Close

Bebeklerdeki Sekizinci Ay

Bebeklerdeki Sekizinci Ay

Bebeklerdeki Sekizinci Ay

Bebekler doğdukları andan itibaren onlarla yakından ilgilenmek ve onların ihtiyaçlarını iyi bir şekilde karşılamak çok önemlidir. Bu yazıda 8 aylık bir bebeğin gelişiminden, kilosundan, boyundan, nasıl beslenmesi gerektiğinden ve daha birçok şeyden bahsedilecektir.

8 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

Bu dönemde büyüme hızı biraz daha yavaşlayabilir. Genelde ailelerin akıllarına birkaç şey takılır: Peki 8 aylık bebek kaç kilo olmalı? Ya da 8 aylık bebeğimin boyu kaç olmalı? Kesin bir bilgi olmamakla birlikte yaklaşık olarak 8 aylık bir kız bebeğin boyu 69 santimetre ve kilosu da 8 kilogram civarlarındadır. 8 aylık bir erkek bebeğin boyu yaklaşık 71 santimetre ve kilosu da 8,8 kilogramdır.

8 Aylık Bebek Neler Yapabilir
8 Aylık Bebek Neler Yapabilir

8 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Sekizinci ayındaki bir bebeğin genel olarak yaptıkları şu şekilde özetlenebilir: Bazıları bunu daha önceden başarmış olsa da 8 aylık bir bebek artık dik bir şekilde kendi kendine oturabilir. Yatıyorsa da kendi kendine oturur pozisyona geçebilecek gücü bu ayda kazanır. Otururken kendi etrafında dönebilir. Bu ayda bebekler yavaş yavaş emeklemeye başlarlar ama bebeğiniz emeklemeye başlamadıysa telaşa kapılmayın, her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Oturur pozisyondayken bir yerlerden tutunarak ayağa kalkıp bir süre de ayakta durabilirler hatta onu koltuk altından tuttuğunuz zaman gitmek istediği yere doğru adım atmaya bile çalışır.  Bebeğiniz atmaya çalıştığı ilk adımları görmek ne kadar heyecan vericidir değil mi? Tabi siz de artık evde bebeğinizin güvenliğini düşünecek adımlar atmalısınız çünkü eşyaları kendine çekip almaya çalışabilir. Aynı zamanda masaların sivri köşelerine çarparak canı yanabilir bu yüzden sivri köşeleri kapatacak köşe koruyucular kullanabilirsiniz. Artık prizler de çok fazla dikkatini çekmeye başlayacaktır bu yüzden açık olan prizlerin üzerini kapakla kapatmak güvenlik açısından gerekli bir önlem olacaktır.

Bu dönemde bebeğiniz sizin için artık bir oyun arkadaşı olmaya başlarlar. Daha önceki aylarda elleriyle bazı nesneleri tutabilir hale gelen bebekler bu ayda kasları daha da kuvvetlendiğinden eşyaları daha sıkı tutabilirler ya da elindeki nesneleri yere bırakabilirler. Bu da artık bebeğinize uygun oyuncaklar alarak onlarla eğlenmesini izleyebileceğiniz anlamına gelir. Bu aylarda bebeklerin ilk dişleri çıkmaya başladığından ellerine aldıkları bütün nesneleri ağızlarına götürebilirler bu sebepten doğru oyuncak seçimi çok önemlidir.

8 Aylık Bebek İçin Oyuncak Seçimi

Bu ayda bebekler renklere ve seslere çok duyarlıdır bu yüzden oyuncak seçimi yaparken renkli ve ses çıkaran tipte oyuncaklar seçebilirsiniz. 8 aylık bir bebek nesneleri tutabildiği için üst üste dizebileceği için renkli küpleri üst üste koyarak kule yapıp daha sonra yıkmaktan çok hoşlanırlar. İlk önce siz yapıp onu da bu oyuna teşvik etmelisiniz. Aynı zamanda bu tarz oyuncaklar renkleri ve şekilleri de öğrenmesine katkı sağlayacaktır. Bu ayda bebeğinizle top oynayabilirsiniz. Toplar da onun el göz koordinasyonunu geliştirici nesnelerdir. Dokunduğunda ses çıkaran oyuncaklar, çıngıraklı oyuncaklar hareket eden oyuncaklar da bu ayda önerilen oyuncaklardır. Bu oyuncakların tümü onların beyin gelişimi açısından çok büyük katkı sağlar, neden sonuç ilişkisi kurmaya yöneltir. Oyuncak konusunda küçük bir hatırlatmamız olacak ki, pille çalışan oyuncakların pil yuvasının tamamen kapalı olduğuna emin olun, bebekler bu ayda her şeyi ağızlarına götürebileceğinden düğme piller boğazlarına kaçabilir.

