İçindekiler
Şaşılık, bir gözün bir nesneye yöneldiği ve diğer gözün yanlış hizalandığı bir durumdur. Genellikle “göz kayması” ve ya “şaşılık” şeklinde tanımlanır. Bebekler 3-4 aylık olana kadar çapraz gözlü görünebilir ve bu normaldir. Ancak bazı bebeklerde bu durum kalıcı olabilir. Peki, bebeklerde şaşılığı nasıl tanımlarsınız ve bu soruna ne neden olur?
Bebeklerde Şaşılık Belirtileri
Yenidoğanın gözlerinin yaşamın ilk birkaç ayında kayması normaldir, çünkü bebek bu süre zarfında odaklanmayı öğrenir. Bununla birlikte, üç ila dört aylıkken, bebeğin gözlerin düz bir şekilde hizalanması ve nesnelere odaklanması gerekir.
Sorun yaşayan ve şaşılık geliştiren bebeklerde aşağıdaki belirtiler görülür:
• Gözler içe doğru hareket eder
• Gözler dışa doğru hareket eder
• Çapraz bakan gözler
• Bir göz kapalı gibi durur
• Çocuk nesnelere bakmak için kafasını sık sık eğer.
Çift görme şaşılık ile ilgili yaygın bir şikayettir, ancak sözel yetileri olmayan bebekler bunu iletemez. Bebeğinizde şaşılık olduğunu düşünüyorsanız her zaman bir doktor görüşü alın.
Şaşılık Bebeklerde Sık mıdır?
Şaşılık herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak bebeklik ve çocuklukta en yaygın şekilde karşımıza çıkar. Şaşılık çocukların hem % 5’ini hem erkek hem de kız çocuklarını eşit olarak etkiler.
Şaşılığın temel nedeni göz kaslarındaki problemdir. Aşağıdaki nedenlerden biri veya daha fazlası nedeniyle olabilir.
Bebeklerde Göz Kaymasının Nedenleri
1- Sorunlu göz kasları: Hareketini kontrol etmek için her göze bağlı altı kas vardır. Her iki gözdeki 12 kasın tümü aynı anda bir nesneye odaklanmak için senkronize olarak çalışmalıdır. Bununla birlikte, bazen kaslar iyi koordine olmaz, böylece bir gözün anormal bir yönde hareket etmesine neden olur.
Hasarlı veya kusurlu sinirler: Göz kaslarının beslenmesinde ve kontrolünde üç kraniyal sinir söz konusudur. Bu sinirlerin herhangi birinde bir yaralanma veya kusur şaşılığa neden olabilir.
2-Nörolojik sorunlar: Sinirleri ve göz kaslarını yönlendiren beyindeki kontrol merkezleriyle ilgili bir sorun da şaşılığa neden olabilir.
Çeşitli faktörler bir bebeği şaşılık gelişme olasılığını daha yüksek hale getirebilir.
Şaşılık Gelişimi İçin Risk Faktörleri
Kalıtım şaşılığa neden olabilir. Doğrudan aile üyeleri şaşılık olan bebeklerde daha sık görülür.
Hidrosefali, Down Sendromu veya serebral palsi gibi bazı tıbbi durumlar riski artırabilir.
Gözde veya çevresindeki yapılarda yaralanma.
Erken doğmuş bebeklerde şaşılık gelişme riski daha yüksek olabilir.
Prenatal ilaçlara maruz kalma bebeklerde şaşılığa neden olabilir. Örneğin, hamilelik sırasında yüksek dozda aspirin alımının maternal alımının şaşılık riskini artırdığı bulunmuştur.
Prenatal alkole maruz kalmak da bebeklerde şaşılığa neden olabilir.
Şaşılık Tanısı
Bebeğiniz üç aydan daha küçükse, doktor herhangi bir test yapmadan önce bebeğin dört ay geçmesini bekleyebilir. Şaşılık belirtileri üç ila dört aylıktan daha uzarsa, doktor aşağıdaki testleri yapabilir.
Bebeklerde gözlerin yanlış hizalanmasını belirlemek için basit ve hızlı bir test olan Hirschberg testi. Test, bebeğin gözünde küçük bir kalem ışığının parlamasını içerir. Doktor, her bir öğrencide (gözün karanlık merkezi) ışığın yansımasını gözlemler. Bebeğin şaşılık yoksa, ışığın yansıması her gözde aynı konumda görünür. Bununla birlikte, bebeğin gözleri yanlış hizalanmışsa, yansımanın konumu her gözde aynı olmaz.
Doktor bebeğin bir gözünü kapatarak diğer gözü renkli bir oyuncak gibi bir nesneye odaklanabilir. Aynı adım diğer gözün kaplanmasıyla gerçekleştirilir. Şaşılık, açık bir gözün düz kalmaması, ancak nesneye odaklanmak için içe, dışa, yukarı veya aşağı hareket etmesi durumunu doğrulanabilir.
Çocuğunuzda şaşılık teşhisi ve daha ileri yönetim planlaması için bir çocuk doktoruna danışın.
Bebeklerde Şaşılık Tedavisi
Üç ila dört aylık olan şaşılık vakalarında görme bozukluğunu önlemek için tedavi gerekebilir.
Etkilenmemiş göz, beyni sapmış gözü kullanmaya zorlamak için haftalarca veya aylarca günde birkaç saat göz bandı ile kaplanır. Bu işlem göz kaslarının yeterli kontrolünü sağlamaya ve normal görmeyi geri kazanmaya yardımcı olur. Bazı bebeklerde şaşılık, durumu düzeltmek için gereken doğru lens türüne sahip gözlükler giyilerek düzeltilebilir.
Diğer yöntemler koşulları iyileştirmezse, cerrahi düzeltme yapılabilir. Cerrahi müdahale, etkilenen göz kaslarının uzunluğunu ve konumunu ayarlamak için kullanılabilir.