Close

Ülseratif kolit hastalığına sebep olabilecek çevresel ve genetik sebepler

Gün geçtikçe daha sık karşılaşılan ülseratif kolit bir kalın bağırsak hastalığıdır. Belirtileri hastalığın nerede gerçeklesştiğine ve şiddetine göre değişmektedir. Kronik bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Genellikle kolon bölgesinde ortaya çıkmakla birlikte bütün sindirim sistemini etkileyebilmektedir. Ülseratif kolit hastalığı yanmalara sebebiyet verdiği için hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. İltihabi reaksiyonlar gösteren bu hastalık daha çok bağırsağın iç yüzeyini kaplayan tabakada şişme,yaralanma,kanama,ve tahrişe neden olmaktadır.

Ülseratif kolit nedir ve belirtileri nelerdir?

Ülseratif kolit hastalığının belirtileri yaranın bulunduğu bölgeye ve şiddetine göre değişmektedir. Hastalığın en şiddetli vakitlerinde kram şeklinde karın ağrısı ortaya çıkmaktadır. En sık görülen belirti ise ishal ve onunla birlikte meydana çıkan kanamadır. İltihabın şiddetlenmesiyle halsizlik, ateş, bulantı ve kusma şeklinde seyretmektedir. Ülseratif kolit hastalığında sık sık kanamalar meydana geldiği için kansızlık problemi de ortaya çıkabilmektedir. Daha yaşlı hastalarda ise kabızlık ve iştahsızlık sorunlarına rastlanmaktadır. Bunların yanısıra dışkıda kan ve akıntı olması,eklem ağrısı ve ağızda aft yaraları belirtiler arasındadır. Ülseratif kolit hastalığı ortaya çıktığı bölgeye göre distal tip,sol tip ve pankolit olmak üzere  üç gruba ayrılmaktadır. Distal tip; kalın bağırsağın son kısmında görülmektedir. Sol tip;kalın bağırsağın dalağa kadar olan sol kısmının tutulmasıyla ortaya çıkmaktadır. Pankolit ise kalın bağırsağının tümünün hastalığa maruz kalmasıdır.

Ülseratif kolit hastalığının nedenleri nelerdir?

Ülseratif kolit hastalığının neden ortaya çıktığı konusunda hem genetik hem de çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. Ancak daha önce ailesinde bu hastalığı olan bir bireyin sağlıklı bir ailede yaşayan bir bireye göre ülseratif kolit hastası olması daha olasıdır. Çevresel faktörler arasında ise sigara ve alkol kullanımın etkili olduğu düşünülmektedir.

Ülseratif kolitin tedavisi nedir?

Ülseratif kolit hastalığını tamamen yok eden bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Tedavi şekli ağız yoluyla hap verilmesi ya da bağırsak içine ilaç uygulanması şeklinde gerçekleşir. Tedavi yönteminin kısa süre uygulanması hastalığın yeniden nüksetmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle tedavi süresinin uzatılması gerekmektedir. Hastalığın tamamen ortadan kalkması hasta olan yerin ameliyat edilerek  çıkarılması ile mümkün olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top