiğ tüketildiği zaman gün boyu tokluk hissi verir.
Peki kışın şifalı sebzelerinden olan lahananın faydaları nelerdir?
- Enfeksiyonlara karşı sizi korur.
- Tam bir C vitamini deposu olan lahana, insanın günlük C vitamini ihtiyacının %42 sini karşılıyor. Pişirildiği zaman vitamin değeri azalsa da insan sağlığı için faydası çok büyüktür.
- Sinir sistemini güçlendirir.
- Tiamin, niasin ve B grubu vitaminlerini bolca içeren lahana, sinir sistemi oldukça faydalıdır. 1 tabak beyaz lahana yemek, günlük B vitamini ihtiyacınızın %10’una kadar karşılar.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Kemikleri korur.
- İçerisinde diğer sebzelere oranlara oldukça fazla kalsiyum bulunan beyaz lahana, diş ve kemik dokusunun sağlığı için de önemlidir.
- Bağırsakları çalıştırır, hazmı kolaylaştırır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı koruma sağlar.
Çiğ olarak ve pişmiş olarak tüketilen lahananın şüphesiz en sevilen hali lahana sarmasıdır. İşte lezzetine doyum olmayan lahana sarma tarifi:
Malzemeler
– 1.5-2 su bardağı pirinç
– Orta boy beyaz lahana
-1 çay bardağı zeytinyağı
-3 tane domates rendesi
-4 adet orta boy kuru soğan
-5-6 dal dereotu
-5-6 dal maydanoz
-2 adet kesme şeker
-2 çay kaşığı yenibahar
-1 çay kaşığı kimyon
-pul biber
-tuzot
-tuz
-değirmende çekilmiş karabiber
Sosu için;
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-yarım limonun suyu
-tuz
-su
Lahana Sarması Yapılışı
- Lahananın yapraklarını yırtmadan dikkatli bir şekilde ayırın ve iyice yıkayın. Tencerenin içini su ile doldurarak lahanaları parti parti suyun içerisine bırakın.
- Orta derecede haşlanan lahanaların suyunu süzgeç yardımıyla süzün.
- 1 çay bardağı zeytinyağını ayrı bir tencere içine alarak yemeklik doğradığımız kuru soğanları tencerenin içerisine bırakın.
- Orta ateşte soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. 3 adet domates rendesini ekleyip suyunu çekene kadar karıştırın. Daha sonra içerisine pirincimizi, tuzumuzu ve kesme şekerimizi ekleyin.
- 1 çay bardağı ılık su ekleyerek, pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
- Ocaktan aldığınız karışımın içerisine ince kıyılmış dereotu ve maydanozu; yenibahar, tuzot, kimyon, tuzot, tuz ve karabiberi ekleyip soğumaya bırakın.
- Lahananın kalın olan damarlarını bıçak yardımıyla temizlerek sarmaya uygun hale getirin. Lahanaların damarlarını çöpe atmayın daha sonra tencerenin altına dizmeniz için gereklidir.
- Hazırladığınız içi lahanalara doldurarak, ne çok kalın ne de çok ince olacak şekilde sarın.
- Temizlediğimiz lahana damarlarını tencerenin altına dizip, sarmaları lahananın üzerine dizin.
- Üzerine tuz, limon suyu ve zeytinyağı ve yarı hizasına kadar su ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısarak suyunu çekene kadar pişmeye bırakın. Ilık olarak servis edin.
Lahana Sarmanın Püf Noktaları
-Sarmanızı haşlamalık et ile birlikte pişirmek ve hazırladığınız için içerisine bir miktar kıyma koymak, sarmanıza lezzet katar.
-Su kaynadıktan sonra altını kısmayı unutmayın. Yavaş yavaş pişmesi sarmalarınızı yumuşacık yapar.