Close

Diş tedavisinde önemli bir yöntem Endodonti

Endodonti nedir?

Endodonti; ölü ya da ölmekte olan veya iltihaplanmış, halk arasında yaygın olarak sinir olarak bilinen diş pulpasını tedavi etmek için kullanılmakta olan yöntemlerin genel bir adıdır. Asıl amacı sorunlu olan bölgeyi eski formuna kavuşturup tekrar fonksiyonel hale getirmektir. Endodonti, kanal tedavisi sanatıdır ve anabilim dalı olarak üniversitelerde lisans ve lisansüstü düzeyde okutulmaktadır.

Endodonti nedir?

Endodonti, dişlerde çürük meydana geldiğinde yapılan kanal tedavisinin bilimsel adıdır. Diş çürüğünün meydana geldiği dişin merkezinde bulunan iplik gibi sinir dokularının tek tek toplanması işlemidir.  Hasar görmüş olan diş dokusu bu yöntemle temizlenmektedir yani bu yöntem, bir nevi dişin dondurulmasıdır denebilir. Önceden hasarlı ya da çürük olan dişler genelde çekilirdi. Fakat endodonti yönteminin geliştirilmesiyle birlikte mecbur kalınmadıkça diş çekme yöntemine başvurulmuyor. 

Endodonti yöntemiyle çürük ya da hasarlı olan bölge temizlenir, eğer kırık varsa kırık olan bölgeye endodonti işlemi bitiminde dolgu uygulanır. Günümüzde sıkça başvurulmakta olan endodonti yöntemi sayesinde diş kayıpları da azalmış olur.

Endodonti işlemi dişlerde meydana gelen hasara göre birkaç seans şeklinde uygulanır. Bu yöntemde seansları aksatmak ya da ilk seanstan sonra tedaviyi ihmal etmek diş kaybına sebep olabilir.

Endodonti yöntemi hangi durumlarda uygulanır?

Endodonti işlemleri hekim tarafından tavsiye edilerek şu durumlarda yapılmaktadır;

  • Yüzeysel diş çürüklerinin tedavisinde,
  • Çatlak dişlerin düzeltilmesinde,
  • Köprü ve takma diş uygulamalarında,
  • Derin diş çürüklerinde uygulanmaktadır.

Endodonti nasıl yapılır?

  • Önce, dişin arka tarafından bir delik açılır.
  • Hastalıklı bölge çıkarılır. Sonrasında pulpa boşluğuyla kök kanalları temizlenip, genişletilir. Kanal dolgusu için şekillendirilmiş olur. 
  • Birden fazla seans varsa sorunlu olan kısımlara geçici dolgu yapılır.
  • Seansta, eğer varsa geçici dolgular çıkarılır, kanal ve pulpa boşluğu kalıcı olarak doldurulur. 
  • Konik uçlu, kauçuktan yapılmış bir malzeme kanallara sokulur ve genelde özel bir yapışkanla yerine yapıştırılır. Bazen de yapısal destek için kanalın içerisine plastik veya metal çubuk konulabilir.
  • Son olarak, doğal görünüm ve şekli eski haline getirmek amacıyla diş üstüne kuron kaplanır. Eğer diş kırıksa kuronu yerleştirmeden evvel dişi onarmak için post uygulaması yapılabilir.

İlk zamanlarda endodonti işlemi yaptırdıktan sonra ağrılar olabilir. Bu ağrıları dindirmek için hekiminizin tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. 

Endodontiden sonra dişler ne kadar kullanılabilir? Endodonti işleminden sonra dişlere iyi bir şekilde bakılırsa ömür boyu kullanılabilir. Fakat diş bakımı yeterli seviyede gerçekleştirilmezse ya da yapılan dolgu düşerse tekrar kanal tedavisi yapılması gerekir. Tekrar yapılacak olan kanal tedavisi işlemi için de geç kalınmaması oldukça önemli olduğundan hemen hekime başvurulması gerekmektedir. Aksi halde diş kaybı yaşanması kaçınılmazdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top