Close

Bebekler hangi ayda nasıl yatırılmalı?

bebekleri-yatirma-sekilleri

Bebekler, büyüme ve gelişmenin en başında ve en çok ihtiyaç duyanlardır. Büyümek için beslenme ile birlikte en önemli konu kaliteli uyku uyumalarıdır ki büyüme hormonu salgılayabilsinler. Doğdukları andan itibaren günde ortalama 18 saat kadar uykuya ihtiyaç duyarlar. Uykularını kaliteli hale getirebilmek için pek çok detaya dikkat edilmelidir; odanın sıcaklığı, yatağın uygunluğu, giysileri ve uyku pozisyonu. Bebekler için belki de en önemli nokta uyku pozisyonlarıdır. Peki, bebekler hangi ayda nasıl yatırılmalıdır?

Bebeklerde uyku pozisyonunun önemi

Yenidoğan bebekler çok fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Büyümeye başladıklarında zamanla azalır. Peki en çok uykuya ihtiyaçları olduğu zamanda nasıl uyumalılar? Öncelikle ortamın doğruluğundan emin olunmalı. 1 yaşına kadar yastık kullanımı olmayacağından, yatağın baş kısmını birkaç santim yükseltmek için altından çarşaf veya battaniye gibi şeylerle desteklemek gerekir. Boyun ve omurganın sağlıklı bir pozisyonda bulunması için başın vücuttan yüksekte olması sağlanmalıdır. Bunun dışında en büyük sorun bebeklerin kusma problemleridir ki uyku halindeki bebeklerin kusmaları tehlikeli bir durumdur. Hiçbir pozisyon bebeklerin kusmalarını engelleyemez ama kusmaları halinde nefes alma sorunu yaşamamaları için pozisyonlarına dikkat edilmelidir.

Gaz problemi olan bebekler yüzüstü yatma eğiliminde olabilirler ancak bu pozisyon bebeğin uyuması için çok uygun değildir. Gün içerisinde veya uyukuya geçişte bebek yüzüstü yatırılıp sırtı sıvazlanarak rahatlatılabilir sonrasında sırtüstü ve yan pozisyonlarda uyuması sağlanmalıdır.

Uyku pozisyonları

Sırt üstü pozisyonu, yenidoğanlar için kusmuklarının geri tepmesi ve nefes problemi yaşamalarına sebep olabilir bu pozisyondaki bebeklerin çok sık kontrol edilmeleri gerekir. Yine de yüz üstü pozisyonundan daha sağlıklı bir tercihtir. Yüz üstü pozisyonu, bebeklerin midelerine ve ciğerlerine baskı oluşturabilir. Bu da hem kusma hem de nefes problemine yol açacaktır. Uyku esnasında tercih edilmemelidir, fakat uykuya geçiş için gaz problemi olan bebeklerde sırtını da sıvazlamayla birlikte kullanılabilir ve uykuya dalma da yardımcı olacaktır. Yan yatma, yalnızca sırt üstü yatırılan bebeklerde kafa arkasında düzleşme görülebilmektedir bu sebeple yan pozisyonlarında düzenli olarak uygulanması gerekir. Yan yatma pozisyonu battaniye ve yatıklarla desteklenmelidir ki bebek yüz üstü düşmesin. Yan yatma pozisyonu kafa yapısı kadar nefes için de en uygun pozisyondur. Bebek kussa bile rahat nefes almaya devam edecektir.

Bebekler hangi ayda nasıl uyumalı?

Bebekler 4. aya kadar gece-gündüz ayrımı yapamadıklarından her an uyuma ve her an uyanma eğilimdedirler. Yenidoğan bebeklerin sürekli beslenme ihtiyacıda uyanmalarına sebebiyet vermektedir. Gece uyku düzeni, 4. aydan sonra oluşmaya başlayacaktır. Bebekler, 1 yaşına gelip yastık kullanmaya başlayana ve kendi kendilerine dönebilmelerine kadar sık kontroller altında uyumalıdırlar. Kafatası gelişimi henüz tamamlanmadığından yumuşak bir yapıda olan bebeklerin, düzgün bir gelişim göstermeleri için tek pozisyonda uyumalarından kaçınılmalıdır. Yenidoğanlar her emzirmenin ardından farklı bir pozisyonda yatırılarak tek düzelikten kaçınılmalıdır. Yan pozisyonda yatırılan bebeklerin yanlarında yastık veya battaniye gibi destekler bulunmalıdır. Yenidoğanlar sık sık emzirildikleri ve uyandıkları için pozisyon kontrollerini sağlamak kolay olabilir. 4. aydan itibaren gece uykusu düzenine alışılmaya başlanmalıdır. Bu durum bebeklerin artık uzun period uyumaları anlamına gelir. Yine sırt üstü ve yan pozisyonların tercihi sağlıklı olacaktır ama sık sık kontrol sağlanmalı ve hatta pozisyon değişikliği yapılmalıdır.

1 yaşından itibaren ise yastık kullanımı başlayacağından ve bebek kendi başına dönebileceğinden sık kontrollere ihtiyaç kalmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top