Sekizinci Ayda Dil Gelişimi
Sekizinci Ayda Dil Gelişimi

Sekizinci Ayda Dil Gelişimi

Sekizinci ay bebekteki gelişimin gözle görülür biçimde arttığı bir aydır. Bebeğin gelişmesi tüm hızıyla devam ederken iletişim yönünde de büyük gelişmeler gözlemlenir. Bu ayda bebeklerin özellikle dil yeteneklerinde çok büyük farklar ortaya çıkar. Bu ayda bebek kendi adı söylendiğinde bunu anlar ve dönüp bakar. En basitinden anne, baba, gel, al gibi anlamlı ilk kelimelerini çok net olmasa da bu ayda söylemeye başlarlar ve artık ağlamak yerine sizinle iletişim kurmaya çalışmayı tercih eder. Bu da sizin için isteklerini daha kolay anlayabileceğiniz yeni bir dönemi beraberinde getirir. Horlama, öksürme gibi etrafta çok sık duyduğu sesleri taklit etmeye çalışır. Konuşma ve anlama yönünden evet ve hayır gibi kelimelerin anlamlarını anlayabilir. Bu süreçte dil gelişimini artırmak için bebekle sürekli diyalog halinde olmalı, onunla birlikte kısa ve anlaşılır cümlelerle konuşmaya dikkat etmelisiniz. İçerisinde resimlerin bulunduğu kitapları resimlerini göstererek beraber okumak da onların dil gelişimine büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra bu dönemde bebeğiniz ona okuduğunuz hikayeleri dikkatle dinlemeye başlayacaktır bu yüzden ona bol bol kitap okunması tavsiye edilir.

Sekizinci Ayda Meydana Gelen Duygusal Gelişimler

Bebeğiniz sekizinci ayına geldiğinde duygusal olarak da birçok gelişme gösterir. Bu aylarda anne, baba, kardeş gibi yakın aile üyelerini çok açık bir şekilde ayırt edebilen bebekler ayrılık kavramının bilincine varırlar ve bu aile bireylerinden ayrıldığında üzülmeye hatta ağlamaya başlarlar. Gece uykudan uyandıklarında yanlarında anneyi görmek isterler. Yabancı insanları ayırt ederler ve onların yanında olmak istemeyebilirler fakat tedirgin olmanıza hiç gerek yok çünkü bu sekizinci ayda görülen çok normal bir tepkidir ve buna “yabancı endişesi” denir. Yine bu ayda bebeklerde korku duygusu açığa çıkmaya başlar. Korktuklarında yüz ifadelerinde çeşitli değişimler meydana gelir ve korku anlarında yakınlarında güvendikleri ve sevdikleri insanların olmasını isterler.

Bebeklerin yüz ifadelerinden duygularını anlamaya başlayabileceğiniz ay da yine sekizinci aydır. Mimiklerinden mutlu ya da mutsuz oldukları kolay bir şekilde anlaşılır. Aynı zamanda karşısındaki kişinin de yüz ifadelerinden yola çıkarak ne demek istediklerini anlayıp ona göre tepki vermeye başlar.

Sekizinci Aydaki Psikolojik Değişimler
Sekizinci Aydaki Psikolojik Değişimler

Sekizinci Aydaki Psikolojik Değişimler

Daha önce de bahsedildiği gibi sekizinci ayda bebekte sevdiklerine karşı bir bağlanma ve yabancıları yadırgama, onlardan korkma gibi psikolojik durumlar meydana gelir. Bu bağlılık en çok anneye karşı hissedilir ve çok normal olarak görülür. Bebek bu dönemde annesinden uzak olduğu zamanlarda daha huysuzdur hatta çok şiddetli ağlamalar bile söz konusu olabilir. Bu durum özellikle çalışan anneler ve bebekleri için çok zordur ve bu tip aileler genelde çocuk bakıcılarından yardım alırlar. Bakıcıların da bebeklerin psikolojisi üzerinde büyük önemi vardır çünkü onların aileye en çok ihtiyaç duydukları zamanda aile dışından biri ile zaman geçirmek zorunda kalırlar. Bu durumda bebeklerdeki psikolojik sorunları en aza indirmek için iyi eğitim almış hatta mümkünse pedagojik formasyonu olan bakıcılar tercih edilmelidir. Eğitimli bakıcılar aile ve çocuk arasındaki ilişkide önemli bir yere sahiptir. Bebeğin aileden uzak kaldığı bu süreçte ihtiyacı olan sevgiyi ve ilgiyi ona vermesi şarttır.

Sekiz Aylık Bebeklerdeki Sosyal Gelişim

8 aylık bebekler artık hareketlenmeye başladığından etrafı keşfetmekten de çok hoşlanırlar. Yüz ifadelerini anlamaya başlarlar ve beden dilini kullanarak da ne istediklerini dile getirmeye çalışırlar. Kollarını yukarı doğru uzatarak kucağa alınma isteklerini belirtmeye başlarlar. Bu dönemdeki bebekler çocukları ve yetişkinleri ayırt ederler ve çocuklara karşı daha ilgililerdir. Bunun yanında bazı yüzler artık onlar için tanıdıktır ve yabancı yüzlerden uzak durmak isterler.

