Close

Yeni doğan bebeklerde aşının önemi nedir?

bebeklerde-asinin-onemi-nedir

İnsanlığın başlangıcından bu yana en çok önem verilen şeylerden biri sağlık olmuştur. Sağlık elden gittikten sonra insanın kendisini toparlaması çok zor olabilmektedir. İşte bu nedenle insanlar geçmişten günümüze kadar her vakit hastalıklara karşı savaşmıştır. Hastalıklara karşı bir çok çözüm bulmaya çalışmıştır. Bu çözümlerden birisi de aşıdır. İnsanlar hastalıklarla doğduğu vakitten öleceği güne kadar karşılaşacaktır. Bu sürecin başlangıcı bebeklerden başlamaktadır. Bir bebek doğduğu vakit hastalıklara karşı çok savunmasız doğmaktadır. Bu nedenle bebeklerin günümüz dünyasında hastalıklara karşı dayanıklı olması adına bazı aşılar kullanılmaktadır. Bu nedenle bebeklerde aşının öneminı anlamamız çok önemlidir.

Bebeklerde aşının önemi

Bebeklerde hastalıklara karşı iki önemli savunma, anne sütü ve aşıdır. Yeni doğmuş bebekler, annelerinden aldıkları antikorlarla bazı hastalıklara karşı direnç gösterirler, fakat hastalıklara karşı olan bu koruma geçici bir süre içindir. Ayrıca yeni doğmuş bebekler, boğmaca gibi bazı hastalıklara karşı, anneden geçen antikorlara sahip değildirler. Eğer bebekler aşılanmazsa ve hastalığa yakalanırlar ise vücutları bu hastalıklara karşı direnç gösterecek kadar güçlü olmayabilir. Bu gibi durumlar aşıların olmadığı vakitlerde yani geçmişte oldukça fazla yaygındı. Aşılar bulunmadan önce bir çok bebek, günümüzde bulunan bir çok hastalığa yakalanmakta ve ne yazık ki ölmekteydi.

Aşı nedir?

İnsan  ve hayvanlarda hastalık yapabilen virus, bakteri gibi mikropların hastalık yapma özelliklerinin alınarak sağlıklı bireylere verilmesi için geliştirilen biyolojik maddelere aşı denilmektedir.

Aşıların çalışma prensibi doğal hastalığa benzemektedir. Her ikiside bağışıklık sistemini uyarır, vücuda girmiş olan mikrobu tanır ve hafıza oluşturur. Eğer daha sonra aynı mikrop aşılanmış bireyin vücudana sızarsa, oluşturulan hafıza sayesinde bağışıklık sistemi mikrobu tanır ve  mikrobun hastalık oluşturmasına imkan vermeden onu yok eder. Hastalığı geçirme ve aşılanma arasındaki fark, aşılanma sayesinde hastalığın yaşanmaması ya da hafif bir şekilde atlatılmasıdır.

Aşılar sayesinde günümüzde hepatit A, hepatit B, suçiçeği, kızamık, kabakulak, boğmaca, çocuk felci ve tetanoz gibi hastalıklar önlenebilmektedir.

Aşıların düzgün bir şekilde etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarla yapılması şarttır. Ayrıca aşıların hastalık etkisini göstermeden önce yapılması önemlidir. Bebekler için yapılacak olan aşılar için doktorunuza başvurunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top