Close

Çıban hakkında bilinmesi gereken detaylar

Çıbanlar vücudumuzun karşı karşıya olduğu tehlikelerden yalnızca biridir. Vücudumuz birçok tehlikeyle karşı karşıyadır. Çıbanlar birçok nedenden dolayı çıkabilir. Bu nedenler genelde zararlı tek hücreli organizmalardır. Çıbanların nasıl yok edileceği hakkında birçok rivayet vardır. Peki ya en sağlıklı biçimde bu çıbanlardan kurtulmanın yolları nelerdir?

Çıban neden çıkar?

Çıban halk arasında döküntülü apse olarak da bilinir. Çıban vakalarında en çok karşılaşılan durum bakterilerdir. Stafilokok bakterileri çıban oluşmasında en etkili olan bakteridir. Bu bakteri deri altında ve kıl köklerinde birikir. Bakteriler uygun ortam bulduklarında çok hızlı üreyebilir. Kıl köklerinde de sıcaklık olarak uygun bir ortam olduğundan bakteriler kıl köklerinde çok çabuk üreyebilir. Bakterilerin çoğalmasına karşı vücut önlem alır ve bakterilerle savaşır. Ölen bakteriler kıl köklerinde birikir ve orada çıban olmasına neden olur.

Organ yetmezliği, şeker hastalığı gibi bazı hastalıklar da vücutta irin oluşmasına neden olur. İrinler deri altında birikerek çıban çıkmasına neden olur. Bu irinler çeşitli ilaçların etkisi ile vücudun çeşitli yerlerine dağılabilir. Hatta bazen iç organlara bile yayılabilirler. Cilt hastalıkları da irinlerin oluşmasına neden olabilir. Egzama, mantar, sedef ve benzeri hastalıklar irine neden olabilecek çeşitli cilt hastalıklarıdır.

Temizlik çıbanın en büyük düşmanıdır. Bakteriler pis yerlerde olur. Beden temizliği doğru bir şekilde yapılmazsa irin oluşma olasılığı da artar. Dar giysiler giymek ve vücudu havasız bırakmak da irin ve sonrasında da çıban oluşmasına sebep olabilir. Hareketsiz bir yaşam ve fazla kilolar da irin oluşmasına neden olabilir. Çok fazla yağlı besin tüketmek dolaylı olarak irin oluşmasına neden olabilmektedir. Vücuda yeteri kadar vitamin ve mineral alınmaması da çıban çıkmasına yol açabilir.

Çıbandan kurtulma yolları

Vücudunuzda çıban çıktığı takdirde yapılması gereken ilk şey doktora görünmektir. Kendi başınıza çıbanı sıkıp içindeki sıvıyı boşaltmaya çalışmak tehlikeli olabilir. Bu yüzden cildiye polikliniğine gidip çıban çıkan yeri doktora göstermelisiniz. İlk adım olarak ilaç tedavisi uygulanır. Sonrasında iyileşmesi beklenir. Eğer çıban hala duruyorsa tıbbi müdahale yapılması gerekir. Çıban çıkan yer uyuşturulur ve bir kesik ile irin vücuttan atılır. Sonrasında bölgenin temizlenmesi gerekir. Tüm irin atıldıktan sonra mikrop kapmaması için gazlı bez ve plasterle kapatılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top