İçindekiler
Diz ağrıları vücutta yaşanan bir hastalığın bir semptomu olabilir. Bu yüzden yaşanan diz ağrılarının şiddeti ne olursa olsun bir doktora danışılmasında fayda vardır. Doktora gitmeden öncesinde bu tarz ağrılarla ilgili az da olsa bilgi edinilmesi kişinin rahatsızlığını daha iyi anlaması açısından faydalı olacaktır.
Diz ağrıları neden olur?
Vücutta bulunan en büyük ve karmaşık eklem dizdir. Gün içinde yaptığımız hareketlerden dolayı dizin incinme ve yaralanma olasılığı da yüksektir. Dizde yaşanan ağrılar, ağrının yeri ve şiddetine göre değişmektedir. Diz ağrılarının yanında şişme, sertlik, kızarıklık, çıtırdama sesi, dokunulduğunda hissedilen sıcaklık, kilitlenme veya düz hale getirememe gibi sorunlarda oluşabilir. Düşme ve çarpma gibi durumlarda yaşanan ağrıların nedeni bilinmektedir. Fakat gün içinde yaşanan şiddetli ya da hafif ağrılar için hekime başvurulması gerekmektedir.
Patellar tendinit
Bir ya da birden fazla tendonun iltihap kapması durumunda yaşanan bir hastalıktır. Kemik ve kasların birbirine bağlanmasını sağlayan kalın ve ipliksi şekilde olan kordonlar tendonlardır. Kasların kaval kemiğine bağlanmasını sağlayan patellor tendonda iltihaplanmalara daha sık rastlanmaktadır. Diz ağrıları bu iltihabın belirtilerinden birisidir.
Menisküs Yırtığı
Kaval kemiği ve uyluk kemiği arasında bulunan dayanıklı ve lastik gibi uzayan bir kıkırdaktan oluşan dokudur. Ağırlığın dize verildiği sırada ani bir dönüş yapılmasıyla yırtılmaktadır. Ayrıca dizin zorlanıldığı durumlarda ve dize alınan ağır darbeler sonucunda da yırtık oluşumu görülebilir. Dizde yaşanan ağrı, şişkinlik, kilitlenme, dizde yapılan hareketin kısıtlanması menisküs yırtığının belirtilerindendir.
Ön Çapraz Bağ Yaralanması
Kaval kemiği ve uyluk kemiğinin birbirine bağlanmasını sağlayan ön çapraz bağın yırtılması sonucunda oluşan bir durumdur. Ani yön değiştirme bu yaralanmanın nedenlerinin en başında gelmektedir. Dize alınan darbeden veya zıplamanın ardından da yaşanılabilecek bir durumdur. Diz ağrısı ve dizde yaşanan şişkinlik belirtilerindendir.
Diz Bursiti
Eklem kemiğini saran keseciklerin iltihaplanmasıyla oluşan yaralanmalardandır. Diz ağrısı, kızarıklık, dizde oluşan şişkinlik ya da dizdeki hareketin kısıtlanması belirtilerindendir.
Dizin Kilitlenmesi
Kıkırdağın yırtılması dizde yaşanan kilitlenmeyi tetiklemektedir. Yırtılan kıkırdağın bir parçası dizin eklem bölümüne doğru kaydığında dizi düz şekilde tutmak çok zor olabilir.
Eklem Kireçlenmesi
Yıllar boyunca yaşanan aşınma ve eklem kıkırdaklarında bozulma eklem kireçlenmesini oluşturmaktadır. Romatizma hastalığıdır. Kilo, yaralanma, ailede bulunan kireçlenme, kasların zayıflığı veya yaşanan eklem hastalıkları eklem kireçlenmesinin nedenlerindendir. İlerleyen yaşlarda yaşanan bir hastalıktır. Bu hastalığı yaşayan kişilerde dizin fazla hareket etmesi veya fazla hareketsiz kalması yaşanan hastalığın ağrı şiddetini arttırabilir.
İltihaplı Romatizmal Hastalık
Her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Ayrıca sadece eklemleri değil vücudun bütün bölümünü etkileyen bir hastalıktır. Bağışıklığı bozuk olan kişilerde görülmesi daha yüksektir. Diz ağrısı, halsizlik, iştah kapanması, hareketsizlik ve dizde şişkinlik görülen belirtilerdendir.
Osgood-Schlatter Hastalığı
Genellikle gençlik çağına yaklaşan kişilerde görülen bir hastalıktır. Oldukça ağrılı bir hastalıktır. Dinlenme sırasında hafif ağrı ile hissedilir ve diz hareket ettiğinde ağrı artmaya başlar. Diz kapağının alt bölgesinde görülen hassaslık ve şişkinlik hastalık sürecinde yaşanan bir durumdur.
Koşucu Dizi
Hastalık dizin ön kısmında bulunur ve dizi öne doğru atarken gıcırdama şeklinde hissedilir. Diz bükerek yürümek, merdiven çıkmak ve inmek, diz çökmek, oturmak ve çömelmek ağrının şiddetini arttırmaktadır. Fizik tedavi çoğunlukla önerilen tedavi yöntemidir.
Diz ağrısı nasıl hafifletilir
Kür 1:
- Turp (Kara)
- Bez
Bir trup rendelenerek bezin içerisine konmaktadır. Turpun içinde olan bez gece ağrıyan dizin üzerine sarılır.
Kür 2:
- Yarım çay bardağı kolonya
- 4 yada 5 tane kafur
- Yarım çay bardağı ozon yağı
- 2 tatlı kaşığı vazelin
Vazelini benmari şeklinde eritiniz. Kafuru da kolonya ile birlikte karıştırarak eritiniz. Vazelini ve kafuru erittikten sonra vazelini, kolonyalı kafuru ve ozon yağını karıştırarak ağrılı bölgeye sürünüz.