Close

Dışkıda kan görmenin 7 anlamı

Dışkınızda veya tuvalet kâğıdında kan görmek her normal insan gibi sizin de paniklemenize sebep olabilir. Bu durum birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Tıbbi adı hematokezi olan dışkıda kan bulunması durumu, kimi zaman ciddi durumlardan dolayı ortaya çıksa da kimi zaman evde uygulanacak yöntemlerle ortadan kalkabilir.

Dışkıda kan görmek birçok hastalığın belirtisi olabilir.

  • Anal fissür varlığı

Anal fissür, dışkı yolu üzerindeki küçük zedelenmeler, yırtılmalardır. Bu zedelenmelerin sebebi sert dışkılama veya yaralanma olabilir. Az miktarı bile yoğun bir ağrıya ve dışkılamada kan olmasına sebep olabilir. Kabızlık nedeni ile sürekli sert dışkılama yapan kişilerde daha sık görülmektedir. Kronik ishal ve diğer sindirim sorunlarında da görülen bir durumdur anal fissür.

Lifli ve yumuşak gıda ve sıvı alımı arttırılarak bu durum hafifletilebilir.

  • Gastrit

Stres, mide duvarı iltihaplanması, iç kanamaya neden olan enfeksiyonlar gibi nedenlerden ortaya çıkabilecek gastrit, kronik iç kanamaya sebep olabilir. Bu durumda dışkıda kan görülebilir. Görülen kan çok fazla, rengi siyah ve katran kıvamında ise bu dışkıda kan bulunması gastrit belirtisidir. Doktora başvurulması gereken bir durumdur.

  • Kabızlık

Kişi kabızken, dışkılama için yaptığı baskı bağırsakta aşınma ve zedelenmeye sebep olabilir. Kabızlık, hemoroit, anal fissür gibi problemlere de neden olabilir. Bu durumda dışkıda kan görülebilir. Kuru erik ve kayısı yemek, lifli gıdalarla beslenip bol su içmek her ne kadar kabızlığı geçirecek doğal çözümler olsa da 2 haftadan uzun süren kabızlıkta doktora başvurulması gerekmektedir.

  • Hemoroit bulunması

Dışkıda taze kan görülmesi durumuna yol açan hemoroit, ağrılı veya ağrısız olabilir. Şiddetli ve ani ağrılı olan hemoroit dış hemoroit, ağrısız fakat yine de kanama görünen hemoroit iç hemoroittir. Dışkıdaki kanın rengi parlak kırmızıdır. Doktora başvurulması gerekir.

  • Bağırsak pollipleri

50 yaş ve üzeri kişilerde daha sık görülen bu durum, bağırsakta hücre kümeleri oluşması durumudur. Siyah, katran şeklinde dışkı veya dışkıda görülen kırmızı lekelere sebep olabilir. Bu sebeple oluşan kanamayı durdurmak için cerrahi müdahale gerekebileceğinden, doktora başvurmak gereklidir.

  • Peptik ülser

Sindirim sistemi problemleri arasında yer alan peptik ülser, midede oluşan bakteriyel enfeksiyonların kanamaya yol açması durumudur. Ağrı kesici ilaçların çok sık kullanımından dolayı ortaya çıkabilir. Kanın tazelik durumuna karşı rengi ve kıvamı değişkenlik gösterir.

  • Anal fistül

Anal fistül, anüs ile bağırsak arasında bir kanal oluşması durumudur, kanamaya neden olur. Makat etrafında hassasiyet ve şişlik ortaya çıkar. Birçok vakada cerrahi müdahale gerekmektedir.

scroll to top