İçindekiler
Uyku apnesi, uyku halinde solunumun durmasıdır ve ülkemizde pek bilinmeyen bir rahatsızlık olmasıyla beraber fark edilmesi de güç bir uyku bozukluğudur. İnsanoğlu, ömrünün yarısından fazlasını uyku halinde geçirdiğinden kalitesiz uyku durumunun devamlılığı konsantrasyon eksikliğinden yüksek tansiyona, kalpte ritim bozukluklarından felce kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uyku apnesinin basitçe tespiti yaparak gerekli önlemleri almanız için gerekli bilgileri sizler için derledik.
Uyku apnesi nedir?
Kalıtsal olarak yatkınlıkla veya yaşam kalitesiyle ilgili olan uyku apnesinin görülmesi dünyada oldukça yaygın ülkemizde görülme sıklığı ise %10 civarındadır.
Horlama ile bağlantılı olan bu rahatsızlıkta uyku esnasında sık sık 10 saniye ve artan sürelerde durur ve solunum yetersizliği ile beynin vücudu uyandırmasına kadar nefes alamama durumu devam eder. Nefes alamama-uyanma döngüsü arttıkça uykuda beynin ve vücudun ihtiyacı olan oksijen miktarı gitgide azalmakta ve devamında sağlık problemleri baş göstermektedir.
Uyku apnesine sahip olan kişi, gece sağlıklı bir uyku uyuyamadığından ötürü enerjisini toplayamamaktadır. Gün içerisinde yorgunluk, halsizlik işte odaklanma problemleri başlar. Artan uyku apnesi rahatsızlığı durumlarda iş kazaları, diyabet, kalp rahatsızlıkları, uykuda ani ölüm gibi çok ciddi sağlık sorunları yola açabilmektedir.
Uyku apnesinin belirtileri nelerdir?
Uyku apnesinde, uyku esnasında solunum yollarını açık tutan dil kökü, bademcik ve yumuşak damağın kasları gevşer ve hava yolunu tıkar. Bu olay örgüsü sebebiyle en az 10 saniye nefes alamama, solunum durması durumuna uyku apnesi denir ve uyku süresince defalarca tekrarlanabilir.
Yeterli oksijeni alamayan vücudun nefes alma çabası sürer ve kandaki oksijen belli bir oranın altına düştüğünde giderek artan bu çaba beyni uyarır. Beynin uyarılması ile kişi ya uykusundan ani olarak uyanır ya da nefes alamayana kadar horlayan bireyin nefes alamama ile birlikte duran horlaması, uyanmadan nefes alabilmeye başlaması ile horlamaya devam eder.
- Solunum bozuklukları ve nefes darlığı
- Sesli horlama
- Huzursuz uyku hali ve değişen uyku pozisyonları
- Konsantrasyon bozukluğu ve iş hayatında performans düşüklüğü
- Kabus görme ve gece aşırı terleme
- Ağızdan nefes alma eğilimi
- Geceleri aşırı terleme
gibi kendiniz tarafından ya da ikinci bir kişi tarafından fark edilen problemleriniz var ise uyku apnesi olabileceğiniz ihtimali üzerinde durarak hemen tedavi sürecine başlamanız sağlığınız için oldukça önemlidir.
Uyku apnesinin tedavisi
- Kilo fazlalığınız var ise kilo vermeye başlamanız ilk adım olarak çok önemlidir. Bu, yüz ve boyun çevresinde fazla kiloların azalmasını sağlayarak boğaz daralmasını azaltacaktır.
- Egzersiz yapın: hafif yürüyüşler ya da yoga gibi her gün 30 dakika ayırarak yapacağınız vücudunuz çok zorlamayan fiziksel aktiviteler, uyku apnesinin etkilerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Gereksiz ilaçlardan ve alkol tüketiminden kaçının: sakinleştirici ilaçlar ve uyku hapları ile anti-histaminik içeren ilaçlar bu durumda tehlike arz etmektedir. Tüm kaslar gibi boğaz kaslarını da rahatlatıp gevşettiği için alkollü tüketimi de sakıncalıdır.
- Yüzüstü uyuyun: sırtüstü uyumak; dil ve yumuşak damağı, boğaz üzerine sarkıtarak hava yolunu kısıtlayabilir.
- Burnunuzu sık sık temizleyin: Gece boyunca rahat nefes almak için uyumadan önce burnunuz hava alımı için açık olduğundan emin olun. Bunun için üretilmiş, burun spreyi veya bantlarını kullanabilirsiniz.
- Kafein tüketimini azaltın: Kafein tüketimi ve uykudan önce yemek yemek uyku düzenini ve sağlığını bozar.