Close

Hamilelikte aşırı kilo alımını önlemenize yardımcı öneriler

hamilelikte-nasil-beslenilir

Hamilelik döneminde aşırı kilo alımı, her anne adayının çekindiği ve dikkat etmesi gereken bir durumdur. Gebelik döneminde aşermeden dolayı ya da yanlış beslenmeden dolayı alınan gereğinden fazla kilolar ileriki zamanlarda sizin için vermesi zor bir hale gelebilir. Bunu önlemek için yazımıza gir göz atın.

 Hamilelikte kilo alımı

Hamilelik döneminde, kilo almak elbette çok doğaldır. Bebeğinizin kendi ağırlığını ve amniyon sıvısının da ağırlığını düşünecek olursanız yaklaşık 10 ile 17 kilo almanız normaldir. Elbette her hamilelikte alınan kilolar, bebeğinizin cinsiyetine, sizin beslenme şeklinize, bebeğinizin büyüklüğüne, bir veya birden fazla bebeği dünyaya getireceğinize göre değişiklikler gösterir. Aldığınız kiloları emzirme döneminde ve daha sonrasında yavaş yavaş ve dengeli beslenerek verebilirsiniz. Ayrıca doğumu normal doğum ya da sezaryen olarak yapacak olmanız da doğumdan sonraki kilonuzu etkileyecektir.

Hamilelikte aşırı kilo alımının önüne nasıl geçilir

  • Beslenmenize dikkat edin. Doktorunuzun beslenme önerilerine dikkat ederek öğünlerinizi seçin. 3 beyazdan, kızartmalardan, fast food’lardan, yapay tatlandırıcılardan uzak durun. Organik beslenmeye dikkat edip ev yemeklerini tercih edin. Az ve sık yemeye kendinizi alıştırın.
  • Sporu ihmal etmeyin. Hamilelikte, sporu bırakmak yanlış bir düşüncedir. Tabi ki hamile olduğunuz için ağır tempolu sporlar yapmamalısınız fakat hamileler için plates kurslarına katılabilir ya da açık havada yürüyüşler
  • Su tüketimini ihmal etmeyin. Hamile olan/olmayan, kadın/erkek herkes günde en az 2,5 litre su tüketmelidir. Özellikle hamilelik döneminiz yaz aylarına denk geliyorsa ve çok fazla ödeminiz olup vücudunuz şişiyorsa sık sık su için. Bu sizin idrara çıkmanızı sıklaştırsa da metabolizmanızın çalışmasını sağlayacaktır.
  • Tatlı yerine meyve tercih edin. Canınız sık sık tatlı istiyor olabilir fakat hemen şerbetli ve bol çikolatalı tatlılara yönelmektense karpuz, çilek, kırmızı elma gibi meyvelerle tatlı isteğinizi dindirmeye çalışın.
  • Ekmek tüketiminize dikkat edin. Ekmeği azaltarak beyaz ekmek yerime mutlaka tam buğday ekmeğini tercih etmelisiniz. Tam buğday ekmek, ihtiyacınız olan besin değerlerini karşılarken sizin uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olacaktır.
  • Fazla kilolu iseniz, hamile kalmadan önce doktorunuza başvurun. Planlı olarak hamile kalmayı düşünüyorsanız ve fazla kilolarınız varsa bu durumda doktorunuzla görüşün. Çünkü hamilelikten sonra daha da kilo alacağınızdan ideal kilonuza inmeniz zor olabilir ve fazla kiloluyken gebelik yaşamak hem bebek hem sizin için sağlık sorunlarına neden olabilir. İdeal kilonuza yaklaşıp ondan sonra hamile kalmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.
  • Uyku düzeninize dikkat edin. Uyku düzensizliği yaşadığınızda kilo alımınız artar, gece acıkmalarınız başlar. Az uyumak da çok uyumak da metabolizmanızı etkilediği için günde 8 saatten fazla ya da çok uyumamaya özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top