Close

Çocuğunuza Özgüven Kazandırmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çocuğunuza Özgüven Kazandırmak İçin Neler Yapabilirsiniz

Çocuğunuza Özgüven Kazandırmak İçin Neler Yapabilirsiniz

Çocuklarınız pek çok alışkanlığı ve davranışı küçük yaşlarda kazanırlar. Bu noktada kazandıkları davranışların olumlu yönde olması ve süreç içerisinde pekişmesi de sizlerin onlara verdiğiniz dönütlere bağlıdır. Çocuklarınız için tüm davranışlarını gerçekleştirebilmesi için ilk olarak özgüvene sahip olmaları gereklidir. Özgüveni olmayan çocuklar kendilerini baskılanmış hissedebilirler. Bundan dolayı da özgüvenin küçük yaşlarda gelişmesi ileride de dik duran yetişkin bireyler yaratma noktasında ciddi bir önem taşır.

Peki çocuklarda özgüven gelişimi nasıl olmalıdır?

Bebeklerde Özgüven Nasıl Kazanılır?

Her yaş grubunda çeşitli öğrenimlerin gerçekleşmesi beklenir. Bu konuda temel olarak bebeklik döneminde bireylerin pek çok davranışı öğrenmesi önemlidir. Bebekler, ileride geçirecek olduğu çocukluk, ergenlik ve devamında da yetişkinlik sürecinde bu dönemdeki her kazanımını kullanacaktır. Bu noktada bilişsel ve fiziksel pek çok kazanım ve öğrenimin içerisinde özgüven ciddi bir yer kaplar.

Bebeklerde özgüven gelişimi kazanmanın ise çeşitli yolları vardır. Bebeklerin oyun sürecine yeni yeni girdiğini düşünürsek bebeklerde özgüven arttırmak bir bakıma oyun sürecinde başlayan bir durum olarak karşınıza çıkacaktır. Bu anlamda da çocuğunuza bebeklik döneminde özgüven kazandırılması için dikkat etmeniz gereken belli başlı durumlar vardır. Bunlar:

  • Çocuğunuza söz hakkı olduğunu hissettirme konusunda bir adım olarak bebeklik sürecinde istediği oyuncakla oynama izni vermek olabilir. Özgüven gelişimi noktasında en önemli konu çocuğunuzun kendi söz söyleyebilme iradesine sahip olmasıdır. Bundan dolayı da küçüklükten beri bu tarz bir alışkanlığı olması uygun olabilir. Ancak bunu yaparken dikkat etmeniz gereken nokta tercih edecek olduğu oyuncaklara karar verirken onlara herhangi bir şekilde fiziksel zararı olmayacak seçimler yapmanızdır.
  • Bebeklikten çocukluğa geçiş sürecine gidildiğinde çocuğunuz yeni kelimeler öğrenmeyi hızlandırır. Bu anlamda da sizinle iletişimi bebekliğinde olduğu gibi ağlayarak ya da elle göstererek değil de konuşarak daha sık bir şekilde kurmaya başlayacaktır. Bu noktada da çocuğunuz kendini ifade ederken onu iyi bir dinleyici olarak dinlemeyi bebeklik çağından itibaren benimsemeniz önemlidir. Bunu ciddi bir şekilde yaparsanız çocukluk ve ergenlik gibi süreçlerinde de çocuğunuz kendini oldukça iyi bir şekilde ifade ederek hem sizinle hem de çevresi ile olan problemlerine kolaylıkla çözüm üretebilecektir.

Bu noktalara dikkat edildiği zaman çocuklarınız oldukça sağlıklı bir yetişkinlik sürecine girecek ve kendilerini ifade etme noktasında da temel özgüven duygusu bakımından eksiksiz yetişeceklerdir.

Çocuklarda Özgüven Geliştirme Yöntemleri Nelerdir
Çocuklarda Özgüven Geliştirme Yöntemleri Nelerdir

Çocuklarda Özgüven Geliştirme Yöntemleri Nelerdir?