 

Sekiz Aylık Bebeklerde Beslenme

Gelin biraz da “sekiz aylık bebek ne yer ve sekiz aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalı ” bunu konuşalım. Bebek altıncı aya kadar yalnız anne sütü ile beslenmelidir. Daha sonra ek besinlerle takviye verilebilir. Sekizinci aya gelmiş olan bebekler tuz içermeyen ve sağlıklı birçok besin türünü tüketebilir. Ek gıdaya ilk geçildiğinde daha sıvı besinler tercih edilmeli iken sekizinci ayda yavaş yavaş daha kıvamlı besinlerin tercih edilmesi onların çene gelişimini de destekler. Özellikle yeni diş çıkarmaya başlayan bebeklerde parmak gıdalar diye adlandırılan ve bebeğin kendi eliyle tutup yiyebileceği meyve ve sebzelere geçiş yapılması da hem bebeğin sağlığı açısından hem de ağız gelişimi açısından çok önemlidir. Peki hangi besinler parmak gıda olabilir?

İyi pişmiş olmak şartıyla brokoli ya da karnabahar gibi sebzeler, yeterince olgunlaşmış şeftali, karpuz ve kavun gibi meyveler, çok iyi pişmiş et veya tavuk ya da lor peyniri gibi tuzsuz peynirler harika birer parmak gıdadır. Artık bardağı kulpundan tutabildikleri için onlara uygun bir bardak alıp zaman zaman bir şeyleri kendi kendine içmesi için de teşvik edebilirsiniz.

Bu ayda bazı besinler bebekte alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğinden bu konuda dikkatli olunmalıdır. Bebeğin hangi besine alerjisi olduğunu kolayca anlamak için ek besinlere tek tek başlanmalıdır aksi takdirde hepsi bir anda verilirse bebeğin vücudunun neye reaksiyon gösterdiği anlaşılamaz. Yeni yedirmeye başladığınız her ek besinde kusma, ishal gibi rahatsızlıkların olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Bu dönemde evde hazırladığınız sebze püreleri ve sebze çorbaları bebek için çok faydalı olacaktır. İşte evde hazırlayabileceğiniz 8 aylık bebek çorba çeşitleri:

  • Mercimek çorbası: Mercimek, bebeklerdeki zeka gelişimini olumlu yönde etkileyen besinlerden biridir. Aynı zamanda B vitamini, bol miktarda demir, protein fe folik asit barındırır ve antioksidan açısından çok güçlü bir kaynaktır bu da bebeklerdeki bağışıklığın gelişmesi için önemli bir takviyedir. Kırmızı mercimek yeşil mercimeğe göre daha az gaz problemi yapacağından ek gıdaya öncelikle kırmızı mercimek ile başlayabilirsiniz.
  • Tarhana çorbası: Bu dönemdeki bebekler için en güzel ve yararlı çorbalardan biri de tarhana çorbasıdır. A, B1, B2 gibi vitaminleri içeren tarhana çorbası, kemik gelişimine de katkı sağlaması sebebiyle bebekler için harika bir takviye olacaktır.
  • Sebze çorbası: İçinde bulunduğunuz mevsime ait taze sebzelerle hazırlayacağınız sebze çorbaları da bebekler için en sağlıklı tariflerden biri olur. İçerisine patates, havuç, kabak, bezelye, maydanoz gibi faydalı sebzelerden ekleyip piştikten sonra rondodan geçirin.
  • Kıymalı çorbalar: Kırmızı et demir açısından çok önemli bir kaynaktır ve bebeğiniz için eğer devam ediyorsa anne sütüyle birlikte harika bir tamamlayıcı olur. Kıymayı rondodan geçirmemeye onun yerine minik minik hale getirip çorbalarına eklemeye dikkat edin.

Uyku

Gelin hep beraber son olarak da sekiz aylık bir bebekteki uyku düzenine bakalım. Bu ayda bebek geceleri  bir ya da iki kez uyanacak şekilde 10- 12 saat uyuyabilir. Daha önceki aylarda 4 ile 5 saat arası gündüz uykusuna yatan bebekler sekizinci ayda bu süreyi 1,5 ile 2 saat arasına düşürecektir. Eğer bebeğiniz diş çıkarıyorsa bu dönem onlar için zor olabilir hatta diş çıkarmaları uyku düzenlerini bile etkileyebilir. Tabi bu her bebek için farklılık gösterir bu yüzden ebeveynler kendi bebekleri ile diğer bebekler arasında bir karşılaştırma yaparak telaşa kapılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top