Close

Bebeklerin Uyku Düzeni

 

Uyku, insan sağlığı için en önemli fizyolojik ihtiyaçlardandır. Yemek yemek kadar önemli bir yere sahiptir. Sadece uyumak değil, yeteri kadar uyumak gerekir. İnsanlar yaş, cinsiyet, coğrafya, çalışma koşulları vb. özelliklere bağlı olarak farklı sürelerde uykuya ihtiyaç duyarlar. Bebekler uyurken büyüyüp geliştiğinden, yetişkin insana oranla daha çok uymaları gereklidir. Büyüme hormonu uyurken salgılandığından, bebekler için uyku, beslenmeden sonra en önemli ihtiyaçtır. Yeni doğan bir bebekler ortalama 16 saat uyur. Bu süre boyunca beslenme gibi ihtiyaçlarını gidermek için ortalama 5 kez uyanırlar. Yeteri kadar uyuyamayan bebeklerde, büyüme hormonu yeterli miktarda salgılanamayacağından, bebekte büyüme ve gelişme soruları gözlemlenir. 

Bebeğin uyku düzeninin sağlanmasında, anne ve babanın bilmesi ve uygulaması gereken bazı bazı önemli şeyler vardır. İşte bebeğinizin uyku ihtiyacı için bilinmesi gerekenler:

Bebeğin uykusunun geldiği nasıl anlaşılır?

Bebekten bebeğe farklılık gösterse de, yeni doğan bebekler genellikle ağlayarak uykusunun geldiğini belli ederler. Eğer bebeğiniz sizi emmek istemiyorsa, muhtemelen uykusu gelmiş olabilir. Biraz büyüdüğünde (1-4 ay) ağlamanın yanında mızmızlanma ve göz ovuşturma ile uykusunun geldiğini belli edebilir. Daha kendi kendine uyumasını bilmediğinden, onu iyi bir uyku için hazırlamanız gerekmektedir.

Bebek uykuya nasıl hazırlanır?

  • Yeni doğan bebekler için altının temizlenmesi ve karnının doyurulması onun uyuması için yeterli olur. 
  • Bebeğiniz biraz daha büyüdüğünde altının temizlenmesi ve karnının doyurulması uykuya dalması için yeterli olmayacaktır. Bunun için onu dış dünyadan uzaklaştırarak sakin ve az ışıklı bir ortamda uyutmalısınız. 
  • Oda sıcaklığınız 20-24 derece arasında olmalıdır. Bebeğinize düzenli bir uyku alışkanlığı kazandırmak için uyuma saatleri belirlemelisiniz. 
  • Gece sık sık altını değiştirmek onun uyku düzenini bozar. 
  • Ayrıca bebeğinize masal ve kitap okumak bunun yanında uyku saati geldiğinde onu yatağın yatırmak bu alışkanlığın kazanılmasında oldukça önemlidir.
  • Bebeğinizin yatakta kendi başına uyumasını istiyorsanız, o daha kucağınızda uyumadan siz onu yatağa koyup bu alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bebeğiniz yatakta ara ara uyanacaktır. Onu kucağa alıp sallamak yerine kısık sesle onunla konuşabilir yatağını hafif hafif sallayabilirsiniz. 
  • Çalışan bir anneyseniz, bebeğiniz sizinle daha fazla zaman geçirmek için geceleri uyanabilir. Bu tür durumlarda bebeğinizi gece kucağınıza almadan, tekrar uykuya dalmasını sağlamalısınız. 
  • 18 aydan sonra bebeğinizin korku ve kabus gibi sebeplerden uykusu bölünebilir. Bu gayet doğal bir durumdur. Bebeğinizle bununla ilgili konuşarak tekrar uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer bebeğinizi yanınızda yatırıyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır:

  • 18. aya kadar bu alışkanlığı bıraktıramazsanız, daha sonrasında bıraktırmak zor olacaktır.
  • Yastıkların ve çarşafın gergin olmasında dikkat edin. 
  • Kalın giysiler giydirmeyin. Sizin sıcaklığınız yeterli olur.
  • Bebeğinizin başının altına yastık koymayın.
  • Bebeğinizi başka bir çocuk ile yan yana yatırmayın. Çocuk gece farketmeden bebeğinize zarar verebilir.
  • Uykunuz ağırsa bebeğinizi yanınızda yatırmayın.

Bebekler Kaç Saat Uyurlar?

Yeni doğan bebekler için 12-16 saat,

2-3 aylık bebekler için 12-14 saat,

3-4 aylık bebekler için gece boyu,

10-12 aylık bebekler için 10-13 saat,

2 yaş için 10-12 saat uyku yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top