Close

Ülser tedavisinde kullanılan medikal yöntemler

Mide asidi ve pepsin gibi sıvıların, mideyi ya da onikiparmak bağırsağını tahrip etmesi sonucunda yaşanan doku kaybı anlamına gelen ülser, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle bu hastalığın belirtilerini taşıyan herkesin, kısa sürede gereken tedbirleri alması tavsiye edilmektedir.

Midede hafif yanma ve dolgunluk hissinin akabinde gelişen şiddetli ağrı ve kusma gibi belirtilere sahip olan ülser, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

Ülser nedir?

Ülser; mide asidi ile pepsin gibi sıvıların, mideyi ya da onikiparmak bağırsağını tahrip etmesi neticesinde oluşan doku kaybı anlamına gelmektedir. Doku kaybının yanı sıra bu bölgede enflamasyon ismi verilen yaralar da meydana gelebilmektedir. Erkeklerde, kadınlara oranla üç kat daha fazla görülen ülser, özellikle 30 ile 50 yaş arası grupta daha sık görülmektedir.

Ülser neden olur?

Midenin koruyucu mekanizmaları ile midede sorun yaratacak mekanizmalar arasında bir dengesizlik yaşanması durumunda ortaya çıkan ülser; sadece mideyi değil, sindirim sisteminin tamamını etkilemektedir. Kendisini reflü, fonksiyonel dispepsi, gastrit ya da peptik ülser gibi farklı şekillerde gösterebilen bu rahatsızlıklar, mide kanserine kadar uzanan birbirinden farklı mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

Ülserin ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler nelerdir?

Genetik faktörlerin yanı sıra yorgunluk, stres, uykusuzluk, aşırı tuz tüketimi, hijyenine dikkat edilmeyen besinler, uzun süre aç kalmak, yiyecekleri az çiğnemek ve mideyi fazla doldurmak da ülsere neden olabilmektedir.

Ülser tedavisi nasıl olur?

Kliniklerde veya laboratuvarlarda gerçekleştirilen görüntüleme yöntemleri ile birlikte konulan ülser tanısının ardından altın standart olarak üst gastrointestinal sistem endoskopisi olan gastroskopi uygulanır. Böylelikle ülserlerin direkt olarak görülebilmesi, biyopsinin alınabilmesi ve mukozada meydana gelen mikroskobik değişikliklerin incelenilmesi sağlanır. Bu süreçte helikobacter pozitifin bulunması durumunda enfeksiyon tedavisi için antibiyotik ile birlikte mide asidini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.

Ülser tedavisi için, H2 reseptör blokerleri ile birlikte proton pompa inhibitörleri gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mide asitlerini azaltır ve hastalığa yakalanan kişilerinin yakınmalarını rahatlatma özelliği taşır. Buna ek olarak mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırır ve iyileşmeyi sağlarlar.

H2 reseptör blokerleri ile birlikte proton pompa inhibitörleri gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mide asitlerini azaltır ve hastalığa yakalanan kişilerinin yakınmalarını rahatlatma özelliği taşır. Buna ek olarak mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırır ve iyileşmeyi sağlarlar.

Çoğu ülser çeşidi ilaç tedavisi ile iyileşebilmektedir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer bir yöntem ise mide rahatsızlığına neden olan asit ve pepsin salgısını engelleyebilmek amacıyla bu salgıyı uyaran sinirin kesilmesidir. Fakat bu tedavi yönteminde hastalığın tekrar edebilmesi gibi bir risk mevcuttur.

Kanama, daralma, tıkanma ve delinme gibi ciddi sorunlara neden olan ülserler ise ameliyat gerektirebilmektedir. Bu tip ülserler, kronik ve tekrarlayıcı oldukları için hastalığa yakalanan kişinin hayat kalitesini azaltırlar. Tedavi edilemeyen bir ülserin iyileşme süresi 10 ile 15 yıl kadar sürebilmektedir. Tüm bunlara ek olarak uygulanan ülser diyeti de ülser tedavisi konusunda etkili olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top