Çocukları için her ebeveynin ortak düşüncesi kendini iyi ifade edebilen, özgüvenli bir birey olarak yetişmesidir. Bu konuya yeterince eğilim gösterilmediği zaman çocuklar içerisinde bulunduğu hayattan hoşnutsuz ve kendini ifade edemeyen bireyler olarak olumsuz anlamda bir gelişim gösterirler. Dolayısıyla da kendine güven nasıl sağlanır konusunu bilmediklerinden dolayı kendilerini ifade etme noktasında utangaç olarak yetişirler.

Çocuklarınızın kendini bilişsel bakımdan geliştirmesi önemlidir. Özgüven de bu bilişsel gelişimin bir parçasıdır. Çünkü her çocuk yalnızca yediği içtiği ya da hareketlerinin etkisi ile bulunduğu fiziksel gelişimden dolayı büyümez. Çocukların zihinsel ve ruhsal dünyasını da aynı ölçüde geliştirmek ve büyütmek son derece önemlidir. Bu bakımdan çocukların bilişsel ve ruhsal gelişiminde oldukça büyük payı olan özgüven konusu anne babalar tarafından ciddi bir şekilde ele alınmalıdır.

Her çocuk oyun oynadığı arkadaş çevresinde kendi sözü geçsin ister. Ancak oyun içerisinde dahi kolay bir gözlemle fark edebileceğiniz baskın karakterdeki çocuklar her oyunda vardır. Çocuklarınız kendine güvensiz bireyler oldukları zaman bu baskın karakterlerin karşısında kendilerini oldukça güçsüz hissederler. Bu da onlarda özgüven zedelenmesine yol açabilir. Özgüvenli olmak için yapılması gerekenler noktasında ise çocuklarınız sizin de yardımınız ile bilinçli bireyler haline geldikleri zaman, oyun içerisindeki baskın karakterlerin ileride iş yaşamındaki baskın iş arkadaşlarına dönüşme olasılığı sıfırlanacaktır.

Çocuğumun Özgüvenini Nasıl Geliştirebilirim
Çocuğumun Özgüvenini Nasıl Geliştirebilirim

Çocuğumun Özgüvenini Nasıl Geliştirebilirim?

Çocuğun özgüven kazanması noktasında temel olarak ailesinin ona nasıl yaklaştığı oldukça önemlidir. Aile ilk öğretmendir ve bu öğretmen hayat derslerinde çocuğuna söz hakkı veriyorsa bu çocuk ileride kendine güvenen ve kendine yetebilen bir yetişkin olmaya aday demektir. Bu noktada ailelere düşen, ev içerisindeki öğrenim sürecinde çocuklarına çeşitli konularda daha hassas yaklaşmaktır. Çocuklarınızın kendine güvenen bireyler olması noktasında;

  • Onun yetersizliklerini sürekli yüzüne vurmamak,
  • Sevgiyle dolu bir aile ortamı sağlayarak çocuğu mutlu etmek,
  • Çocuklarınızdan yapabileceği şeyler konusunda beklentide olmak ve fazlasını istememek,
  • Giriştiği bir işi başamasa bile ona daha iyisini kendini geliştirdikten sonra yapabileceği konusunda telkinler vermek,
  • Olumsuz bir şey yaptığında ona bu durumun neden yapılmaması gerektiğini kızmadan ve çocuğunuzun da fikrini dinleyerek anlatmak,
  • Kendi işlerini yaparken onu sıkıştırmayıp kendi zaman dilimi içerisine bırakmak,
  • Başladığı işi bitirebilmesi konusunda çocuğunuzu motive etmek,
  • Duygularını ve düşüncelerini rahat bir şekilde belli sınırlar içerisinde ifade etmesi konusunda çocuğunuza özgürlük tanımak,
  • Çocuğunuzun çeşitli toplumsal ortamlarda özellikle yaşıtları içerisinde bulunmasını sağlayarak onun sosyal faaliyetlere katılımını teşvik etmek,
  • Farklı sosyal gruplar içerisinde kendini ifade edebilmesi bakımından onunla birlikte farklı sosyal etkinliklerin olduğu yerlerde bulunmak ve duruma göre tek başına bulunması konusunda ona imkan sağlamak,
  • Başına gelebilecek her türlü kötü olayı rahat bir şekilde aile içerisinde paylaşabileceğini çocuğunuza ifade etmek,
  • Herkesin kendine has bir kişisel alanı olduğunu ve kendisinin kişisel alanına saygı duymayan bireyler konusunda ne yapması gerektiğini anlatmak,
  • Zamanını verimli bir şekilde kullanması konusunda ona rehberlik etmek

