Close

Tiroid hastalığının hamileliğe etkileri

Tiroid hamileliği etkiler mi?

Tiroid hastalığı özellikle kadınlarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hamilelikte hormonların değişmesiyle birlikte hastalıklara olan etkileri de değişmektedir. Peki, tiroid hastalığı bebeği etkileyecek midir? İşte tiroidin hamileliğe etkileri…

Tiroid, insan vücudu üzerinde çok etkilidir. Boynun ön kısmında yer alan tiroid bezi hormonların yapımını da sağlar. Daha çok kadınlarda meydana gelen tiroid rahatsızlığı ayrıca toplumda en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Tiroid hastalığına sahip kadınların en büyük korkularından birisi de hastalığın bebeğe etki edip etmeyeceğidir.

Tiroid hastalığının hamileliğe etkisi

Tiroid bezinde üretilen tiroid hormonu bebeğin anne karnındaki gelişimi, büyümesi ve zihinsel ve bedensel gelişimlerinde oldukça etkilidir. Tiroid bezinin bozulması, radyasyon, iyot eksikliği, yaşlanma veya genetik kalıtımsal sebepler sonucunda meydana gelir. Eğer tiroid bezi fonksiyonlarını yerine getirmiyorsa mutlaka bir doktora görünüp hemen tedavi sürecine başlamalısınız.

Öncelikle tiroid bezi az çalışan kadınlar hamile kalmakta zorlanabilir. Eğer hamile kalırlarsa da düşük ihtimalleri oldukça yüksektir. Bu yüzden eğer tiroide bağlı bir rahatsızlığa sahipseniz hamilelik esnasında çok dikkatli olmalısınız.

Hamile olduğunuz zaman ilk ayda TSH ve tiroid hormonlarınıza bakılarak eğer gerekirse ilaç dozunuzun arttırılması gerekebilir. Eğer gebelik öncesinde tiroid hastalığına sahip olduysanız ve haberiniz olmadıysa gebeliğin ilk ayında yapılacak olan TSH’ye bakılarak rahatsızlığa sahip olup olmadığınıza bakılabilir.

Tiroid rahatsızlığı olan kadınlarda tansiyon yüksekliği, düşük riski, erken doğum riski vardır. Bunun dışında ilerleyen dönemlerinde bebekte tiroid rahatsızlığının sebep olduğu guatr hastalığı meydana gelebilir. Ayrıca tiroid hastalığı sonucunda bebekte zekâ geriliği gibi sorunlar meydana gelebilir. Tiroid hormonu özellikle anne karnındaki bebeğin gelişimini etkilemektedir. Bu sebeple muhakkak hamilelik öncesi ve hamilelik esnasında THS kontrol edilerek tiroid hormonu kontrol altına alınmalıdır. Bu sayede anne karnındaki bebek rahatsızlıktan en az ihtimalle etkilenir. Ayrıca muhakkak tiroid rahatsızlığına verilen ilaçlar düzenli ve zamanında alınmalıdır. Eğer bebeğe zarar gelmemesi açısından fazla fazla ilaç tüketilmeye kalkılırsa bebek oldukça fazla etkilenir ve zarar görür.

Tiroid belirtileri

Tiroid hastalığının en büyük belirtisi, aşırı kilo alıp kilo verememek durumudur. Ayrıca boyunda oluşan şişlik ve ağrı da tiroidin sebep olduğu guatr rahatsızlığının habercisidir.

Aşırı terleme durumu, ellerin titremesi, saç dökülmesi, kabızlık, tansiyon yükselmesi, kas güçsüzlüğü ve ağrı, kansızlık, ciltte kalınlaşma, adet döneminde oluşan dengesizlik, vücutta oluşan ödem, kaş ve kirpik dökülmesi, stres ve panik atak durumu ve kısırlık tiroid hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top