Close

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

cocuklarla-kaliteli-zaman-gecirmek

cocuklarla-kaliteli-zaman-gecirmek

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmenin Önemi ve Yolları

Çocuğun kaliteli zaman geçirmesi demek ebeveynleri ile birlikte geçirdiği zamanda zihinsel, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarının karşılanması ve bu zamandan keyif almasıdır. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenizin en önemli noktası; dünyaya onun bakış açısından bakabilmektir. Bu noktada çocuğunuzun zevklerini dikkate almalısınız. Çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz bu değerli anlar aynı zamanda aranızdaki iletişimi de kuvvetlendirecektir. Ebeveynlerin çalışıyor olması bu durumu zorlaştırsa da bir araya gelinen her anı değerlendirmeye çalışmak, çocuk açısından önemli bir doyum sağlayacaktır. Kaliteli zaman geçirmekdendiğinde aklınıza; birlikte televizyon izlemek, çocuğun oyun oynarken sizin başka bir işle uğraşmanız gibi davranışlar yerine çocuğunuzla birlikte karşılıklı duygu alışverişinde bulunabileceğiz aktiviteleri tercih etmelisiniz.

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirmeniz Neden Önemli?

  • Çocuklar doğdukları andan itibaren ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Fiziksel ihtiyacın yanında sevgi, güven, merhamet gibi duyguların çocuğa yansıtılması sağlıklı bir gelişim için çok önemlidir. Çocuk ile ebeveyni arasındaki bağ ilk olarak bu şekilde kurulmuş olur. Zamanla çocuğun gelişmesi ve büyümesi ile birlikte ihtiyaçları farklılaşsa da temelde ebeveynlerinin karşılamasını beklediği ihtiyaçlar aynıdır. Çocuğuyla ilk başlarda doğru ve sağlıklı bir iletişim kuran ebeveynler çocuğun ihtiyaçlarının da bilincinde ve farkında olurlar. Çocukla kaliteli zaman geçirmek de bu ihtiyaçlardan biridir. Çünkü kaliteli zaman geçirmek çocuğun fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal açıdan tatmin olmasını içerir. Bu sebeple çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için onunla kaliteli zaman geçirmeniz önemlidir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sadece zaman geçirmek değil, kaliteli zaman geçirmektir. Yazımızın devamında ayrıntıları görebilirsiniz.
  • Çocuğunuz sizinle zaman geçirirken bir nevi hayata hazırlanmaktadır. Bu süreçte ne kadar doğru rehberlik ederseniz o kadar kendinden emin bir birey yetişecektir.
  • Çocuğunuzla geçireceğiz zamanda onu tanıma fırsatı bulacaksınız. Sevdiği ve sevmediği şeyler değişirken, ebeveyn olarak sizin de bu değişime ayak uydurmanız ve ona göre yönlendirmeler yapmanız önemli.
  • Çocuğunuz, davranışlarını sizi model alarak ve taklit ederek şekillendirir. Dolayısıyla çocuğunuzla geçireceğiniz kaliteli zamanda çocuğunuz sizi örnek alacak ve sizi gözlemleyerek davranışlarına yön verecektir. Doğru, yanlış, merhamet, öfke kontrolü gibi birçok duyguyu bu zaman içerisinde öğrenecektir. Sizin olaylara verdiğiniz tepkileri, çocuğunuz da kendi yaşamında uygulayacaktır.
  • Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirerek onu sevdiğinizi ve ona değer verdiğinizi hissettirmiş olursunuz. Bu, çocuğunuzun özsaygısını ve özgüvenini kazanmasında önemlidir.
