İçindekiler
Emziren annelerin beslenmesinde dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Anne sütünün beslenmeyle ilişkisi
Anne sütü, bebeğin gelişimi için D vitamini haricinde tüm besin kaynaklarını bebeğinize sağlamış oluyor. Fakat anne vücudunun, emzirme sürecinde ürettiği süt her defasında aynı oranda ve kalitede besin içermiyor. Emzirmenin ilk günlerinde anne sütü, bebeğin su ihtiyacına yönelik daha sıvı kıvamda olurken ilerleyen günlerde süt daha koyu kıvama gelerek daha çok yağ ve besleyici mineraller içerir. Anne sütü içerisindeki besinleri, genel olarak 2 gruba ayırabiliriz. Birinci grupta annenin günlük besin alımına bağlı besinler olan B1, B2, B6, B12, A, D, iyot gibi deniz ürünlerinden sebze ve meyvelerden sağlayabileceğiniz vitamin ve minerallerdir., ikinci grupta annenin besin alımından ve sağlık durumundan bağımsız olarak iletilen kalsiyum, folat, demir, bakır, çinko gibi süt ürünleri ve bazı meyve ve sebzelerden karşılayabileceğiniz besinlerdir. Bu besinler, anne vücuduna yeterli miktarda alınmazsa kemiklerde ve dokularda depo edilmiş kendi mineralleriniz anne sütüne katılır. Bu yüzden yeterli tükettiğinizden emin olmalısınız. Sonuç olarak birinci grup besinleri yeterli miktarda almanız hem siz hem de bebeğiniz için önem taşırken, ikinci grup besinler sizin için çok daha önem taşır.
Hem bebeğiniz hem sizin için ihtiyacınız olan enerji
Emziren annelerin, normal zamana göre yaklaşık 300 kalori daha fazla enerjiye ihtiyaçları vardır. Hormonal değişimler de iştahı arttırabileceği için annelerin sağlıklı yolu tercih etmeleri hem kendilerine hem bebeklere büyük yarar sağlayacak. Fakat özellikle emzirmenin ilk aylarında yetersiz kalori alımı, annenin enerjisini düşürürken, bebeğe yeterli besin kaynağı sağlanmasını engeller. Emzirmenin 3-6 ayları arasında anne vücudu diğer zamanlara göre çok hızlı yağ yakma kapasitesine sahip olacaktır. Bu yüzden annelerin ideal kilolarına ulaşmak için acele etmemelerinde fayda var.
Alkol, kafein ve sigara tüketimi ne kadar masum?
Bebek vücudu, yetişkinlere kıyasla kafein ve alkolü çok daha yavaş sindirir, Sonuçta bebeğin hücrelerinde daha uzun süre kalmasına sebep olur. Sigara içerisindeki kimyasal maddeler de ne yazık ki bebeğin vücuduna iletiliyor. Dikkat etmekte fayda var.