Close

Bebeklerde öksürüğün nedenleri ve tedavisi

bebeklerde-oksuruk-neden-olur-nasil-gecer

Bebeklerde öksürük sıklıkla görünen, çoğu durumda ciddi sebepleri olmayan rahatsızlıklardan biridir. Öksürük, vücudun boğaz ve göğüs bölgesindeki hava yollarını temizleyip korumak için gösterdiği sağlıklı ve önemli bir anatomik tepkidir. Boğazdaki, akciğerdeki ve soluk borusundaki sinir uçları hava yollarındaki tahribatı algılar. Bu tahribat algısı havanın solunum yollarından zorlanarak geçtiğinin anlaşılmasıyla ilgilidir.

Bebeklerde öksürüğün olası nedenleri

Solunum yolu rahatsızlıkları

Üşütme, nezle ve zatürre gibi virüslerden kaynaklanan solunum yolu hastalıkları öksürüğe sebep olabilir.

Mukus yutumu

Bebekler farkında olmadan çok miktarda mukus yutarlar. Eğer fazla miktarda mukus salgılanırsa bu sıvı boğazda birikerek öksürüğü tetikleyebilir.

Alerji ve tahriş edici ürünler

Bebeğin herhangi bir şeye alerjisi varsa (bahar alerjisi gibi) öksürüğün nedeni olabilir. Ya da bebek küçük bir şey yutmuş ve boğazına takılmış olabilir. Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmiş, böcek ilacı ya da parfüm gibi şeyler kullanılmışsa geçici irritasyon yaşamış olması da öksürüğün nedenlerinden olabilir. Ayrıca kedi, köpek kılı ve toz zerrecikleri de tetikleyici olabilmektedir.

Bronşit

Bebeklerde öksürük daha yoğun hissedilebilir, aynı anda bebeğin nefes alış verişleri de hırıltılı olmaktadır.

Öksürüğün sesi de çok şey anlatıyor

Enfeksiyonun yerleştiği bölge öksürüğün sesini belirler. Kuş palazının neden olduğu öksürüğün sesi bir köpek ya da bir fokun bağırışına benzemektedir. Sabahları duyduğunuz daha derin ve rahatsız edici öksürüğün sesi ise soluk borusu ya da bronşlar gibi daha büyük hava yollarındaki rahatsızlıklar yüzünden olabilir. Üşütme durumunda bebek hastalığın ateş ve halsizlik gibi etkilerinden kurtulduğu zaman bile kuru ve sulu öksürük duyulmaya devam edebilir.

Doktora gidilmesi gereken durumlar;

  • Bebek 3 aydan küçük, nefes alış verişi çok hızlı ve zorlu, iştahsız ve ateşi de 38 derecenin üzerindeyken öksürüyorsa,
  • Herhangi bir durumda öksürük bebeğin nefes alışverişini zorluyorsa,
  • Öksürük, yorucu, sürekli ve hırıltılıysa,
  • Bebek öksürürken zorlanıyor, dudakları morarıyorsa,
  • Ani öksürük ve yüksek ateş durumlarında,
  • Çocuk bir şey yedikten ya da yuttuktan sonra öksürdüyse acilen doktora gidilmesi gereken durumlardandır.

Bebeklerde öksürük tedavileri

Doktora başvurmadan hareket etmemeniz önceliğiniz olmalı. Doktorun verdiği ilaçlar dışında reçetesiz ilaç kullanmayın. Doktorun önerileriyle birlikte yapabilecekleriniz ise şöyle; bol sıvı ile bebeğin solunum yolunun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Odanın nemli ve temiz olması, tozlardan arınması ve yabancı kokuların uzak tutulması bebeğinize yardımcı olacaktır. Yatmadan önce sıcak bir duş alınarak solunum yolları rahatlatılabilir. Bir de yatağın eğimini baş yukarıda kalacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Fakat bunu kesinlikle yastıkla yapmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top