  • Çocuğunuzun ihtiyaçlarına yönelik aktivitelerle geçireceğiniz kaliteli zaman fiziksel, sosyal, zihinsel ve duygusal açıdan gelişimine olumlu yönde etki edecektir.
  • Çocuğunuzla ortak bir noktada buluşmak, bir şeyler paylaşmak; ileriki yaşamında özellikle ikili ilişkilerinde sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacaktır.
  • Bu zamanlarda çocuğunuz yaşadığı bir problemi, düşüncelerini ya da hissettiklerini anlatmada daha istekli olacaktır. Böylece aranızdaki iletişim de kuvvetlenecektir.
Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Çocuklar iyi birer gözlemcidirler ve ebeveynlerinin duygularını çok çabuk fark ederler. Kaliteli zaman geçirirken hem çocuğunuzun hem sizin keyif alması çocuğunuz üzerinde de olumlu bir etki bırakacaktır. Bu yüzden çocuğunuz isteklerini yerine getirirken onunla birlikte olmaktan ve bir şeyler yapmaktan mutlu olduğunuzu hissettirmeniz gerekir.
  • Telefon, televizyon gibi uyarıcıların kullanımını sınırlandırın. Bu süre zarfında zorunlu olmadıkça siz de ilgilenmeyin. Çocuğunuz parkta oynarken sizin telefonla ilgilenmenizin ona bir faydası olmayacaktır.
  • Aktiviteleri seçerken çocuğunuzun gelişimsel dönemini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunmalısınız. Yaşının gerektirdiklerini göz ardı etmeyin. Çocuğunuzun eğlenmesi kadar öğrenmesi de önemli.
  • Çocuğunuzla yeterli ilgilenemediğinizde suçluluk duymayın. Siz de insansınız, sizin de ihtiyaçlarınız var. Kendinizi de ihmal etmemeye çalışın. Kendinizi unutarak tamamen çocuğunuza odaklanmanız size de zarar verecektir.
  • Çocuğunuzla konuşurken onun gözlerinin içine bakmanız içtenliğinizi ve ilginizin onda olduğunu hissettirecektir.
  • Çocuğunuzu dinlerken sözünü kesmemeli, heyecanını anlamalısınız. Çocuğunuz böylece paylaşmaya daha istekli olacaktır.
  • Çocuğunuza takdir cümleleri kullanmaktan çekinmeyin. Takdir edici cümleler onun özgüvenini olumlu besleyecektir.
  • Çocuklarınızın çeşit çeşit oyuncaklara değil ebeveynlerinin sonsuz sevgi ve saygısına ihtiyaçları vardır. Bu sebeple çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediye sevginizdir. Bazen hiçbir şey yapmasanız bile onu ne kadar sevdiğinizi söylemeniz, içten bir sarılma ve öpücük; çocuğunuzu çok daha mutlu edecektir.
  • Kaliteli vakit geçirirken anne ve babanın birlikte katılımı önemlidir. İşten yorgun gelseniz de çocuğunuza ayıracağınız 5 dakika onu mutlu edecektir.
  • Çocuğunuzla bir iş yaparken öncelikle onun nasıl başlayacağını gözlemleyin. Bir işin nasıl yapılacağını direkt anlatmayın. Bırakın kendisi keşfetsin, bir şeyler uydursun, farklı düşünmeye çalışsın.
  • Çocuğunuzla şakalaşmayı ve hatta bir işi yapamadığınızda dalga geçmeyi ihmal etmeyin. Çocuğunuz böylece yanlış yaptığı zaman suçluluk hissine kapılmadan yaptıklarının farkında olacaktır.
  • Özür dilemeyi ve teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Bu iki sihirli cümle çocuğunuzun benliğinin gelişmesinde önemli bir etki yaratacaktır.
Çocuğunuzla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirebilirsiniz
Çocuğunuzla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirebilirsiniz

Çocuğunuzla Nasıl Kaliteli Zaman Geçirebilirsiniz?

