Close

Doğum kontrol hapı kullanımı ne zaman kesilmeli?

Hamile kalmak istiyor ama aynı zamanda doğum kontrol yöntemlerinin baş tacı olan doğum kontrol hapını mı kullanıyorsunuz? Unutmayın ki öncelikli olarak bu hapı bırakmalısınız. Peki doğum kontrol hapı ne zaman bırakılmalı ki gebelik oluşabilsin? Yoksa tüm olay kadınların hormonlarında mı bitiyor?

Doğum kontrol hapı nedir? Faydaları ve zararları nelerdir?

Doğum kontrol hapı, üremeye çare olması amacıyla hayır duası almak isteyen kişiler tarafından üretilmiş, mucizevî minik haplardır. 1960’lı yıllarda piyasaya sunulan bu hapların ülkemize hangi zaman diliminde girdiği ise muamma.
Kadın doğum uzmanlarının genelde önericisi olduğu doğum kontrol haplarının birçok marifeti bulunuyor. İçinde yüksek oranda kadınlık timsali hormon olan östrojen ve memelilerdeki adet döngüsü ve doğurganlık hormonu olan progesteron bulunduran bu hapların doğurganlığı kontrol altına almak, adet döngüsünü düzenli periyotlara sokmak, yumurtalık kistiyle başa çıkmak gibi marifetleri mevcut.
Fakat her şeyin olduğu gibi bunun da zararları var.
Yalnızca östrojen hormonu bulunan doğum kontrol hapları, göğüs kanseri riskini artırır. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Özellikle otuz beş yaş üstü olan, sigara içen, migren, şeker, safra kesesi ya da karaciğer hastalığı olan kişiler için tavsiye edilmez.
Aynı zamanda kendileri hormonları alt üst ettiğinden kilo aldırır, tüylenme yapar, kanser riskini artırır; sinir sistemine de büyük etki ederek kullananı duygusal biri haline getirebilir.

Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak

Doğum kontrol hapı veya doğurganlık kontrolü için kullanılan herhangi bir yöntem asla yüzde yüz olarak üremeyi engellemez. Bazı durumlarda hap kullanılsa bile gebelik oluşabilir. Hapın düzensiz ya da başka ilaçlarla kullanımı veya kullanılan hapın kişiye uygun olmaması, hapın etkisini zayıflatarak gebelik ihtimalini oluşturur. Ancak hapın her gün ve aynı saatte alınması bile bazı kadınlarda gebeliğe engel değildir.

Doğum kontrol hapından sonra hamile kalmak

Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra hamile kalmak, kalmamak veya bunun süresi kullanılan hapla, kullanılan süreyle ya da hamile kalmak için denemelere ne zaman başlandığıyla alakalı değildir. Bu süre, tamamen kadının hormonlarıyla alakalıdır.
Eğer hapı bırakmanızın üstünden birkaç hafta ya da ay geçtiği halde gebelik oluşmamışsa, yumurtlama takviminizi kontrol edebilir ve yumurtlamanın en yüksek olduğu günlerde tekrar denemeler yapabilirsiniz. Bu süre zarfında sizin ve partnerinizin yedikleriniz ve içtiklerinizin sağlıklı ve doğal olmasına da dikkat etmelisiniz.
Tüm yolları denedikten sonra bile gebelik oluşmamışsa uzman kişiden yardım alınmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top