Close

El örgüsü bebek yelekleri

Bebek yelekleri

Evlerimizin neşesi bebeklerimizin kış aylarında üşüyüp hasta olmamaları için yelekler, hırkalar örebiliriz. Satın almak yerine emek harcayarak, kendi ellerinizle ördüğünüz yelekleri giyerken hem bebeğiniz hem de sizi daha çok mutlu olacaksınız. İçinde bulunduğumuz çağda, aradığımız her bilgiyi internetten bulabildiğimiz gibi binlerce çeşit el örgüsü yelek modeline de internetten ulaşabiliriz.

Bebekler için el örgüsü yelek modelleri

İlk kez örgü yapacaklar için basit bir modelle başlamak yararlı olacaktır. Örgünüzün düzgün olabilmesi için elinizin şişle uyumlu olması gerekmektedir. Örneğin gevşek örüyorsanız, şişiniz yumağın üzerinde yazan numaradan yarım numara küçük; çok sıkı örüyorsanız yarım numara büyük olmalıdır; normal şekilde örenler için ise yumağın üzerindeki numara geçerlidir. Bebek yeleği yapılırken onlar için özel olarak üretilmiş olan bebek yünleri tercih edilmelidir. Genel olarak 3 numaralı şişler bebek yelekleri için uygundur.

1. örnek:

Şişe 80 ilmek atılıp 4 sıra haroşa örülüp bir kenarından ilik yeri açılır. 2 sıra daha haroşa örülüp örnek kurulmaya başlanır. 6 haroşa + 11 düz + 1 artır + 2 ters + 1 artır + 8 düz + 1 artır + 2 ters + 1 artır + 22 düz + 1 artır + 2 ters + 1 artır + 8 düz + 1 artır + 2 ters + 1 artır + 11 düz + 6 haroşa şeklinde ilk sıra örülür. Yeleğin arkası tamamen ters örülüp 2. sıraya geçilir. Haroşanın üzeri haroşa, düzlerin üzeri düz, terslerin hepsi de ters şekilde örülür. İkinci ve diğer sıralardaki tek fark, artırmaların kaydırılarak yapılmasıdır. Örerken gelen ilk arttırma sağa doğru, tersten sonra gelen arttırma sola doğru, her sırada 1 ilmek kaydırılarak yapılır. Toplamda 6 adet alt alta birbirine simetrik şekilde açılmış delik olduğunda, bir sonraki sıra örneğin kurulduğu ilk sıra gibi, ters örülen 2 sıranın sağından ve solundan arttırılarak devam edilir. Alt alta kayarak 6 adet olacak şekilde örgü kendini 3 kere tekrarlar. Arttırma sıraları bittikten sonra yine 6 haroşa, tüm ilmekler düz, 2 adet ters örülür. Bu şekilde 3 sıra örülüp, tüm ilmekleri haroşa olacak şeklinde 4 sıra örülür. İlik yerlerinin istenilen sıklıkta açılması da unutulmamalıdır. Haroşa sırası bittikten sonra kenarlar devamlı 6 haroşa olmalıdır. Tüm ilmekleri düz örülüp yukarıda 2 ters örülen hizadan diğer 2 ters örülen hizaya kadar kesilir. 2 ters örgüye gelene kadar dümdüz örülüp 2 ters örgülerin arası kesilir, sıranın sonundaki 6 haraşoya kadar dümdüz örülür. Böylece yeleğin boyun ve kol kısımları bitmiş olur. Bir sonraki sıra yine 6 haroşa, tüm ilmekler düz, kesim yapılan yerlerin altına da 8 ilmek eklenerek dümdüz devam eder. Kol altından ölçtüğümüzde yaklaşık 1 karış (20 cm.) olana kadar örülüp son 4-5 sıra da haroşa örülerek yelek bitirilir.

2. örnek

80 ilmek atılarak arkadan başlanır. 6 sıra haraşo örüldükten sonra düz örgüye geçilir. Sıranın iki yanından 4 ilmek haroşa, ortası düz örgü olacak şekilde 20 cm. örülür. Kolların kesilmesi için iki taraftan 10 ilmek eksiltilir ve her iki taraf da 7 haroşa örülüp yine ortası 15 cm. olana kadar düz örülerek arka kısım bitirilir. Ön kısım için ise alt ucundan 3 haraşo ile başlanır ve birer ilmek arttırılarak toplam 9 ilmek olana kadar haroşa yapılır. Yanlar 3’er haraşo, ortası düz olacak şekilde 33 ilmek olana kadar örülür ve yeleğin önü üçgen şeklini almış olur. Yanlar 4 ilmek haroşa olacak şekilde 20 cm boyunca örülür. Daha sonra iki yandan 1’er ilmek eksiltilerek 3 ilmek düz kalacak şekilde kesildikten sonra 13 sıra, 15 ilmek haroşa örülür. Ön tarafın ilk bölümü bitmiş olur. Diğer bölüm de aynı şekilde örülerek birleştirilir.

3. örnek: 

İki ters kenar ilmek dolanır, 6 düz 2 ters olacak şekilde ilmek bitene kadar sıra tamamlanır. 2 düz kenar ilmek, 8 ters 2 düz sıra sonuna kadar aynı şekilde tekrarlanır. 2 ters kenar ilmek dolanır, 8 düz 2 ters sıra sonuna kadar tekrarlanır. 2 düz kenar ilmek, 10 ters 2 düz sıra sonuna kadar tekrarlanır. 2 ters kenar ilmek dolanır, 10 ters dolanarak 2 ters sıra sonuna kadar tekrarlanır. 2 düz kenar ilmek, 1 düz, 2. ilmeğin içine girilir, şişe 2 sıra ip dolanır ve düz örülür. 3. ilmek de aynı 2, 5, 6, 7, 8 ve 9. ilmekler de 3’er dolama yapılarak düz örülür. 10 ve 11. ilmekler, 2 dolama yapılarak son ilmek düz örülür. 2 düz ilmek, sıra sonuna kadar tekrarlanır. 2 ters kenar ilmek dolanır, dolanan ilmeklerin tümü çıkarılıp şişe takılır ve 2’şerli şekilde düz örülür. Toplamda 6 ilmek oluşur. Bu ilmekler dolanır ve 2 ters sıra sonuna kadar aynı işlem tekrarlanır.

4. örnek:  

3.5 numaralı şişle 81 ilmek atılarak yaka kısmından örülmeye başlanır. İlmeklerin dağılımı ise şu şekildedir: 17 ilmek ön taraflar, 8 ilmek kol araları, 28 ilmek arka ve 4 ilmek ara kısım. 4 sıra haroşa örülüp bir arttırılıp bir kesilerek boyun bağının geçeceği delik yuvaları yapılır. 28 sıra düz örülüp düzünden arttırılarak arkadan düz örülür. 21. delikten sonra 3 sıra haroşa örülüp kollar ayrılır. Desenli kısım ise şu şekildedir: 6 ilmek düz örülür 1 kesilir, 1 arttırılır, 6 ilmek düz örülüp 1 kesilir, 1 arttırılır, 7 adet düz örülüp 2 kesilir, 1 arttırılır, 1 düz örülüp 1 arttırılır, 2 kesilir, 7 adet düz örülür. Düzler kapanana kadar devam edilip yeniden aynı şekilde örülür. İki taraftan 7 ilmek haroşa örülüp ön biyeler oluşturulur ve alt kısım 7 sıra haroşa örülerek bitirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Leave a comment
scroll to top