Çocuğunuz Gelişiminde İletişimin Önemi

  • Her aile ve çocuk için kaliteli zaman geçirmek farklılaşabilmektedir. Bunun için çocuğunuzun hobilerini, ilgilerini göz önünde bulundurmanız gerekir. Unutmayın ki burada birincil önemli olan çocuğunuzun ihtiyaçları ve tatminidir. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirerek ‘seninle birlikte olmaktan keyif alıyorum’ düşüncesini ona kazandırmış olursunuz. Bu düşünce yani çocuğun sevildiğini bilmesi, değerli olduğu hissini doğuracak ve özellikle ruhsal gelişiminde olumlu bir etki yaratacaktır. Kaliteli zaman geçirme konusunda illa ki bir etkinlik yapmanız ya da bir yerlere gitmeniz şart değildir. Birlikte yemek yapmanız, sohbet etmeniz, kitap okumanız da çocuğunuzun keyif almasını sağlayacaktır. Bu sebeple birlikte kaliteli zaman geçirmeyi bir aktivite olarak değil hayatınızın bir parçası olarak görmeniz çok değerli. Aşağıda sıraladığımız önerilerden size uygun olanlarını seçerek ve uygulayarak çocuğunuzla kaliteli zaman geçirebilirsiniz.
  • Çocuğunuza gününün nasıl geçtiğini sorabilir, kendi gününüzü de anlatabilirsiniz. Gün içerisinde ruh halinizdeki değişimleri, yaşadığınız ilginç ve komik anları anlatabilirsiniz. Siz anlattıkça çocuğunuz da anlatmaya istekli olacaktır. Burada ‘Bugün seni en mutlu eden/sinirlendiren/güldüren/üzen olay neydi?’ şeklinde daha spesifik sorular sorarak çocuğunuzun detayları da anlatmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Beraber yemek hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuzun yapamayacağını ya da ortalığın dağılacağını düşünmeyin. Yaşına uygun işler vererek birlikte yapacağınız bir yemek, çocuğunuzda başarı hissini uyandıracaktır. Belki de geleceğin aşçısı yetişecektir.
  • Ev işlerinde çocuğunuza görevler vererek yapmasını isteyebilirsiniz. Yaşına göre uygun olan işler vererek, çocuğunuzun sorumluluk bilincini yükseltebilirsiniz.
  • Birlikte kitap okuyun. Kitap seçimini çocuğunuza bırakın ve bazı yerleri siz bazı yerleri çocuğunuz okusun. Ayrıca karakterleri de seslendirebilirsiniz.
  • En sevdiği kitapta yer alan hikâyeyi birlikte canlandırabilirsiniz. Bir nevi birlikte tiyatro yapabilirsiniz. Doğaçlama yapmasına izin verin. Bırakın hayal gücünü kullansın.
  • Birlikte hikâyeler uydurabilirsiniz ya da ‘sevdiğin hikâyeyi sen yazsaydın nasıl olurdu, neler yapardın?’ şeklinde sorularla hayal gücünü geliştirmesine ve düşüncelerini özgürce ifade etmesine olanak tanıyabilirsiniz.
  • Birlikte resim yapabilirsiniz. Resim kâğıtlarını duvara, dolaba asarak boyayabilirsiniz. Mekân değişimi, sıradanlıktan çıkaracağı için çocuğunuzun da hoşuna gidecektir. Birlikte patates baskı, el boyama gibi türleri de deneyerek çocuğunuzun en çok hangisine ilgi duyduğunu gözlemleyebilirisiniz.
  • İlgilendiği bir spor dalı varsa beraber oynayabilirsiniz. O spor dalının ekipmanları, nasıl bulunduğu, önemli sporcularının hayat hikâyeleri gibi konuları araştırabilir, belgeseller izleyebilir ve bunun hakkında sohbet edebilirsiniz. Çocuğunuzun gelişimsel ihtiyaçlarına yönelik olarak ilgilendiği spor dalları da değişiklik gösterebilir. Bu noktada çocuğunuza rehberlik ederek kendisi için en keyif aldığı spora yönelmesini sağlayabilirsiniz. Rehberlikten kast ona kendi istediğinizi yaptırmak değil, çocuğunuzun sevdiği ve sevmediği şeyleri fark etmesini sağlamanızdır.
  • Birlikte bir bitki yetiştirebilirsiniz. Hoşuna giden bir bitkiyi evinizde saksıya ya da varsa bahçenize beraber ekin ve sulayın. Bitkinin türünü, nasıl bakılacağını ve diğer ihtiyaçlarını birlikte araştırabilir ve çocuğunuza bakımı konusunda sorumluluklar verebilirsiniz.
