Close

Terlemeyi önlemek mümkün mü?

Aşırı terlemenin tedavisi

Terlemek yaz kış fark etmeksizin vücudumuzun gösterdiği en doğal tepkilerdendir. Terleme yoluyla vücut ısısı dengelenerek tuz ve su gibi  maddeler vücuttan uzaklaştırılır. Fakat aşırı terleme sorunundan muzdarip olanlar bu soruna farklı yöntemlere başvurarak çözüm getirmeye uğraşırlar. Çünkü aşırı terleme kötü kokuya neden olması nedeniyle kişiyi toplum içinde sıkıntılı bir duruma sokmaktadır.

Terleme her ne kadar vücudumuzun en doğal mekanizmalarından olsa da bazı insanlar bu eylemin önüne geçebilmeyi isterler. Aşırı terleme sorunu olan bu bireyler çeşitli bitkisel ve medikal yöntemlerle bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışırlar. Her ne kadar önemsiz bir problem gibi dursa da aşırı terleme kişileri fiziksel ve ruhsal açıdan rahatsız edebilmektedir. Bu nedenden dolayı bu problem basit bir sorun olarak görülmemelidir.

Terleme mekanizması ve aşırı terlemenin olası nedenleri

Terleme vücut ısısını dengelemek için gerekli bir faaliyettir. Bu yolla vücut ısısı sabit tutularak fazla su ve tuz ter yoluyla dışarı atılır. Fakat bazı kişilerde ter bezleri fazla çalışarak rahatsız edici bir biçimde aşırı terlemeye neden olurlar. Bu aşırı terleme durumunun görülmesinin altında yatan birçok farklı neden olabilir. Bunlar arasında şunlar sıralanabilir:

  • Sempatik sistemin çok çalışması
  • Tiroid bezinin fazla çalışması
  • Obezite
  • Şeker hastalığı
  • Menopoz
  • Kullanılan bazı ilaçlar:antidepresan ve ağrı kesiciler gibi
  • AIDS
  • Virüs ve bakteri yoluyla bulaşan hastalıklar:grip ve verem gibi
  • Bazı kanser türleri

Bu olası nedenlerden hangisinin aşırı terlemeye neden olduğu ayrıntılı tetkik sonrasında anlaşılarak gerekli tedavi uygulanabilir.

Aşırı terleme için bitkisel çözümler

Aşırı terlemeden bitkisel çözümleri kullanarak kurtulmak mümkündür. Medikal tedaviye göre daha kolay ve maliyet bakımından daha ucuzdur. Bunun için elma sirkesi ve limon suyu gibi maddeleri sorunlu bölgeye uygulayıp belli bir süre sonra suyla yıkamak işe yarayabilir. Hindistancevizi yağı yahut lavanta yağı gibi güzel kokulu yağlar da terlemenin olduğu alanda kullanılabilir.Ayrıca deniz tuzuyla banyo yapıp ardından aşırı terlemenin görüldüğü bölgelere pudra uygulanabilir. Diğer bir yöntem ise domates suyu ve adaçayı gibi terlemeyi önleyen içecekleri sıklıkla tüketmektir. En önemlisi ise bol bol su içip atıkların idrar yoluyla dışarı atımını sağlamaktır.

Aşırı terlemede medikal tanı ve tedavi yöntemleri

Aşırı terlemenin teşhisi için iç hastalıkları doktoruna görünmek gereklidir. Çünkü uzman doktor terlemenin altında yatan bir sebep olup olmadığına tahliller yoluyla karar verebilir. Eğer altta yatan bir sebep yoksa terleme önleyici çeşitli tedavi yollarına başvurulur. Öncelikle olarak betabloker ilaçlar ya da çeşitli kremler önerilebilir. Eğer başarısız olunursa botoks işlemi uzman bir dermatolog tarafından uygulanabilir. Botoks işlemi ince iğneler kullanılarak aşırı terleme olan bölgeye enjeksiyon yoluyla tatbik edilir ve bir seneye kadar etkili olabilen bir yöntemdir. Ayrıca durumu fazla ağır olmayan vakalarda iontoforez yöntemi de uygulanabilir. Bu metotda  el ve ayaklar suyun içindeyken az miktarda elektrik akımı uygulanarak terlemenin azalması hedeflenir. Bu yöntem sıklıkla tekrar edilmesi gerektiğinden botoksa göre dezavantajlıdır. Son olarak aşırı terlemenin ciddi durumda görüldüğü kişilerde ameliyata başvurmak gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top