gibi pek çok konuda çocuklarınıza destek sağlamak onların belirli bir döneme kadar süren kişisel gelişimi noktasında önemlidir. Bunların tamamı çocuğunuzun özgüven kazanması konusunda ve çocuğa güven duygusu nasıl verilir konusunda kritik detaylardır.

Hangi Faaliyetler Çocuklarda Özgüven Gelişimi Konusunda Yaralıdır?

Çocukların kendini daha iyi ifade edebilmesi için ebevynlerinin desteklemesi kadar çeşitli faaliyetler içerisinde bulunarak kendini keşfetmesi de önemlidir. Çocuklarınıza kendini keşfedebilecek ve yeteneklerini sergileyecek alanlar açmak çocuğa özgüven kazandırma yolları arasında onun pratik yapabileceği bir alan olacaktır.

Çocuklarınızın toplu etkinliklerin yanında iki kişinin rekabet edebileceği çeşitli spor ve oyunlar içerisinde bulunması da ona özgüven için faydası olan şeyler arasında olacaktır. Bunların yanında dil öğrenimi ve çeşitli bireysel hobiler edinmek de çocuklarınızın kendinin farkına vararak özgüvenin gelişimi konusunda katkıda bulunacaktır. Özgüven kazandıran filmler ile temel güven duygusu kazanmak çocuklarınız için faydalı olabilir.

Ekip olarak yapılabilecek aktiviteler güven özgüven konusunda bireysel faaliyetlerden çok daha öndedir. Çünkü çocuğun kendini kanıtlayabilmesi biraz da yeni girdiği bir topluluk içerisinde zamanla kabuğunu kırarak kendini özgür bir biçimde ifade etmesine bağlı olacaktır. Bu bakımdan özgüven geliştirme oyunları içerisinde;

  • Satranç,
  • Badminton,
  • Tenis,
  • Yüzme,
  • Doğa yürüyüşü ve kampçılık,
  • Savunma sporları,
  • Dans,
  • Voleybol,
  • Aerobik ve jimnastik
  • Bisiklet sürme,
  • Enstrüman öğrenme

gibi farklı pek çok özgüven artırma egzersizi katkı sağlayacaktır.

Çocukta Özgüven Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır
Çocukta Özgüven Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır

Çocukta Özgüven Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır?

Çocukların yarının yetişkin bireyleri olduğunu her zaman göz önüne almanız önemlidir. Onların küçükken yaşayacakları deneyimler ileride kendine güven nasıl artar konusunda yardımcı olacaktır. Bu anlamda da kendine güven nasıl kazanılır noktasında çocuklarınız konusunda teşvik edici davranmak onları her zaman bir adım öne geçirecektir.

Çocukların özgüven gelişimi konusunda uzmanların görüşleri esas alınınca 10 yaşında tamamlandığı gözler önüne seriliyor. Ancak bu noktada özgüven konusunun temelinin oturmasını 10 yaşa kadar olarak alabiliriz. Çocuğa kendine özgüven nasıl kazandırılır konusunda ergenlik döneminde kişinin özgüveni sınayacak olaylar olabiliyor. Bu testi başarıyla geçen kişiler ise gelecekte yetişkin bireyler oldukları zaman gerçekten ayakları yere basan ve özgüvenli bireyler halini alıyorlar.