  • İlgi duyduğu bir müzik aletini keşfetmesini ve deneyimlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Çevrenizdeki sokak hayvanlarını birlikte besleyebilir, onları sevebilirsiniz. Çocuğunuza erken yaşta hayvan sevgisi aşılamanız konusunda önemli bir adım olacaktır.
  • Birlikte dans edip, şarkı söyleyebilirsiniz. En sevdiği şarkıları onun sesinden dinlemekten çekinmeyin.
  • Atık kâğıt, plastik gibi malzemeler ile geri dönüşümler yapabilirsiniz. Çocuğunuzun el becerisi ve çoklu düşünme becerisi gelişecektir.
  • Birbirinizin saçlarını şekillendirmede ya da taramada birbirinize yardımcı olabilir, farklı modeller deneyebilirsiniz.
  • Çocuğunuza meslekleri tanıtabilir ve eğer mümkünse o mesleği icra eden kişilerle görüşebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzun da ileride seçeceği meslek hakkında bir fikri olmuş olacaktır.
  • Birlikte sessiz sinema oynayabilir, hayvan seslerini taklit ederek bulmaya çalışabilirsiniz. Bu oyunlar yaratıcılığını besleyecektir.
  • Dışarı çıkmak için güneşli havaları beklemeyin. Yağmurlu ve karlı havalarda da önleminizi alarak dışarı çıkın ve çocuğunuzun doğa olaylarını keşfetmesinde yardımcı olun.
  • Açık havada bulutları ve yıldızları seyredebilirsiniz. Onları şekillere benzetebilir, onlar hakkında araştırmalar yapabilirsiniz.
  • İzlediği çizgi filmi neden sevdiğini sorabilir, hikâyesini anlatmasını isteyebilirsiniz. ‘Sen onun yerinde olsaydın ne yapardın?’ şeklinde rol play oyunları oynayarak yaratıcılığını besleyebilirsiniz.
  • Çocukluğunuz hakkında konuşabilirsiniz. Onun yaşındayken neler yaptığınızı merak edecektir. Sizin çocukluk zamanlarınızda nelerin olduğunu ve şimdi nelerin olduğunu karşılaştırabilirsiniz.
  • Aile albümünüz varsa çocuğunuza ailenizi tanıtabilir, eski hallerini gösterebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun çektiği fotoğraflardan bir albüm yapabilirsiniz.
  • Yaptığı resimlerden ya da çektiği fotoğraflardan evinizin bir bölümüne mini bir sergi açabilirsiniz. Ailenizi, çocuğunuzun arkadaşlarını davet edebilirsiniz.
  • Evde yapabileceğiniz deneyleri araştırıp yapabilir, sonuçlarını gözlemleyebilirsiniz.
  • Birlikte müze ve sergileri gezerek çocuğunuzun farklı dünyaları keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. Geçmişte neler olup bittiğini birlikte öğrenip, bu konu hakkında sohbet edebilirsiniz.
  • Çevrenizdeki farklı yaprak ve çiçekleri araştırabilirsiniz. Edindiğiniz bilgiler ile bir defter hazırlayabilirsiniz.
  • Birlikte egzersiz yapabilirsiniz. Yürüyüş, koşu, yoga, pilates gibi…
  • Alışverişlerinizi birlikte yapabilir, onun fikrini alarak tercihi ona bırakabilirsiniz. Kıyafetlerini, kitaplarını, aksesuarlarını kendisinin seçmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun arkadaşları ile sosyalleşmesine imkân tanıyabilir, aile buluşmaları yapabilirsiniz.
  • Yeni yerler ve parklar keşfedebilirsiniz.
  • Bulunduğunuz yerde çocuklara yönelik yapılan etkinlikleri takip ederek, birlikte katılabilirsiniz.
  • Televizyon, telefon ve tablet gibi aletlerin kullanımını sınırlandırın. Kullanım süre ve zaman aralığını birlikte belirleyin. Bu süreye ailecek uyum sağlayın.
  • Birlikte bir haftalık plan oluşturarak planlı bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Yapmak istediği etkinlikleri imkânlar dâhilinde o hafta hangi gün hangi saatler arasında yapacağınızı belirleyerek daha kaliteli ve sistemli zaman geçirebilirsiniz.
  • Kutu oyunları ailecek vakit geçirmek için etkili bir araçtır. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak kutu oyunu seçebilir ya da kendiniz bir kutu oyunu tasarlayabilirsiniz.
  • Birlikte origami öğrenebilir ve farklı figürler yapabilirsiniz.

Siz de çocuğunuzla iletişim kurmanın doğru yollarını öğrenin ve onunla daima kaliteli zaman geçirin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top