Close

Bel fıtığını anlamanın yolları

Bel ağrıları şikâyeti pek çok hastalığın belirtisi olabilir. İnsanların yaşam standardını düşüren bu rahatsızlık bazen de bel fıtığı işareti olarak görülebilir. Ancak bel fıtığı belirtisi olan bel ağrılarının diğer bel ağrılarından ayıran özellikler bulunur.

Bel fıtığı nasıl anlaşılır?

Bel ağrıları en yaygın görülen şikâyetler arasındadır. Bu şikâyetin pek çok nedeni bulunmakla beraber bazen bel fıtığı belirtisi olabilir. Bel fıtığı vücudun ağırlık merkezi olan omurga bölgesinde görülen bir rahatsızlıktır. Rahatsızlık omurgada koruyucu kısım denilen bölgede gerçekleşen yırtılma sonucu meydana gelir. Yırtılma ile çekirdek arkaya doğru fıtıklaşır ve sinirlerin çalışmasını engeller. Bu durumun sonucunda bel ağrıları, uyuşukluk, bacak ağrıları gibi sorunlar yaşanabilir. Belirtilerin bu probleme ait olup olmadığını anlamak için uzmanlar birtakım uygulamalara ihtiyaç duyarlar ve kişilerin teşhis için mutlaka doktora başvurmaları gerekir.

Kişilerin bir ya da iki ayakta da birden hissettiği ağrılar bel fıtığı olup olmadığını anlamaya yardımcı olabilir. Bu rahatsızlığa sahip bireyler, yürürken, otururken, günlük hayatın gerektirdiği aktiviteleri yerine getirirken zorlanabilirler. Onları zorlayan bir diğer durum ise hareket kısırlığı olarak adlandırılır. Bu durum bireyi günlük hayatında pek çok güçlükle karşı karşıya bırakabilir. Uzmanlar muayene sırasında myelografi, bilgisayar destekli tomografi veya rezonans görüntüleme (manyetik) gibi çeşitli yöntemler kullanarak teşhis koyabilirler. Bu rahatsızlığın ilerlemesi sonucu bireylerde çok fazla enerji harcamadığı halde yorulma, yürümede zorlanma, iktidarsızlık, idrar tutmada zorluk gibi sağlık sorunları meydana gelebilir.

Bel fıtığı için risk grupları

Yetişkin bireylerin çoğunda bel fıtığı görülebilir. Bu rahatsızlığın görülme sıklığını etkileyen pek çok neden vardır. Ancak bazı nedenler hastalığın görülme olasılığını tetiklemektedir. Bu nedenlerden biri olarak obezite söylenebilir. Çünkü obezite sahibi bireylerin kilo problemleri,  omurganın fazlaca ağırlık binmesine sebep olur. Kilonun meydana getirdiği bu baskı, yırtılmalara ya da şekil bozukluklarını ortaya çıkarabilir. Ayrıca aşırı kilo, omurganın destek yastığı denilebilen disklerin şekillerini kaybederek fıtıklaşmalarını sağlayabilirler. Bu fıtıklaşma sinirlerin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Sigara içen bireylerin de bu rahatsızlığa sahip olma olasılığı yüksek olabilir. Nitekim sigaranın diskler üzerinde dejenere edici etki meydana getirerek iyileşmelerin gecikmesine neden olduğu bazı yayınlarda görülebilmektedir.

Hareket etmek fıtık problemi ile mücadelede önemli bir yol olabilir. Hareketsizlik ise vücudun yükünü taşıyan diğer kısımların (karın, bel, sırt kasları…) gücünü kaybetmesine sebep olarak yükün omurgaya binmesine neden olabilir. Omurgaya binen aşırı yük tekrar diskler üzerinde baskı kurarak fıtıklaşmaya meydan verebilir. Bazen de bel fıtığı için bazı meslek grupları direkt risk taşıyabilmektedir. Bu mesleklerin genel özellikleri ağırlık kaldırma ve yoğun hareket gerektiren işleri barındırmalarıdır. Bazı meslek grupları ise vücudu vibrasyona zorladıkları için risk taşır. Sürekli öne eğilmeyi ya da uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler de yine aynı şekilde fıtık problemini tetikleyici durumlar içermektedir. Bu meslek gruplarına bazı örnekler verilebilir. Örneğin inşaat işçiliği, halterle uğraşanlar, kamyon şoförlüğü bu mesleklerdendir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top