Close

Çocuklarda Görülen 2 Yaş Sendromu

 

2 yaş sendromu ‘korkunç ilkler’ olarak da adlandırılır. Birbirinden tatlı miniklerin adeta bir canavara dönüştükleri 2 yaş sendromunda çocuklar oldukça asabi olur. 2 yaşındaki bu bebeklere ne oluyor da isyankar birer çılgına dönüşüyorlar? Bu yaşlarda çocuklarda görülen 2 yaş sendromu olası bir durumdur ve korkmanıza, endişelenmenize hiç gerek yoktur. Geçici bir durum olan 2 yaş sendromunu çocuğunuz sorunsuz atlattığı takdirde eski uysal haline hemen dönecektir.

Çocukların 2 yaşında tüm dünyaya savaş açtığı, sürekli asabi ve isyankar olduğu, her seferinde hayır dediği, kimsenin sözünü dinlemediği, kararsız, dengesiz, olumsuz ve asabi olduğu geçici bir dönemdir. Bu zorlu dönem çocuklarda serkeşlik evresi olarak da nitelendirilir.

2 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar?

Her çocuğun gelişim süreci farklıdır.  Çocukların büyük bir kısmı 2 yaşına geldiklerinde böyle bir dönemden geçerler: bu nedenle bu durum 2 yaş sendromu olarak adlandırılır. 2 yaş sendromu diye adlandırılan sendromun belirtileri çoğunlukla 1,5 yaşında başlar ve 2,5 yaşında da zirveye çıkar.

2 Yaş Sendromu Belirtileri

  • Aniden beliren öfke nöbetleri,
  • Asabiyet ve hırçınlık,
  • Sürekli tatminsiz olma, istenenlere sürekli hayır cevabını verme,
  • Kendi isteklerini yaptırmak için hırçınlaşma, isyankar tavırlar sergileme,
  • İstekleri yapılmadığında ve anlaşılmadığını düşündüğünde yaşanan öfke nöbetleri, dürtüsel tepkiler,
  • Ebebeynlerin ve büyüklerinin sözünü dinlememe, aksine sürekli söylenenlerin tersini yapma,
  • Hiperaktif olma, her yere dokunma isteği, aşırı hareketlilik,
  • Çevresinde kimseyi istememe, her şeyi kendisinin yapmak istemesi,
  • Zaman zaman ağlama krizlerine girme,
  • Kafasını ve ellerini duvarlara vurma, eşyaları parçalama isteği, şiddete eğilim,
  • Etrafındaki tüm insanlara karşı üstünlük kurma çabası.

2 Yaş Sendromu Neden Yaşanır?

2 yaş sendromunda ebeveynlerin anlayışlı olması çok önemlidir. Çocuğunuzun yaşadığı bu durumu şımarıklık olarak değerlendirmemeniz ve nedenlerinden haberdar olmanız tavsiye edilir. Bu dönemde sabırlı ve çocuğunuza karşı şefkatli davranmalısınız.

Çocuğunuz 1,5 – 2,5 yaş aralığında henüz sinir sistemi gelişmemiştir; tam sinir sisteminin gelişme aşamasında bir kısım semptomların olması gayet normaldir. 2 yaşındaki miniklerin sağlıklı bir dengesi yoktur ve kas motor mekanizmaları daha henüz gelişme aşamasındadır.

Çocuğunuzun bu yaş döneminde kafası oldukça karışıktır ve sürekli bir ikilem içerisindedir.

Çocuklar bu yaşlarda günlük yaşadığı durumların etkisi ile sık sık rüyalar görürler ve bu rüyalar zaman zaman korkutucu olur. Ruh hallerine asabiyet olarak yansıyan bu olumsuz durum çocukların duygularını oldukça karışık hale getirir.

Bu yaş dönemlerinde çocukların beyni normal bir insan beyninden çok daha aktif çalışır ve çevresini anlamak için büyük çaba gösterir. Sürekli soruları, bitmek bilmeyen bu merak duygusu bu nedenle oluşur.

Bu dönemlerde çocukların ben duygusu gelişim aşamasında olduğu için kendisi ile alakalı her şeyi sizlere anlatmak ister ve sürekli konuşur.

Çocuklar bu yaş aralıklarında bağımsız olmak isterler, bağımsızlıkları artar bu nedenle sizden ayrı olmak isterler.

Çocukların gelişimlerine bağlı bu nedenlerle 2 yaş sendromu yaşanır. Bu dönemde çocukları anlamak, neden kaynaklandığını bilmek, çocuklara ılımlı davranmak oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top