Çocuklar yaşamlarının ilk 10 yılını aile ve çevre etkisine aşırı derecede maruz kalarak geçirdikleri için, kendi benliklerini bulma noktasındaki kişisel atılımları 10 yaşından sonra gelişmeye başlıyor. Bu da çocuklarda özgüven nasıl sağlanır konusunda hemen her gencin ergenliğe girdiği yaşın da ortalaması olarak düşünülünce doğru bir tespit oluyor.

Gelişim sürecinde özgüvenli olmak için yapılması gerekenler konusunda pek çok fikir üzerinde duruluyor. Ancak bu noktada çocuklarda özgüven gelişimini önemli ölçüde tetikleyen anne ve babanın yanında öğretmen faktörü de önemli. Çoğu özgüveni yüksek yetişkin, öz denetimi ve zaman kavramını ölçülü kullanmayı ailesinden ziyade öğretmenlerinden öğreniyor. Bu noktada da çocukların hem derslerinde harcadığı zaman hem de sınıf içerisindeki uyumu gibi faktörlerin yöneticisi konumunda olan öğretmenlere büyük iş düşüyor.

Çocukların Özgüvenini Neler Kırar?

Her çocuğun bir şeyleri başarabilme ve başardıktan sonra da bundan takdir bekleme gibi bir potansiyeli vardır. Bu anlamda da çocuğun özgüvenini geliştirmek için bunun onun için ne kadar önemli olduğu görmeli ve onun kadar siz de bu sevinci paylaşma konusunda ona destek olmalısınız. 5 yaşındaki çocuğa özgüven nasıl kazandırılır konusunda da destekleyici tutumların ciddi önemi bulunur. Bu anlamda da çocuklarınızın sizlerden duyacağı her iyi söz, her olumlu tutum onlar için gerçek anlamda bir anahtar niteliğinde olacaktır. Bu bakımdan çocuklarınızla iletişim kurarken onların yaptıklarını olumlu bir tutumla karşılamak önemlidir.

Çocuklarınızda kendine güven nasıl kazanılır noktasında pek çok farklı konuya değindik. Elbette bir de bunun tam tersi olarak çocuklarınızın özgüvenini kıran şeyler nelerdir? Çocuğun kendine güveni nasıl sağlanır noktasında bir göz atalım.

  • Her çocuk her ders konusunda başarılı olmayabilir. Çocuklarınızın iyi yaptığı noktalarda onları takdir edip, eksik oldukları yerde kötülemek onların kendilerini yetersiz hissetmesine yol açacaktır. Bu da özgüven kazanma konusunda son derece yanlış bir tutumdur. Kişilik özellikleri henüz oturmayan ve küçük yaşlarda olan çocuklar için sizlerden gelen bu tutum, çocuklarda geri dönülmez problemlere yol açabilir.
  • Çocuklarınız çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Ancak karşılaştıkları her sorunu sizin çözmeniz onu kendine değil size güvenen bir insan yapar. Bu anlamda babaya ya da anneye bağımlılık nasıl aşılır konusu gündeme gelir. Anne ve babasına bağımlı olarak yetişen çocuklar, ilerleyen yaşlarda pek çok konuda kendi hür fikirlerini kolay kolay dile getiremediklerinden dolayı iş yaşamında da çeşitli kişilerin fikirleri ile hareket etmek durumunda kalırlar. Bu da onları bir hata sarmalına sürükleyebilir.
  • Çocukların fikirlerini açık bir şekilde belirtmesi noktasına değinilmişti. Ancak bir de bu konuyu farklı açıdan ele almak gerekiyor. Çocuğunuz fikrini size beyan ettiğinde bunu kaba bir dille reddetmek, onun dediklerini ya da yaptıklarını küçümsemek veya başkalarıyla kıyaslamak gibi davranışlar son derece hatalıdır. Bu noktada özgüven nasıl artırılır konusunda size düşen, bireyi saygıyla dinlemektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top