Close

Tüp bebekte embriyo yöntemi nasıldır?

Taze mi yoksa dondurulmuş embriyo mu?

Tüp bebek, normal şartlara göre gebelik şansı olmayan veya çok az olan çiftlere gebelik şansını arttıran bir tedavi yöntemidir. İlk tüp bebek yöntemi ile 1984 yılında doğan bebekten bu yana tüp bebek yöntemi bir hayli gelişmiştir. Bu durumda çiftlerin aklına embriyo seçimi gelmektedir.

Embriyo nedir?

Embriyo, gebeliğin yaklaşık olarak 4. Haftasında, sperm ile döllenmiş yumurtadan meydana gelen ve insanın ilk halinin oluştuğu hücre topluluğudur.

Tüp bebekte embriyo

Tüp bebek tedavisinde geliştirilen yöntemler ve teknolojiler ile çiftlerin gebelik şansları yükselmektedir. Geçmişte uygulanan yöntemler şimdilerde kabul görmemekte ve yerini yeni uygulamalara bırakmaktadır. Bu noktada çiftlere yeni yöntemler olarak taze embriyo transferi ve dondurulmuş embriyo transferi sunulmaktadır. Çiftlerin en çok aklını meşgul eden soru ise taze embriyo transferi mi dondurulmuş embriyo transferi mi seçilmeli? 

Taze embriyo transferi

Taze embriyo transferi, anneden alınan yumurtayı babadan alınan sperm ile dölleyerek direk annenin rahmine aktarılmasıdır. Bu yöntem uygulanmadan önce annenin uygun döllenme zamanı beklenir ve uygun yumurtalık alınır. Daha sonra babanın spermi ile döllendirilip anne rahmine koyulur. Bu olaylar tamamlandığında son olarak yerleştirilen embriyonun anne rahmine tutunması bekleniyor.

Taze embriyo transferinde en büyük risk ise anneden yumurta alınmadan önce yumurtalık uyarma sürecindeki kullanılan ilaçlardır. Bu hormon dengeleyici ilaçların gebeliğe olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu durum da taze embriyo transferinin, dondurulmuş embriyo transferine göre gebelik şansını düşürmektedir.

Dondurulmuş embriyo transferi

Dondurulmuş embriyo transferi, son senelere kadar pek tutulur bir yöntem değildi. Bunun sebebi embriyonun dondurulma süresinin çok yüksek olması ve bu sebepten hücrelerin büyük kısmının ölmesidir.  Artık gelişen teknolojik yöntemlerle kullanılan vitrifikasyon sistemi ile embriyo dondurma süresi ile başarı oranı %90 a ulaşmıştır. Anne rahminden alınan yumurta yine babanın spermi ile döllenerek embriyo oluşmakladır. Oluşan embriyo -320 derecelerde saklanmaktadır. Anne vücudundaki hormonlar normal hale döndüğünde dondurulmuş embriyo çözülüp rahme yerleştiriliyor ve böylelikle embriyonun rahme tutunma şansı arttırılıyor.

Taze embriyo mu dondurulmuş embriyo mu?

Dondurulmuş embriyo, anne rahmine tutunma şansının yüksek olduğundan daha avantajlı olmaktadır. Fakat tercihin ilk önce doktorunuza ait olduğunu unutmamak lazım. Taze embriyo ile çözülemediği durumlarda yüksek maliyeti ve gerçekten ihtiyacı olanlar için dondurulmuş embriyo ikinci durumda bırakılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top