Close

Tiroit Uyarıcı Hormon(TSH) Nedir?

TSH; Tiroit Uyarıcı Hormon olarak da bilinen tiroit bezinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını düzenleyen  vücut sistemlerimizin sağlıklı bir şekilde işleyişine devam edebilmesi için gerekli olan önemli hormonlardan biridir. Tiroid Uyarıcı TSH hormonu hipofiz bezinin ön lobundan üretilir ve buradan vücuda salgılanır. TSH ise tiroid tarafından salınan hormon miktarını düzenlemekle sorumlu bir hormondur. Bu sebeple TSH seviyesi vücut için oldukça önemlidir. TSH yüksekliği ya da düşüklüğü insan vücudunun sağlıklı bir şekilde çalışmasını olumsuz etkiler. Anormal tiroid hormon düzeylerinin altında yatan nedeni belirlemek için sıklıkla bir TSH testi yapılır.

TSH Yüksekliği Nedir?

TSH düzeyinin ideal seviyede olup olmadığını öğrenmek için yapılan TSH testleri ile tiroit bezlerinin düzgün çalışıp çalışmadığı ve vücut için gerekli olan tiroiti üretme düzeyi kontrol edilir. Yapılan kan testleri sonucu ortaya çıkan Tiroit Uyarıcı Hormon (TSH) yüksekliği tiroid bezinin vücudun ihtiyacı olan miktardan daha az çalıştığını gösterir. Tiroit bezinin az çalışması vücudun genelinde olumsuz sonuçlara yol açar ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. TSH yüksekliği ve tıp alanında Hipotiroidi olarak adlandırılan bu durum tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

TSH Yüksekliği (Hipotiriodi) Belirtileri Nelerdir?

TSH yüksekliğinin vücutta gözle görülür bir şekilde kendini ele verebilecek birçok belirtisi bulunur. Bunlar; gün içinde halsizlik, soğuğa karşı vücut duyarlılığın artması, sesin kısık bir şekilde çıkmaya başlaması, stres seviyesinde artış, ağrılı geçirilen adet dönemleri, uykuya dalmakta zorlanma, hafıza kapasitesinde zayıflık, çeşitli eklem ağrıları, sık bir şekilde solunum yolları enfeksiyonları geçirme ve idrar yollarında enfeksiyon olarak sıralanabilir.

TSH Düşüklüğü Nedir?

Yapılan kan testleri sonucunda kişinin T3 ve T4 hormonlarının yüksek olması ve TSH seviyesinin ideal düzeyden düşük olması kişinin tiroit bezlerinin vücudun ihtiyacı olan seviyenin çok üstünde çalıştığını gösterir. Tiroit bezlerinin aşırı çalışması vücut metabolizmasının aşırı aktif olması gibi olumsuz sonuçlar doğurur. TSH düşüklüğü tıp alanında Hipertiroidi olarak adlandırılır ve TSH yüksekliği gibi Hipertiroidinin de tedavisi edilmesi gerekir.

TSH Düşüklüğü (Hipertiroidi) Belirtileri Nelerdir?

Vücutta bulunan tiroit bezlerinin aşırı çalışması genel olarak vücut sistemlerinin işleyişini olumsuz etkiler. TSH düşüklüğünün belirtileri de tıpkı TSH yüksekliğinin belirtileri gibi dikkatli bakıldığında vücutta kendini gösterir. TSH düşüklüğü belirtileri; kısa sürede hızlı bir şekilde kilo kaybetme, spor gibi aktiviteler haricinde normalde olduğundan daha fazla terleme, kalpte çarpıntılar, bağırsak hareketlerinde ishal ile birlikte kendini açığa vuran artış,  saçlarda meydana gelen seyrekleşme ve dökülme, adet dönemlerinde bozulma ve aşırı susama olarak sıralanabilir.

TSH Yüksekliği ve Düşüklüğü Tanısı Nasıl Konur?

TSH yüksekliği ya da düşüklüğü doktorunuzun yapacağı bir kan testi ile kolayca açığa çıkarılabilir. İdeal olarak belirlenen TSH seviyesi litre başına 0.4 ile 4.0 milimetrelik birimler ile ifade edilir. Eğer tiriotlerinizdeki herhangi bir bozukluk için tedavi görüyorsanız bu ideal değer litre başına 0.5 ile 3.0 milimetrelik birimler ile ifade edilir.  TSH seviyeniz hakkında şüphelere sahipseniz alandaki uzman bir doktora başvurabilir ve TSH testi yaptırabilirsiniz. Sonuçlara bağlı olarak, doktorunuz teşhisi doğrulamak için ek testler yapmak isteyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top